Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Van olyan doki, aki nagy baba...

Van olyan doki, aki nagy baba esetén vállal császárt?

Figyelt kérdés
Jelenleg 33 hetes terhes vagyok és a babám méretei már most extrémek (31 hetesen végzett ultrahang adatok alapján: 2100 gr,314 mm BPD… 18 hetesen is arányosan ilyen adatokat mértek, ami jóval meghaladta már akkor is a korát kb.2-3-4 héttel). Én teljesen átlagos alkatú vagyok, ahogy anyum is. Az én első testvérem meghalt születésnél, mert nem végezték el időben a császárt. Én nem akarok rizikózni. Nem akarok sem halva született, sem beteg gyereket. Ezért szeretnék programozott császárt. A dokim azt mondta, hogy csak életveszélyben végez császárt, azaz megpróbálja a normál szülést és ha nem megy. Akkor irány a műtő. Én nem akarok próbálkozni, családi örökségem és a baba extrém méretei is indokolják. Mondta is a doki, hogy majdnem ekkora a születéskor a normál fejméret, de ennek ellenére nem mond konkrétumot, hanem majd meglátjuk… Ne is próbáljatok lebeszélni, eldöntöttem, hogy én nem rizikózok. Tudtok olyan dokit ajánlani nekem, aki a jól megindokolt kérésemre x összegért így segítené világra a babát?
2011. júl. 14. 09:48
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:
De elírtam, fejkörfogat: 314 mm, átmérő: 9 mm. Nyilván nem jó dolgomban kérném a császárt, nekem mindegy a szülés. A lényeg, hogy nem bízom az orvosokban, hogy képesek jól felmérni a terepet és felelősséget sem vállalnak semmiért utólag. Így hogyan bízzak abban, hogy majd szülésnél ők eltudják dönteni? Miért életmentő műtét? Nem az lenne a lényege, hogy ami kevesebb kockázattal jár azt választhasd? Szerintem a császár drága a kórháznak és ezért alkalmazzák csak életveszély esetén, pusztán anyagi megfontolásból!
2011. júl. 14. 10:33
 12/31 anonim ***** válasza:
49%
Szerinted te, mint laikus, jobban meg tudod ítélni a helyzeteket, mint az orvosok X szüléskísérési tapasztalattal? Hidd el, ha bármilyen kétség is felmerül, hogy nem tudod megszülni hüvelyi úton, a császár mellett fognak dönteni. Amellett, hogy a te és a gyereked életét védik ezzel, magukat is, hiszen manapság rengeteg az orvosi műhibaper, ami nem hiányzik egy orvosnak sem.
2011. júl. 14. 10:37
 13/31 A kérdező kommentje:
Adott esetben laikusként is lehet, hogy jobban. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ÉN és a GYEREKEM fog élni a döntés következményeivel. Én vállalom a felelősséget (ezt mindenhol alá is íratják szépen...), de akkor a döntéshez is jogom lenne. Nem?
2011. júl. 14. 10:46
 14/31 anonim ***** válasza:
33%

2.2.8. Császármetszés anyai kérésre

Megbízható tanulmány nem áll rendelkezésre a Magyarországon császármetszéssel

szülni kívánó nők arányáról. Felmérések szerint az ilyen igény hátterében általában a

következő tényezők állnak: megelőző császármetszés, rossz élmény megelőző

szüléssel kapcsolatban, szövődményes a jelen terhesség, félelem a szüléstől. A legfőbb

érv, hogy a császármetszést biztonságosabbnak látják gyermeküknek. A terhesek kb.

6-10%-a fél a szüléstől, a félelmek a fájdalommal, szülési sérüléssel, sürgős

császármetszéssel, családi élet változásával kapcsolatosak és gyakoribbak

primiparáknál. A FIGO Etikai Bizottságának állásfoglalásával egyetértésben az anyai

kérésre végzett császármetszéssel kapcsolatban az alábbi alapelvek figyelembe vétele

javasolt:

1. A császármetszés olyan sebészeti beavatkozás, amelynek potenciális veszélyei

vannak a magzatra és az anyára egyaránt. Császármetszés esetén az

egészségügyi források jelentősebb igénybevétele szükséges a hüvelyi szüléshez

képest.

2. Az orvos alapvető szakmai kötelessége, hogy tevékenységével ne ártson. Etikai

felelősséggel is bír a társadalom felé, hogy olyan beavatkozásokat

alkalmazzon, amelyek az egészségre egyértelműen előnyösen hatnak. Nem

kötelezhető az orvos olyan beavatkozás elvégzésére, amelynek nincs orvosi

előnye.

3. Jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő szintű bizonyíték a terminusban, nem

orvosi indikációval (anyai kérésre) végzett császármetszés relatív előnyeiről és

kockázatairól a hüvelyi szüléshez képest. Az elérhető bizonyítékok alapján a

hüvelyi szülés biztonságosabbnak tűnik hosszú- és rövidtávon egyaránt. A

méhen végzett műtétnek következményei vannak a következő terhességekre is.

Végül pedig aggályos bevezetni egy mesterséges beavatkozást a szülés

levezetésére a természetes folyamat helyett, orvosi indok és jóváhagyás nélkül.

4. Jelenleg, mivel megfelelő bizonyíték nem áll rendelkezésre a nem orvosi

indikációval (anyai kérésre) végzett császármetszés előnyeiről, a beavatkozás

etikai szempontból nem igazolható.

(Schenker JG, Cain JM. FIGO Committee Report. FIGO Committee for the

Ethical Aspects of Human Reproduction and Women.s Health. International

Federation of Gynecology and Obstetrics. Int J Obstet Gynaecol Obstet

1999;64:317.22)

2.2.8.1.Az anya kérése önmagában nem lehet indok a császármetszés elvégzésére, a kérés

sajátos okait fel kell tárni, meg kell beszélni és rögzíteni kell. (J)

(American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Committee Opinion.

Surgery and patient choice: the ethics of decision making. Obstet Gynecol 2003;

102:1101.6.)

2.2.8.2.Ha a terhes kérésének oka nem meghatározható, tájékoztatni kell a császármetszés

kockázatairól és előnyeiről a hüvelyi szüléshez képest és ezt rögzíteni kell. (J)

2.2.8.3.Ha terhes a hüvelyi szüléstől fél és ezért kéri a császármetszést, lehetőséget kell neki

biztosítani lelki segítségnyújtás igénybevételére (pl. kognitív viselkedésterápia) a

félelmei támogató környezetben való feldolgozása céljából, ugyanis hatására csökken

a félelem a szülési fájdalomtól és lerövidül a szülés. (A)

(Saisto T, Salmela-Aro K, Nurmi JE, Kononen T, Halmesmaki E. A randomized

controlled trial of intervention in fear of childbirth. Obstet Gynecol 2001;98:820.6.)

2.2.8.4.Meghatározható orvosi indikáció nélkül, önmagában anyai kérésre császármetszés

nem végezhető. (J)

Altatás lehetséges kockázatai

Viszonylag gyakori, átmeneti mellékhatások

torok kiszáradása

hányinger, hányás

fejfájás

zavartság

látászavar

Kevésbé gyakori mellékhatások

remegés

hidegrázás

megsérülhet a száj, fog

Ritka mellékhatások

gyógyszerallergia

géphiba

véletlen ébrenlét

Érzéstelenítés lehetséges kockázatai

Gyakran előforduló mellékhatások

fejfájás

átmeneti vizelési zavar

hidegrázás

Ritka mellékhatások

derékfájás

tájog a kanül helyén

görcs

alsótest bénulása

gerinchártya bevérzése

Császármetszés alatti problémák

Ami a babát érheti:

Véletlenül megsértik a bőrét. Ez felületi sebet eredményez, ami magától meggyógyul, összevarrást ritkán igényel.

Ami téged érhet:

Csillapíthatatlan, erős vérzés. Oka lehet a méhfalba belenőtt, eltávolíthatatlan méhlepény, vagy hogy a méhizomzat összehúzódásra képtelen. Ilyenkor vérátömlesztést adnak, aminek szintén lehetnek kockázatai. Ha a vérzés miatt életveszélybe kerülsz, eltávolíthatják a méhedet is.

A fekvés elnyomhat ideget, izmot, ami miatt ritkán érzészavar maradhat vissza. Az esetek döntő többségében simán elmúlik.

Megsérülhetnek szervek, pl. húgyhólyag, húgyvezeték, erek, idegek.

Ha már volt műtéted, találhatnak összenövéseket, egyéb szervek betegségét is.

Ha műtét során probléma merül fel, általában azonnal kell dönteni a megoldásáról. Előfordulhat, hogy a műtétet nem tudják félbeszakítani, ezért szokták kérni előre, hogy írd alá az erre vonatkozó beleegyező nyilatkozatot. Ezt nem szokták túlmagyarázni, felesleges pánikot keltene. Nagy eséllyel nem lesz semmi gond.

Császármetszés utáni szövődmények

Előfordulhatnak fertőzések, pl. a méhben, húgyutakban. Ezekre antibiotikumokat szoktak adni.

A méhfertőzés súlyosabb eseteiben lehet szükség újabb műtétre. Ez sajnos jelentheti a méh, vagy a petefészek eltávolítását is.

Elfertőződhet a műtéti seb. Ennek következtében képződhet csúnya heg, szétválhat.

Kialakulhat a petefészek működési zavara is, amit a felszálló fertőzések okoznak. Ez antibiotikumos kezeléssel megoldható. Nagyon ritkán viszont ebből még nagyobb baj is lehet, pl. elzáródik a petevezeték, ami miatt veszélybe kerül a fogamzóképesség.

Néha a húgyhólyag működésében lép fel zavar, ami magától elmúlik. Addig is katéterrel segítenek.

Ritka esetben probléma lehet a belekkel, pl. bélelzáródás, bélösszenövés. Ez újabb műtétet vonhat maga után.

Felléphet szövődményként még a vérrögképződés is, melynek következtében életveszélyes állapot is kialakulhat, ha a vérrög eljut pl. a tüdőbe.

2011. júl. 14. 11:03
 15/31 anonim ***** válasza:
31%
Ha te jobban tudod a dokiknál meg mindenkinél,akkor minek írsz ide?van olyan doki,aki pénzért megcsászároz.ha a császár miatt lesz valami problémátok,akkor mit csinálsz majd?te tudod,azért jól gondold meg.
2011. júl. 14. 11:07
 16/31 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 11:03-as válaszoló!

Elkezdtem olvasni az általad ide bemásoltakat. Ne haragudj, hogy ezt írom, de remélem, minél kevesebb leendő kismama, császármetszésen átesett, s további babát tervező anyuka olvassa el mindezt. Nem azért, mintha egyet értenék az anyai kérésre elvégzett császármetszések létjogosultságával (s bocsáss meg nekem, Kedves Kérdező, de a Te esetedben, tekintettel arra, hogy nem vagyok orvos, aki - függetlenül a családodban megtörtént tragikus eseményektől, csak és kizárólag a saját és babád leleteire alapozva - megállapíthatná, hogy téraránytalanság miatt esetleg indokolt e a császár), de szerintem egy laikus nőnek minderről, amit itt felsoroltál, nem kell és hiszem, hogy nem is szabad tudnia. Egy labilisabb idegzetű nőnél ugyanis olyan folyamatokat is beindíthat, ami jelentősen ronthatja az életminőségét, családalapítási, - bővítési terveit, holott lehet, hogy semmiféle kockázati tényezővel nem járna számára egy terhesség kihordása és egy baba az orvosa által javasolt módon való megszülése. Hiszem, hogy csak a kérdezőt szeretted volna "jobb belátásra bírni", de kétlem, hogy az aggodalmait ezen az oldalon bárki is el fogja tudni oszlatni.

2011. júl. 14. 11:23
 17/31 anonim ***** válasza:

Azért másoltam be, hogy a kérdező tisztában legyen azzal, a császármetszés az nem játék, nem azért végzik, mert hú de jó dolog. Ahogyan az egyik hozzászóló is írta, életmentő műtét. Akkor lehet és kell alkalmazni, ha arról van szó, hogy az anya vagy a baba élete veszélybe kerülhet a hüvelyi szülésnél. Ha annyira egyszerű és problémamentes lenne, akkor minden kismamának ezt javasolnák. Csak azért, mert a kérdező véleménye szerint a sima szülés gondot okozna, nem szabad(na) műteni. Az orvos majd tudja. Nyilván nem egy szülést vezetett már le, képes felelősségteljes döntést hozni, mérlegelve, hogy mitől mi várható.

Az én gyerekem császárral született -magas fokú rövidlátás, túlhordás, romló magzati szívhang miatt- és bizony az orvos elmondta, hogy milyen komoly gondok léphetnek fel, ha épp beleesek abba az X %-ba, akiknél komplikációk lépnek fel.

Nem véletlenül íratják alá a beleegyező nyilatkozatot a császáros kismamákkal.

Én úgy gondoltam akkor is és most is, hogy igenis szeretem tudni, mitől mit várhatok, milyen előny és hátrány érhet, még akkor is, ha ijesztő lehet.

2011. júl. 14. 12:15
 18/31 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is ekkora volt a babám fejmérete 31 hetesen mint Neked, végül 36-os fejkörfogattal született term. úton. Szóval nem volt azért extrém egyáltalán nem, de mondjuk szakadtam belül is. Nem akarlak rábeszélni semmire, de nem hinném, hogy a leírt adatok alapján nem tudnád világra hozni a kicsit. Ha bármi gond lesz úgy is a császár mellett döntenek a dokik. Könnyű gyors szülést kívánok!
2011. júl. 14. 12:30
 19/31 A kérdező kommentje:

Köszönöm Utolsó!

Tudom, hogy nem játék a császár, de én továbbra is úgy gondolom, hogy előnyőket és hátrányokat mérlegelni kell(ene). Hüvelyi úton is rengeteg minden történhet, ismerősöm végbelét kellett kivezetni hüvelyi szülés után és ez maradandó károsodást és életmínőség romlást eredményezett. De ez csak egy példa. Hüvelyi szülésnél is aláíratnak nyilatkozatot, hogy ők aztán semmiért nem felelősek vagy csak császárnál?

2011. júl. 14. 12:45
 20/31 anonim ***** válasza:
Sajnos nálunk tényleg császár lesz, tudjuk előre. Az orvosom azzal kezdte, hogy tudjam: kivehetik akár a méhemet is. A császár veszélyes, csak mert anyukád elveszített egy babát (nem is tudni miért, lehet, hogy azt a babát a császár se mentette volna meg!!) ezért senki nem fog téged megműteni szerencsére. A baba méretei sem extrémek. Nincs is semmi okod a császárra.
2011. júl. 14. 13:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!