Mi a véleményetek arról, hogy otthonszüléskor a nagyobb testvér (ek) végignézi (k) a szülést?
Undorítónak találom!
Ne nézzen már végig egy szülést egy (10 éves gyerek)mr az is nagyna számit!
Az én férjem bentvolt mind a két gyerekünk születésekor és volt amikor inkább nem nézett oda!Melettünk a szülőszobában az apuka elájult! Nem egy gyereknek való szülés végignézése!
Elítélem az ilyen embereket!
Az otthonszülés csodálatos dolog, nekem kétszer volt már részem benne. Annyira más, mint a kórházban, hogy bár az én nagyobbom nem volt benn a szobában a kicsi születésekor, de ha benn lett volna, nem éli meg traumaként. Annyira természetes, annyira emberi, nincs vele semmi gond.
Most várom a harmadikat és remélem, ő is otthon születik majd. Nem tervezem, hogy ott legyenek a nagyobb gyerekeim, inkább azért, mert nem akarok még rájuk is figyelni abban a helyzetben, vélhetőleg nem is tudnék, de ha nagyon be akarnának jönni, valószínűleg nem tiltanám meg nekik.
A lányom (két éves volt pont) amikor a fiam született végigaludta. Pont akkor ébredt, amikor a pici kibújt. Anyukám volt vele a szomszéd szobában, s amikor a leányzó fölébredt, áthozta. Soha nem fogom elfelejteni a pillantását, ahogy meglátta a magzatmázas öccsét a hasamon, felkiáltott: nahát, itt az öcsikém! és már bújt is oda, puszilta, szerette... Azóta is hihetetlen véd- és dacszövetségben vannak, imádják egymást.
Nekem egy csoda volt az otthonszülés, de persze ez abszolúte egyénfüggő. Aki nem tudja elképzelni, hogy jól és biztonságosan érezné magát otthon, annak nem való és persze egészen biztosan lehet csodálatos élmény a szülés kórházban is. Emberek vagyunk, különbözőek vagyunk, hát különbözik a véleményünk, az igényeink is. Ezzel nincs semmi baj szerintem. Aki számára elfogadhatatlan, az nyilván nem fogja vállalni, de van másik oldal, aki viszont ha nem indokolt, nem szeretne kórházba menni. Ettől még pontosan ugyanolyan felelősséggel gondolkodó ember, mint a kórházban szülők.
Végülis egy a lényeg: a lehető legszebb szülésélmény után, helyszíntől abszolút függetlenül, egészséges kisbaba és édesanya.
Természeti népeknél megszokott a testvérek jelenléte a szülésnél. De a mi világunk már túlszocializálódott, olyan gátak épültek belénk, és általunk a gyerekeinkbe is, hogy számukra már ijesztő a látvány. És lássuk be, ezek a gátak bennünk is működnek, pontosan ezért háborodunk fel az ilyen eseteken. Nem hiszem, hogy konkrét baja lehet a gyereknek attól, ha végignézi az anya szülését. Még az is megeshet, hogy erősödik a köztük lévő kapcsolat. Volt már rá példa, hogy kiskamasz lány segítette világra a kistestvérét, és nagyon pozitívan élte meg. De ugyanennyire megeshet, hogy anyát ilyen megváltozott tudatállapotban látni maradandó törést okoz az anya-gyerek kapcsolatban. Én személy szerint azt gondolom, hogy akik ezt vállalják, azok próbálnak visszatalálni a kezdetekhez. de szerintem már túl messze járunk ahhoz, hogy ez működjön.
Tehát én semmi esetre sem engedném a gyerekeimet részt venni a szülésemen.
4-es vagyok. Most olvastam Gabka77 válaszát, így leírom az otthonszülésről magáról alkotott véleményemet is.
biztosan csodálatos és meghitt, ezt elhiszem.
De mi van akkor, ha baj van? Sokszor csak 5 perc van arra, hogy műtőbe kerüljön az anyuka, otthonról meg ez nyilván megoldhatatlan. Elhiszem, hogy jó az otthonszülések statisztikája, de ez nem lenne számomra vígasztaló, ha pont az én gyerekem esne bele abba a kevésbe, akiket a kórházban meg lehetett volna menteni, otthon azonban nem.
Én inkább a kórházi környezett otthonszagúbbá tételében hiszek, amit pl. az István kórházban nagyon szépen megvalósítottak.
Kedves negyedik válaszoló, nem mindenben értek veled egyet, de van, amiben nagyon is.
A bábák nagyon jól képzett emberek, azért is olyan jó az otthonszülős statisztika, mert nagyon korai jelekből tudnak nagyon pontosan következtetni arra, hogy komplikáció várható, amikoris könyörtelenül visznek be a kórházba. Otthonszülésekkor gyakorlatilag csak olyan esetben történik nagy baj, amikor hiába lenne az édesanya kórházban, ott sem lehetne segíteni. Tudom, nem feltétlenül könnyű ezt elhinni, de nagyon komolyan utánanéztem ezeknek a dolgoknak és olyan országokban, ahol az otthonszülés abszolúte elfogadott dolog, ugyanezt mondanák.
Abban viszont ezerszázalékosan egyetértek veled, hogy nagyon nagy szükség lenne arra, hogy a kórházak igazán baba-és anyabaráttá váljanak. Ehhez semmiféle külsőségre nincs szükség, nem kell a szülőszobát rózsaszínre festeni, nem kell franciaágy, zene vagy gyertyafény, mert nem ezek adják a lényeget. A lényeg az, hogy a szülés a maga tempójában bontakozhasson ki, az anyát olyan emberek vegyék körül, akik jól tudják segítei, ne avatkozzanak szükségtelenül közbe, stb.
Jó példát hoztál az István kórházzal (ha nem szülhetek otthon valami okból, akkor nálunk is ez jöhet szóba), náluk kiemelkedő a statisztika. Amíg az ország többi kórházában30-60% császármetszési arány van, addig az Istvánban 14% alatti. Azért, mert felismerték, hogy minél kevésbé avatkoznak be, annál kevésbé várható bármilyen komplikáció. Nagyon jó lenne, ha az ország többi intézménye is követné az István kórház példáját sok tekintetben.
A szülés, mivel hormonális folyamat, akkor tud igazán jól végbemenni, ha a szükséges hormonok termelődése zavartalan. Ehhez legelsősorban nyugalom és befelé fordulás kell az anya részéről, mert akkor ösztönösen úgy mozog, úgy vesz levegőt, azt teszi, ami a kisbabának a legjobb. A nyugalmat pedig csak ott lehet elérni, ahol a szülő nő a leginkább biztonságban érzi magát. Ez valakinél a kórház, valakinél szülőotthon (most nincsenek, de pár éve még létezett néhány), valakinél a saját otthona, stb. Nem lehet és nem szabad kijelenteni, hogy csakis ez vagy csakis az biztonságos, mert a biztonság mindenkinek mást jelent.
Velem két kitűnően képzett bába volt, mindkettő ismert és elismert szakember nemzetközi berkekben is, plusz az egészségügyi végzettségű férjem. Én tökéletes biztonságban éreztem magam végig és volt két csodálatos szülésélményem annak ellenére, hogy aki már szült, tudja, micsoda fájdalom az. Én így éreztem biztonságban magamat. De teljességgel megértem azokat, akiknek a biztonság valami egészen más körülményt jelent - akkor működik jól az egészségügy, ha mindenre van jó megoldás. Ha aki az otthont választja, szabadon teheti és megkapja hozzá a szaksegítséget is, aki pedig a kórházat, az ott kap meg mindent, amit meg kell kapnia, amit kíván, amit megérdemel.
Egy kisbaba születése az egyik legnagyobb dolog, ami a világon történhet és jár a babának is, az édesanyjának is, hogy azokban a nehéz órákban úgy segítsék őket, ahogyan az nekik a legjobb.
Pl. Kanadában olyan jól működik a bábaság intézménye, hogy a kórházban szülő kismamával is a bábája van, az, aki az egész terhesgondozást is végezte vele. Ha otthonszülésre készül a nő, de félúton valamiért mégis kórházba kell menni, akkor ott ugyanúgy a saját bábája ott van vele, az orvos abszolút tolerálja a véleményét, hiszen a bába ismeri az anyát, az előzményeket. A bába már az autóból vagy szükség esetén a mentőből közvetlenül a kórházzal beszél, hogy mire a kismama megérkezik, rá tudjanak készülni. Érdemes lenne ezt a rendszert nálunk is átgondolni, bevezetni.
Nekem, bár tervezetten otthon szültem, volt fogadott orvosom is, akivel meg volt beszélve, hogy ha valamiért be kell mennem a kórházba, bejön és ő lát el. Jó fej volt, toleráns, abszolút elfogadta, sőt, támogatta az otthonszülési törekvésemet (ő a kórházban is eléggé természetesség-párti) és készséggel vállalta, hogy ha szükség lenne rá, csak telefonáljak. Nekem ez fantasztikus volt így, tökéletes biztonságban éreztem magam. Ez az érzés járna minden édesanyának, kórházban vagy kórházon kívül is!
Kedves Gabka77!
Szeretném megkérdezni, mert még soha nem volt rá alkalmam, hogy ha valaki otthon szül visznek-e a bábák CTG-t? Amivel a vajúdás alatt objektivizálni is tudják a baba állapotát?
A kérdésre válaszolva: nem engedném a gyermekeimnek, hogy végig nézzék a szülést! (szerintem még videón sem!)A miértre már leírták előttem a válaszokat!
Én is azt hiszem, hogy nem egy gyereknek való látvány. Nem vitatom el senki jogát, hogy a saját gyerekének ezt megengedje, én nem tenném.
Igazából nekem az is túl sok, amikor egy-egy szülésre egész pereputty érkezik: egyik család, másik család, barátok, anya-anyós bátorítja az anyukát - na nem, köszönöm, ebből nem kérek. Gabka rátapintott arra, hogy ez egy olyan folyamat amikor az a fontos, hogy olyan emberek legyenek ott, akik segíteni tudnak és be tudnak avatkozni. Na szerintem itt jön az, hogy akkor ott nagyon sokuknak keresnivalójuk nincs, a gyerekeknek sem, mert ők inkább útban vannak.
Nálam első baba lesz hamarosan, nem tervezek itthon szülést, sem apás szülést, és a kérdésem inkább a megbotránkozásomból született.
4-es vagyok.
Szüléskor mindenkinek mások az igényei. Azt a helyet kell megtalálnia, ahol ezt megkapja. Én pont ezért szeretem az István kórházat.
Nekem szüléskor kizárólag a férjemre van szükségem, és ezt ott tiszteletben tartják. Csak akkor jön a szülésznő, az orvos, ha muszáj, vagy ha hívjuk őket. Még azt is elfogadták, hogy direktben nem tudtak hozzám szólni, egyszerűen képtelen voltam rájuk figyelni, és a férjem közvetített. És valóban engedik a dolgokat a maguk ütemében haladni a legkevesebb beavatkozással.
Ez pont olyan, mint az otthonszülés, csak szerintem biztonságosabb.
Gusztustalannak tartom, hogy végignézzen egy szülést! Nem tudnék úgy koncentrálni, hogy ott áll felettem a kislányom és néz rám boci szemekkel!
Kedves otthon szülő! Nagyságrendileg mennyibe került neked az otthon szülés? Fizettél a fogadott orvosnak is? A bábákhoz jártál terhesgondozásra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!