Tudtok a hipnózisban szülés lehetőségéről?
Azért, mert a hipnózist önmagában véve nem tartom a magam számára sem elfogadhatónak, sem szükségesnek.
Mellesleg az a oki, aki az első terhességemet dolgozta, pszicho-hipnoterapeuta is, és az egyike azoknak, akik kismamákkal ilyen módon foglalkoznak, de fel sem merült még benne sem, hogy nekem erre szükségem lenne...
Mert hát való igaz, amit már írtak is, ha valakiben ekkora félelem van, akkor annak az okát érdemes megtalálni, és kezelni, nem pedig egy "fájdalom mentes(ebb)" szülési módot keresni, amire mellesleg nincs garancia, hogy sikerül, mert van, aki hipno-szülésre készül, de végül nem sikerül neki, van, akit császároznak és hamar felépül, van aki hónapokig nem, van aki hüvelyi úton szül (mint én is kétszer), és vagy hamar felépül, vagy nem (volt egy komplikált szülésem, egy év múlva nem fájt, ami azért nem hetek...).
14 vagyok, bocs, hibásan gépeltem:
"az a doki, aki az első terhességemet gondozta"
A fiziológiás folyamatok terén sok az általánosítás. Kivételek mindig lesznek, de nagy bizonyossággal elmondható, hogy a császármetszés alapvetően hosszabban tartó fájdalom lehetőségét hordozza magában.
Jó ha tudod egyébként, hogy a fájdalom alapvetően nem fiziológiai tényező: az, hogy ki miként éli meg, mennyire fél tőle, hogyan áll hozzá pszichés kérdés. Azért nem kapnak rajta sokan, mert nem vagyunk egyformák. Én személy szerint jobban félek a császártól, mint a szülési fájdalmaktól, és nem érdekelnek ezek a módszerek. Főleg úgy nem, hogy látom az efficienciájukat. Nem túl sikeresek, placeboként persze hathatnak - ha te úgy mész oda, hogy hiszed, hogy kezelni tudod a fájdalmat, akkor a fájdalmat erősítő pszichés tényezőket kapcsolod ki. A vegetatív idegrendszeredre hatni, a fájdalom kapumechanizmusát gátolni - nem tudom mennyi idő múlva szülsz, de biztosan nem évtizedek múlva. Remek fogás ilyen kurzusokat indítani, mindemellett ismét szakmai szemmel nézve etikátlannak tartom, mert nem tud garantált eredményt adni, ellenben rengeteg pénzbeli befektetést igényel tőled, másoktól. Pszichológusok között is vitatott hatékonyságú a hipnózis. Hát ezért nem érdekel, röviden, annak ellenére, hogy hamarosan én is szülök, és persze tudom, hogy nem az lesz életem legkellemesebb pár órája (csak a végeredmény, ami a lényeg:)).
Pszichológust, pszichiátert ajánlanék, aki kezd valamit a szüléssel kapcsolatos szorongásaiddal, vagy az EDÁt szoktuk még javasolni azoknak, akik ettől ennyire tartanak.
Nem jártam hipnóra, sem jógára, sem légzésórára, én úgy készültem, hogy nagyon vártam a napot, amikor meglátom a kisfiamat :) Nekem ez elég volt.
A szülésem nagyszerű volt, gyors és csak a jóra emlékszem :) Utána a gátseb persze fájt, de az akkor is fájt volna, ha a szülésemnek nem tudom átadni magam mert közben azzal vagyok elfoglalva, hogy önmagam hipnotizáljam.
Hiába a hipnózisod szülés közben, a gátseb vagy császárseb attól még fájni fog utána, szülés közben meg már úgysem a fájdalom jár az ember eszében hanem az, hogy "ez az, mindjárt meglátom ŐŐŐŐŐt :)))"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!