Miért baj, ha én biztonságosabbnak érzem a császárt?
"Ha az első szülés császár volt, akkor a másodiknál biztonságosasabb a császár." Ez a kijelentés egész egyszerűen nem igaz. Itt vannak a számadatok:
Konkrétan császár után a hüvelyi szülés esetében a méhrepedés kockázata 0.87%
A méheltávolításé 0.23%
Ez utóbbi 2. császár esetén konkrétan a duplája!!!
A 2. császár esetén az összenövések keletkezésének esélye 21.6% - Vagyis minden ötödik ember!!!
Legyünk már kicsit józanok, amikor azt mondjuk, a második császár biztonságosabb! Fel is kell nevelni azt a gyereket!
Engem nem érdekelnek a számadatok. Tudod van kis hazugság, van nagy hazugság és van a statisztika. A méhrepedés csak egy dolog.
Emellett más az elmélet és a ás a valóság. Elég sok orvossal beszélgettem már ebben a témában, VBAC-ot vállaló orvosokkal is. Ha az első szülés császár, akkor a második is kb 70%-ban az. Ez a gyakorlat, mert valóban fel kell nevelni azt a (lehetőleg nem oxigénhiányos) gyereket... bővebbet tud erről mesélni Papp Zoltán professzor úr pl.
A praxis csoport munkatársai vállalnak veszélyeztetett terhességet? Az sem mindegy, hogy az első császár miért volt! Papp professzor úr munkájában viszont én megbízom, mert bizonyított és látott már eleget.
Emellett a későbbi komplikációkról (pl oxigénhiány) a legtöbb szülészorvos nem értesül. Ha picit végiggondolod, akkor rájössz, hogy melyik szülési módnál nagyobb az esély az oxigénhiányra.
30-as...
kiragadtál egy fél mondatot a mondandómból...
De elmagyarázom még egyszer.
Szóval. Arról volt szó, hogy császár után is lehet gond a babával, méghozzá akkor, ha nem tud a kinti világhoz alkalmazkodni. Ez pedig azokra az esetkre jellemző, ahol úgy ment a programcsászár, hogy időpontra bement és simán kivették a kicsit. Szerencsétlen azt sem tudta mi van...
erre írtam, hogy ezért kell megindítani, vagy várni, hogy meginduljon magától.
Mert így a baba tudja, hogy valami történni fog. Természetesen nem úgy értem, hogy majd a szülőcsatornából rángassák vissza. De 1 óra..vagy amíg csak előkészítenek műtétre már bőven elég a rizikó csökkentésére.
És akkor is azt mondom, hogy a babára nézve biztonságosabb a császár...
"A Maternityn nem igazán engedi az első cszászár után a normál szülést"
Én meg a Róbert Klinikáról beszélek, ahol nem csak hogy engedik, de teljes vállszélességgel támogatják a császár utáni hüvelyi szülést, nem egy és nem két orvos. Szintén okkal. Nem is tudom, talán mert nem félnek attól, hogy nem tudnak eleget ahhoz, hogy észrevegyék, ha gond van? Számomra aki ebben nem támogató, az bizony siet haza az esti filmre. Nem a nőnek és a gyereknek jobb a következő császár, hanem az orvosnak, mert tervezhető, fél óra alatt letudható, és pénzben is fix. Nem kell egyetérteni, de ez egy ilyen fórum, ahol el lehet mondani az igazat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!