Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mi a véleményetek arról, hogy...

Mi a véleményetek arról, hogy otthonszüléskor a nagyobb testvér (ek) végignézi (k) a szülést?

Figyelt kérdés
Több szülésvideón láttam ezt, nekem nem tetszik, sőt, az otthonszülés gondolata is riaszt, de így végképp elfogadhatatlan számomra.
2012. febr. 8. 10:24
1 2 3 4 5
 41/46 anonim ***** válasza:

Kedves utólsó, nincsen ezzel semmi baj. A szüléssel kapcsolatos érzéseid, gondolataid teljesen rendben vannak, neked ez jön szívedből, nincs ezzel baj. Ahogy az egyik ember a tulipánt szereti, a másik a rózsát, egyiknek a tavasz a kedvenc évszaka, másiknak a tél.... Mint mondtam, különbözőek vagyunk. A lényeg az, hogy hagyjanak minket - és hagyjuk egymást!! - szabadon választani és a választásához mindenki kapja meg a megfelelő támogatást és segítséget.

Gratulálok a 4 gyerkőchöz, remélem, egyszer nekem is lesz annyi. :-)

2012. febr. 10. 19:46
 42/46 anonim ***** válasza:
Kivánom hogy teljesüljön a 4 gyerkőc. :) Bár nekem csak 3 van, egyet elveszitettem.
2012. febr. 13. 14:28
 43/46 anonim ***** válasza:
100%

Le lehet pontozni de szamomra elfogadhatatlan lenne ha a fiam vegig nezne a szulesemet.

3 eves es 3 honapos lesz mire megszuletik a kistestvere(8 hetes terhes vagyok).

En ezt abba a kategoriaba sorolom mikor a gyerek elott szexelnek a szulok. Szerintem meg igenis trauma lenne a gyereknek. Pl. az en fiam mar akkor sir velem egyutt ha latja,hogy en sirok valamiert. Es nem, nem lelki beteg egyszeruen O ilyen.

De en egyaltalan az otton szulest se tartom jonak. Mi kulfoldon elunk(Kanadaba) es a dokim is nagyon ajanlotta az otthon szulest de hallani se akartunk rola foleg a ferjemnek. Igy az utolso honapra dokit valtottam.

Milyen jo,hogy igy gondoltuk ugyanis valoszinu a fiam es en is meghaltunk volna ha az otthon szulest valasztottuk volna.

2012. febr. 23. 07:04
 44/46 anonim ***** válasza:

* foleg a ferjem NEM

(bocsi, elirtam)

2012. febr. 23. 07:05
 45/46 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Végig olvastam a hozzászólásokat és szeretnék hozzászólni a témához.

A kérdésre vélaszolva nem engedném, hogy a lányom végig néze ahogy szülök.Feszült lennék és őt is biztosan megviselné és szerintem a lelki világának sem tesz jót hosszú távon. Az, hogy később mi fog történni azt nem lehet tudni. Egy elfojtott élmény amit nem sikerül maradéktalanul feldolgozni egy felnőtt ember lelkének is károd nem, hogy még egy gyereknek. Én még 14 évesen sem engedném mert nem szült és bizony teljesen másként éli meg az ember amikor benne van illetve amikor kivülállóként tapasztalatlanul nézi. Ezt normális keretek között kell elmondani és felvilágosítani erről. Szerintem

Ma nálunk a szabályok szerint csak is szülés szakorvos vezethet/kísérhet szülést. Azaz bába és a szülésznő nem. Csak tudjátok vannak olyan kórházi protokollok ami szerint a szülésznők vezetik le a szülést ez két féle módon zajlik. Felhatalmazással, és ő vállalja a felelősséget is ha gond van, 2 nincs felhatalmazása és ha gond van akkor az orvosé a felelősség.

Azaz senkit sem akarok megbántani de a a jogszabályt nézzük akkor a bába kicsit sem kompatensebb mint az orvos. Ez olyannyira igaz, hogy még orvos tan hallgató sem vezethet le szülést illetve más szakos orvos sem.

Kedves otthon szülő anyuka feléd lenne egy kérdésem mert egészségügyiskén érdekel. A mai világban amikor ha csak egy pici komplikáció van akkor már mindenki feljelentéssel fenyegetőzik illetve feljelent otthon szülés esetén ha baj van ki vállalja a felelősséget? Nem bántani akarlak csak érdekel mert nem 1x 2x tapasztaltam, hogy a hozzátartozó nem vitte időben be a rokonát a kórházba és olyan súlyos állapotban volta beteg, hogy meghalt és a rokon a kórházat jelentette fel, mert azt állította, hogy mi nem adtunk meg mindent neki. Ami persze nem volt igaz. Akkor kié a felelősség? Pláne ha mondjuk bekerül az anyuka a kórházba akkor ha baj van az kórházra terhelnék a felelőséget vagy a bábára vagy a szülők?

Tetszik a hozzáállásod a dolgokhoz ahogyan válaszolsz azért merem ezt a kérdést feltenni neked és tényleg nem akarlak megsérteni csak számomra ez olyan összetettebb dolog.

Ezzel az egész otthon szülök mert így nem avatkoznak be feleslegesen kicsit úgy hat mintha az orvosi beavatkozás nem kellene és mintha az ott lévő embereket tudatát "átmossák" és hasonló helyzetet teremt elő mint a császárizásnál, hogy az micsoda nagy bűn.

Válaszodat előre is köszönöm.

2012. jún. 26. 10:29
 46/46 anonim ***** válasza:

Kedves egészségügyis, gondolom, nekem szól a kérdésed. :-)

A véleményem az, hogy felelősen gondolkodó felnőtt emberek minden körülmények között vállalják a SAJÁT felelősségüket a dolgokban. Vagyis véleményem szerint nagyon sok esetben a kórházban is az én felelősségem, hogy mi történik velem, az orvosé csak akkor, ha műhibát vét. Normál esetben egy fejlett országban (e tekintetben leginkább az USA protokollját ismerem) semmiféle beavatkozás nincs engedély nélkül, kivéve életmentés esetén, hacsak maga a beteg nem rendelkezett előre pl. arról, hogy nem kér mondjuk újraélesztést. Vagyis ahogy a kórházban, úgy otthon is az én felelősségem, hogy mit vállalok be.

Az otthonszülésnél segédkező bábák itt Magyarországon is tökéletesen kompetensek, van olyan tudásuk, mint mondjuk Hollandiában vagy Kanadában vagy bárhol a világon, ahol az otthonszülés elfogadott és normális. A tévhitekkel ellentétben a felszerelésük sem hagy kívánnivalót maga után, pontosan az van a magyar bábáknál, mint külföldi kollégáiknál.

Az otthonszülés azért nagyon más, mint a legtöbb kórházi szülés, mert a bábák hagyják magától végbemenni a folyamatot amellett, hogy állandóan ellenőrzik a baba és az anya jóllétét. Amíg egyikkel sincs probléma, addig csak kísérnek, támogatnak. Ha gond van, és otthon elhárítható, akkor cselekszenek, ha nagyobb a probléma, akkor pedig nincs mese, irány a kórház. Mivel a bába folyamatosan csak a kismamára és babájára figyel, idejekorán észre is veszi, ha valamiből probléma lehet - ezért van olyan jó statisztikája szerte a világon az otthonszüléseknek. Egy kórházi szülésznőnek, orvosnak érthető módon nehezebb dolga van egy bizonyos szempontból, hiszen lehet, hogy párhuzamosan zajlik akár öt szülés is, amit az ügyeletesnek kell ellátnia. Ilyen körülmények között persze érthetőbb a sok rutinbeavatkozás, ami azonban nagyon gyakran nem csak hogy szükségtelen, de egyenesen káros, mert indikálja a következő beavatkozást.

Mindettől függetlenül - és a tévhitekkel ellentétben - az otthonszüléses tanfolyamon, amit kötelező elvégezni, ha otthon akarunk szülni, már a legelső nap azt oktatják, hogy mindenki ott szül jól, ahol biztonságban érzi magát, vagyis a legnagyobb hiba otthonszülésre bíztatni valakit, aki önmagában nincs meggyőződve arról, hogy ez a neki való. Sok édesanyát a kórházi közeg megnyugtat, nekik nagyon nagy hiba lenne akár megpróbálkozni is az otthonszüléssel. Viszont hogy mindenki viszonylag háborítatlanul hozhassa világra gyermekét, azt nagyon pártolnám, ezért kéne jobb felszereltség a kórházakban, kevésbé leterhelt orvosok, szülésznők, nagyobb létszám, hogy minden kismama mellé pihent (és megfizetett!!) szülésznő kerülhessen, ami egyenesen hozná magával az egyre inkább nő- és babaközpontú szüléseket.

Orvosra - ahogy a külföldi gyakorlatban jól bevált - egy normál lefolyású szülésnél nem is lenne semmi szükség. Persze itt közbejön az is, hogy a nődokik is a hálapénzből élnek, vagyis nekik fontos, hogy ők vezessék a szüléseket, mert felkopna az álluk az orvosi alapfizetésből. Ezen nagyon változtatni kéne, de sajnos - tekintve a magyar valóságot anyagiak szintjén is - jelenleg esélytelen.

2012. jún. 26. 11:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!