Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért nézik le olyan sokan a...

Miért nézik le olyan sokan a tervezett császárral szülő nőket?

Figyelt kérdés

Több női portálon olvastam, hogy (néhány kivételtől eltekintve), hogy hogyan megszólják azokat a nőket, akik a tervezett császár mellett döntenek (holott lehet, hogy azt más nem indokolná). Több olyan nőtől is olvastam, aki például éppenséggel abortusztémában az abortusz mellett áll, abba viszont már beleszólna - ha lenne rá valóban lehetősége -, hogy egy nő természetesen vagy császármetszéssel hozza világra a gyermekét.

Miért fáj valakinek az, ha egy másik nő önmagának ismeretében ezt választja? Akár azért, mert félti magát "ott lent", akár azért, mert tudja magáról, hogy a fájdalomküszöbe nagyon alacsony, akár azért, mert annyi szüléstörténetet olvasott, amiben valamilyen oknál fogva természetes szülésnél meghalt a baba vagy maga szülő nő, hogy nem meri bevállalni, mert benne van a félsz? Persze, nyilván császármetszésnél is vannak kockázatok, de a nő mégis a természetes szüléstől fél...

Nem az a lényeg, hogy az anya várja, 9 hónapig óvja-védi magában azt gyermeket, majd a világrajövetele után egész további életében? Miért gondolják sokan, hogy valaki attól lesz rosszabb anya, hogy nem szenvedett a nyomással és hasonlókkal órákon át?

2012. máj. 29. 08:59
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/81 anonim ***** válasza:
36%
Kedves előző, a 69-es vagyok. Kicsit teátrális ez a "kivágatják magukból a gyereket" kifejezés, nem? És azt sem tartom túlzottan érett megnyilvánulásnak, hogy te, mint Minden Bölcsességnek Tudója kijelented, hogy aki ezt teszi, az önző és semmit sem tud az anyaságról. Két barátnőm is van, mindkettőjüknek annyira negatív élmény volt a szülés, hogy emiatt nem is gondolnak másik babára, mert szerintük ezt még egyszer nem tudnák végigcsinálni. (Persze nyilván most az jön, hogy leéretlenezed és anyák szégyenének fogod nevezni őket...) Kutya legyek, ha lenézném őket, hogy azért, hogy lehessen még egy gyermekük, programozott császárra mennének -ehhez meglehetősen korlátoltnak kellene lennem. Egyébként meg arra utalva, hogy fogalmam sincs az egészről: 30 hetes kismama vagyok, hüvelyi úton szeretném megszülni a kislányomat, de felháborítónak érzem, hogy egyesek, mint az Ősanyaság Felkent Papnői, prédikálnak meg ítélkeznek mások felett.
2012. máj. 31. 09:06
 72/81 anonim ***** válasza:

Ez az ősanya dolog szintén igen teátrális. A szüléstől való félelmet, szorongást, pszichológus tudja kezelni. Azt kell megérteni, hogy MINDIG a kevésbé invazív eljárás a jobb, amennyiben bizonyos tényezők nem indokolják az ellenkező eljárást. Fiziológiai szempontból mindenképp. Nem az orvos kényelme stb. miatt, hanem azért, mert mint már tízmilliószor leírtam, a császármetszés igen komoly és sokkal több potenciális szövődményekkel jár, mint a hüvelyi szülés.

Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok ősanya, még szoptatni sem szoptattam soha a gyermekem, mert nem ment, és nem akartam erőltetni egy mellgyulladás után (ha úgy tetszik, saját döntés volt), nem alszik velünk a gyerek, és szoktunk elutazni nélküle, és nagy hátizsákos-sálas bölcsész sem vagyok.

Értsük már meg: laparoszkópia helyett ki kéri, hogy vágják ketté a hasfalát egy epeműtéthez? Ha van noninvazív, vagy kevésbé invazív út, akkor miért kell a sectio?

A szüléssel kapcsolatos félelmeket pedig ismétlem, érdemes kezeltetni.

2012. máj. 31. 09:14
 73/81 anonim ***** válasza:
28%
Nem teátrális, hanem ez tény. A szülés nem olyan, hogy így szeretném meg úgy szeretném, hanem egy természetes folyamat, amit ha komplikáció merül fel a gyermek és az anya érdekében választják a műtéti beavatkozást. Azzal nincs semmi probléma. Ezek szerint ha valakinél nincs komplikáció, csak kényelemből választja a kivágást (nekem is császárom volt sajnos, és igen, fogták a kést felvágták a méhem és kivették a gyereket)ezen nincs mit szépíteni. Az anya dönti el természetesen mit akar, független attól mi a jó a babának. Igen, a szülés nem leányálom de mit vártak a barátnőid?
2012. máj. 31. 09:19
 74/81 anonim ***** válasza:
Jó, belátom, az ősanya tényleg teátrális, bocsánatot kérek érte :o) A barátnőimnek előzetesen nem volt a szüléssel bajuk, de az élmény annyira szörnyű volt számukra -függetlenül attól, hogy természetesen megérte, mert imádják a gyerekeket- hogy sajnos igenis az egyik érv lett a Legyen-e kistestvér?-kérdésben az is, hogy még egyszer át kell esniük ezen a számukra borzalmas élményen, ha kisbabát szeretnének. Szerintem alapvetően az okozza a nézeteltérést a két fél (programozott császárt pártolók és ellenzők)között, hogy a mellette lévők, mint pl. én, nem látják ezt akkora természet ellen való véteknek, ami árt e kicsinek, az ellene lévők pedig azt gondolják, hogy nagyon káros a babára, tehát nem megengedhető.
2012. máj. 31. 11:36
 75/81 anonim ***** válasza:

Elkezdtem olvasni a válaszokat, de az 5-ös válaszolónál megakadtam. Nagyon fáj amit írtál. Idézem:

"Mert sajnos az első gyermekemet császármetszéssel hozták helyettem a világra.A második gyermekemet simán tudtam megszülni,visít a külömbség.Akkor fájt persze,de én dolgoztam meg a gyerekemért és azonnal megkaphattam."

Nekem is császárom volt és nem programozott, hanem sürgősségi. Több mint 14 órát vajúdtam. Kitágultam meg minden, de duplán volt a köldökzsinór a babám nyakán (mint utólag kiderült). DE! Nem más hozta világra helyettem és én dolgoztam meg érte!!!!! És a programozott császárral szülő nők is megdolgoznak érte! Majd belehaltam a bánatba, hogy császárom lett és a szavaidat olvasva könnybe lábad a szemem. Olyan nehéz volt megértenem, hogy nem én voltam alkalmatlan a szülésre, nem vagyok kevesebb, sokat küzdöttem a kislányomért és az ilyen mondatok nagyon tudnak fájni!

2012. máj. 31. 11:53
 76/81 anonim ***** válasza:
71es! Szomorú, hogy két barátnődet is így érintette az élmény, ami sokunknak élete legcsodásabb történése. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem az ő hibájukból érzik ezt így, és szinte 100%, hogy úgy bánt velük egy orvos/szülésznő, ahogyan nem szabad egy vajúdó anyukával. Általában akkor szokott ilyen rossz emlék maradni, amikor indítják a szülést/oxitocint nyomnak az anyukába és csillagokat lát/fundusnyomást gyakorolnak, gátat vágnak/ballonoznak/vákuumoznak, stb. Ha mindezeket nem alkalmaznák rutinszerűen az orvosok, akkor egyből nem kellene rettegniük a nőknek a szüléstől, és menekülni inkább egy műtétbe... de nem kompetenciám változtatni a már-már gyakorlattá vált vandalizmuson...
2012. máj. 31. 12:31
 77/81 anonim ***** válasza:
Látod, leírtad összefoglalva mindazt, amitől retteghet egy kismama vagy egy rossz élmény vagy több ilyen történet miatt, ami miatt félelemből a programozott császár mellett döntenek. Egyedül Ő sem tud ezen változtatni, csak megpróbálja elkerülni. Nem mindenki vállalja be, hogy márpedig nála ez nem fordulhat elő. Ezért nem kell ilyen alpári módon elítélni a császárosokat. Csak ezért ne vállaljon még egy babát, mert egyesek ez alapján ítélik meg?????
2012. máj. 31. 13:31
 78/81 anonim ***** válasza:
Jézusom! Anyukák! Tudhatnátok, hogy nem a szülés mikéntje határozza meg, hogy milyen anyák lesztek, hanem hogy szülés után hogyan nevelitek a gyermeketeket. Mellesleg én is császárral szültem kettőt, csak a fiamt tudtam szoptatni kemény kínok között 3,5 hónapig. Nekem nem volt kín a császár, két nappal műtét után úgy jártam, mint aki simán szült. Mai napig bűntudatom van azért, mert nem tudtam megszülni őket pontosan amitt, mert az a társadalmi elvárás, hogy természetes úton szülj és min. x ideig csakis szoptass. Hülyeség! Boldog és kiegyensúlyozott legyen az anyuka, és akkor a baba is boldog. Meg lehet nézni egy-két gyerkőcöt, akinek az anyukája végig terhesség alatt szorongott, félt a szüléstől. Első fél évét végigüvölti.
2012. máj. 31. 13:38
 79/81 anonim ***** válasza:
Kivágták a babát és ezen nincs mit szépíteni? Akkor a hüvelyi szülésnél meg azt kellene mondani kipottyantotta és kész? Vagy vákumnál kiszívták és kész? Maradjunk már minden esetnél a világra hozta a gyermeket kifejezésnél és így nem bántunk senkit. A hüvelyi szülésnél is segítenek a kismamának. A császárnál is csak ott többet és másként. Attól még ugyanúgy az anya hozza világra gyermekét. De nagy kár volt kedves kérdező feltenned ezt a kérdést! Gondolhattad volna, hogy ez lesz. Sajnos! Véleménynem szerint az előttem válaszolónak teljesen igaza van. Tök felesleges dolgokon vitázunk itt.
2012. máj. 31. 14:33
 80/81 anonim ***** válasza:
Értem én, hogy itt sokan nem értenek egyet azokkal a nőkkel, akik indokolatlanul kérnek császárt. Nem ezzel van gond, hanem ahogyan ezt megfogalmazzák. Nagyon sok olyan anyukát is megbántanak (köztük engem is), akik nem önszántukból választották a műtétet. Könnyű azt mondani, hogy ez lelkileg rosszul a hat a babára. Annyira próbálom elhessegetni az ilyen gondolatokat magamtól. Én a gondolat teremtő erejében hiszek. Elfogadom, hogy az én kislányom császárral jött a világra, de mindent megteszek, hogy kiegyensúlyozott baba legyen. És hiszem, hogy egy nyugodt életet élő felnőtté válik. Hiszem azt, hogy ezt a folyamatot nem fogja befolyásolni, hogy hogyan született. Mert én így nevelem, így szeretném nevelni és így is lesz. Az igaz, hogy számomra lelki megrázkódtatás volt, hogy így alakult, de én mellékes vagyok. Így volt jó, így kellett lennie. Önszántamból nem választanám, de nem is ítélkezem. Mindegy hogyan szülöd meg gyermeked csak szeresd utána. Mindegy miként jönnek a világra csak jöjjenek és szépítsék meg életünket! Ne bántsuk már meg egymást anyukák!
2012. máj. 31. 14:46
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!