Miért nézik le olyan sokan a tervezett császárral szülő nőket?
Több női portálon olvastam, hogy (néhány kivételtől eltekintve), hogy hogyan megszólják azokat a nőket, akik a tervezett császár mellett döntenek (holott lehet, hogy azt más nem indokolná). Több olyan nőtől is olvastam, aki például éppenséggel abortusztémában az abortusz mellett áll, abba viszont már beleszólna - ha lenne rá valóban lehetősége -, hogy egy nő természetesen vagy császármetszéssel hozza világra a gyermekét.
Miért fáj valakinek az, ha egy másik nő önmagának ismeretében ezt választja? Akár azért, mert félti magát "ott lent", akár azért, mert tudja magáról, hogy a fájdalomküszöbe nagyon alacsony, akár azért, mert annyi szüléstörténetet olvasott, amiben valamilyen oknál fogva természetes szülésnél meghalt a baba vagy maga szülő nő, hogy nem meri bevállalni, mert benne van a félsz? Persze, nyilván császármetszésnél is vannak kockázatok, de a nő mégis a természetes szüléstől fél...
Nem az a lényeg, hogy az anya várja, 9 hónapig óvja-védi magában azt gyermeket, majd a világrajövetele után egész további életében? Miért gondolják sokan, hogy valaki attól lesz rosszabb anya, hogy nem szenvedett a nyomással és hasonlókkal órákon át?
Ez az ősanya dolog szintén igen teátrális. A szüléstől való félelmet, szorongást, pszichológus tudja kezelni. Azt kell megérteni, hogy MINDIG a kevésbé invazív eljárás a jobb, amennyiben bizonyos tényezők nem indokolják az ellenkező eljárást. Fiziológiai szempontból mindenképp. Nem az orvos kényelme stb. miatt, hanem azért, mert mint már tízmilliószor leírtam, a császármetszés igen komoly és sokkal több potenciális szövődményekkel jár, mint a hüvelyi szülés.
Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok ősanya, még szoptatni sem szoptattam soha a gyermekem, mert nem ment, és nem akartam erőltetni egy mellgyulladás után (ha úgy tetszik, saját döntés volt), nem alszik velünk a gyerek, és szoktunk elutazni nélküle, és nagy hátizsákos-sálas bölcsész sem vagyok.
Értsük már meg: laparoszkópia helyett ki kéri, hogy vágják ketté a hasfalát egy epeműtéthez? Ha van noninvazív, vagy kevésbé invazív út, akkor miért kell a sectio?
A szüléssel kapcsolatos félelmeket pedig ismétlem, érdemes kezeltetni.
Elkezdtem olvasni a válaszokat, de az 5-ös válaszolónál megakadtam. Nagyon fáj amit írtál. Idézem:
"Mert sajnos az első gyermekemet császármetszéssel hozták helyettem a világra.A második gyermekemet simán tudtam megszülni,visít a külömbség.Akkor fájt persze,de én dolgoztam meg a gyerekemért és azonnal megkaphattam."
Nekem is császárom volt és nem programozott, hanem sürgősségi. Több mint 14 órát vajúdtam. Kitágultam meg minden, de duplán volt a köldökzsinór a babám nyakán (mint utólag kiderült). DE! Nem más hozta világra helyettem és én dolgoztam meg érte!!!!! És a programozott császárral szülő nők is megdolgoznak érte! Majd belehaltam a bánatba, hogy császárom lett és a szavaidat olvasva könnybe lábad a szemem. Olyan nehéz volt megértenem, hogy nem én voltam alkalmatlan a szülésre, nem vagyok kevesebb, sokat küzdöttem a kislányomért és az ilyen mondatok nagyon tudnak fájni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!