Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Kell szólni a védőnőnek, hogy...

Kell szólni a védőnőnek, hogy megszületett a baba (én fel nem emelem a telefont miatta)? Vagy valaki a kórházban ezt a nőszemélyt azonnal tájékoztatja? A kórháztól szagolja ki, hogy mikor megyünk haza, ha én nem tájékoztatom? A kórház megtehet ilyet?

Figyelt kérdés
2014. dec. 19. 18:20
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
A férjem felhívta, mindháromszor.
2014. dec. 19. 20:09
 22/30 anonim ***** válasza:
#13 Betudnád linkelni a kérdést?
2014. dec. 19. 20:53
 23/30 anonim ***** válasza:
100%
A kórházból kap értesítést és kötelessége a megszült anyához és babához a hazaérkezést követően 48 órán belül kimenni.
2014. dec. 19. 21:08
 24/30 anonim ***** válasza:
2014. dec. 19. 21:12
 25/30 anonim ***** válasza:
100%

Már a védőnő adja ki az anyasági támogatáshoz az igazolást az új várandósgondozási rendelet szerint:

26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet a várandósgondozásról:

"9. § (1) A védőnő a várandósgondozás keretében az 5. §-ban foglaltakon kívül:

(...)

i) kiadja az anyasági támogatás igénybevételéhez szükséges igazolást."

2014. dec. 19. 21:37
 26/30 anonim ***** válasza:
100%
Kérte, hogy szóljak, ha megszületik a fiam, így tettem. Még kórházban voltunk, amikor telefonáltam neki. Gratulált és intézte a gyerekorvosnál a szükséges dolgokat, recepteket íratott fel nekünk. Semmi gond nem volt ezzel.
2014. dec. 20. 06:55
 27/30 anonim ***** válasza:
100%
Bizony.Július 1-el vezették be ezt a szabályt is.Nekem külön fel is hívta rá a védőnő a figyelmemet,hogy most már ő adja az igazolást.
2014. dec. 20. 09:50
 28/30 anonim ***** válasza:
54%

Ahogy az előttem lévők is írták, többféle eljárás van. Alapból ugye a kórház értesíti a védőnőt, hogy megszültél. Mi megbeszéltük, hogy ha hazamegyünk telefonálok neki és akkor majd eljönnek az orvossal együtt.

Egyébként én is most szültem és a kórházi igazolás is jó az anyaságihoz. A védőnő is kiadhatja, de ha a kórház adja ki az is jó. Nekem pl az anyaságinál azt kérték (még fel is hívták a kincstárból hogy szkenneljem már be megint - ügyfélkapun igényeltem - mert a pecsét része lemaradt)

2014. dec. 20. 10:43
 29/30 anonim ***** válasza:
77%

Nálunk (xv. kerület) a területileg illetékes kórház az Uzsoki. Itt is szültem, kétszer, mind a kétszer ügyeletesnél, remek volt, imádtam bent lenni. :)

A kórház hivatalból értesíti (e-mail-en keresztül!) az anyukához (lakcíméhez) tartozó területileg illetékes védőnőt. Erről a kórházi védőnő tájékoztatást is ad az anyukának a gyermek születésének 2. napján.

Ezután a kórházi védőnő lejelenti a kórház kerületéhez tartozó önkormányzatnak (jelen esetben xiv. kerület) a gyermek megszületését, hogy elindíthassák az anyakönyvet és a lakcímkártyát. Ezután lejelenti a gyermeket az OEP-nek, ahol elindítják a TAJ-kártyát, majd a NAV-nak, ahol az ADÓ-kártyát (start számlához, stb).

Tehát nálunk konkrétan ha nem hívod fel a területileg hozzád való védőnőt, akkor is megtudja, hogy megszületett a gyermeked. Megtudja a pontos adatokat róla (gramm, centi, szülés körülményeit, stb).

Normális esetben ha felhívod a védőnődet, akkor kórházból való távozás után 24 órával ki kell mennie hozzád és a gy.orvosnak is (értelem szerűen őt is felhívod). Egyéni megbeszélés alapján (pl. szombaton mentek haza) akár x nappal is eltolódhat a látogatás.

A védőnőnek törvénybe foglalva az alábbiak szerint kell ellátnia:

24 órán belül kimegy házhoz, megnézi a gyermek fizikai állapotát, leellenőrzi, majd kitölti a kis könyvet értelem szerűen.

Felvilágosítja a szülőt és tanácsot ad egy csecsemő ellátásával kapcsolatban. [Nyilván első gyermekesként ez roppant jó dolog!]

Első 6 hétig törvényileg HETENTE kell kimennie házhoz, majd 6. héttől 1 éves korig HAVONTA! Ez alól kivétel a 2.3.6.12. hónap, amikor is a szülőnek kell a gyermeket elvinnie a védőnőhöz (mérések, oltások rögzítése miatt).

1 és 3 éves kor között fél évente, majd 3 és 6 éves kor között évente kell a gyermekkel találkoznia.

2014. dec. 20. 13:41
 30/30 anonim ***** válasza:
Én egy smst írtam neki, hogy megszületett a lányom. Pénteken jöttünk haza, hétfőn kijött, megnézte a picit, odaadta a recepteket, gratulált és elment.
2014. dec. 21. 19:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!