Kinek volt csodás, szép stb. szülése, és nem borzasztó, rettenetes stb?
Van, aki élvezte, pozitívan élte meg a nyilvánvaló fájdalom ellenére, és nem mint kötelező rosszat? Mitől volt szép? Mitől lehetett volna még szebb?
Első baba lesz, minden pozitív tapasztalat érdekel!
(Aki riogatni szeretne, inkább ne tegye, kérem!)
Kérdező, én ezt egy másik kérdésnél írtam le, most átmásolom ide:
Nem leszek népszerű a válaszommal, azt már érzem...
Egyszer olvastam egy pszichológiai tanulmányt, ami leírta, hogy a nyugati kultúra sajátja, hogy a fájdalmat mindenképpen és kizárólag rossznak tartja, közben megfeledkezik arról, hogy a fájdalomnak nagyon fontos adaptációt segítő jellege is lehet.
A másik dolog, ami az első szülésem után jutott az eszembe. Ugye mindenfajta törzsi kultúrában ott van a férfivá avatási szertartás, amikor a fiatal fiúknak mindenféle testi fájdalmat kell elviselni ahhoz, hogy "férfi" lehessen, vagyis társadalmilag új szintre lépjen. (pl. a sziúk naptánca) Ezt akkor először is értelmetlennek tartottam, másrészt meg nem tetszett, hogy miért is csak a férfiaknak van ilyen, a nőket miért hagyják ki...
Szóval az első szülésem után jutott az eszembe, hogy igazából minek a nőknek bármiféle naptánc, vagy szertartás, amikor ott van a szülés, ami által szintén társadalmilag új szintre lépnek, anyává válnak hatalmas fájdalmak árán. És a férfiak szertartása ennek puszta leutánzása.
Azért is volt ez bennem, mert szülés közben nagyon-nagyon nem akartam fájdalomcsillapítást, nem kértem, nem is kaptam egyiknél sem. Később fogalmazódott meg bennem, hogy azért nem, mert egész egyszerűen nekem KELL a fájdalom, érezni akarom a súlyát annak, hogy most mekkora változás áll be az életembe.
(Két dolgot fontosnak tartok: egyrészt nem vagyok önkínzó. Ha kicsit is fáj a fejem, azonnal gyógyszert szedek be, meg fogorvosnál is mindig kérek fájdalomcsillapítót. A másik az, hogy semmi rosszat nem gondolok arról, aki kér fájdalomcsillapítást, ez nekem személy szerint volt fontos.
Igazából csak arra akartam kilyukadni, hogy a fájdalomhoz való más hozzáállás esetén nem gondolnák ennyien, hogy borzasztó volt a szülésük.
Nekem az első szülésem csodálatos élmény, azzal együtt, hogy végig kaptam az oxitocint és már magzatvíz sem volt. A második szülésem ahhoz képest nem is fájt, de mégis borzalmas volt, a kórházi személyzet hozzáállása miatt. (Ez a másik dolog, ami sok szülésélményt megkeserít.)
Könnyű és gyors szülést!
Különben nekem az első szülésem volt tényleg nagyon fájdalmas, az oxi miatt. A másodiknál nem kaptam semmit, inkább kellemetlen volt, mint fájdalmas. Leszámítva az utolsó 20 percet, de akkor már "látod a fényt az alagút végén".
Itt többször olvastam ilyeneket, hogy mennyire meg akart halni a 10 perce fájásoknál. Na én meg a kétperces fájások közepette éppen metróztam be a kórházba. Persze mindenki másképp éli meg, mindenkinek más a fájdalomküszöbe, de mégsem tudok szabadulni az érzéstől, hogy sokan szeretik eltúlozni a dolgokat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!