Felmérés: otthon szülnél, vagy kórházban?
Végigolvastam. Hol vannak az otthonszülő pártik? Egész Magyarország tüntet az otthonszülésért, nem érnek rá ide is írni??
Soha nem szülnék itthon. A szülésznő és akár az orvos is hiába van itt, ha nincs műtő... soha nem tudni, hogy mi fog történni, még ha az előző 22 szülésed teljesen problémamentes is volt, lehet ez nem lesz. Soha nem játszanék a gyerekem életével, és ezen a felszerelés sem változtat, hisz műtőt nem tudnak a lakásomba hozni.
Én abszolut kibírtam mind a kétszer a 4-5 napot a kórházban, nagyobb baja soha ne legyen az embernek.
Én Győrben szültem a Petzben, és mindkétszer azt mondtam, hogy le a kalappal. Igaz, ágyon fekve, szülésznőkkel és orvossal, de ehettem , ihattam, a baba velem volt, szoptattam, leadhattam, nem adták vissza, szóval nulla probléma. A főrdő nem királyi, de ki lehet bírni.
Amit hiányolok én is, az a felvilágosítás, és a segítés első babásoknak. Van aki tényleg nem tudja még megfogni sem, pelenkázni, öltöztetni sem, nekik meg kéne teremteni a lehetőséget, hogy megtanulják valakitől-persze nem az osztályos nővérekre vagy védőnőre gondolok, legyen erre személyzet, és akár ott a szülészeten naponta többször tanfolyam.
Kedves 22:44! Teljesen igazad van. Ugyan ez nem szabályos felmérés, de akár reprezentatív mintának is tekinthetjük, hiszen ide bárki írhat. Azt hiszem, a tanulság egyértelmű.
Köszönöm mindenkinek!
Minden rosszindulat és kioktatási szándék nélkül: ez itt minden, csak nem reprezentatív minta. Persze tanulságod és sok mindent le lehet vonni következtetésnek, de azért a reprezentatív erős túlzás.
U.I.: Szülés előtt a közvéleménykutatásban dolgoztam.
A kommentben azt is írtam, hogy nem szabályos felmérés.
És az is sokat elárul, hogy le lettek pontozva a kórházra szavazók. Tehát lehet azt gondolni, hogy nem reprezentatív, lehet másképp is nevezni, lehet lovagolni a szavakon, de a tanulság sajnos ugyanaz marad.
És lehet okoskodni nyugodtan...miért nem írtak inkább, mikor külön kértem , hogy ne pontozzák le egymást?
Azt hiszem akkor nem fogalmaztam meg rendesen mit akartam írni. Arról van szó, hogy a reprezentatív kifejezés egy szakszó, amit Te teljesen helytelenül használtál. Kezdve ott, hogy olyan hogy reprezentatív igazából nem is létezik, csak olyan,. hogy reprezentatív pl. Pécs városának 35 év feletti lakosságára, vagy reprezentatív Magyarország 18 és 50 közötti női lakosságára. A reprezentatív minta nem, kor, iskolai végzettség, vagy ha kell településszerkezet szerint leképzi az adott csoportot. Vagyis pl ha az adott csoportban a diplomás, 65 feletti nők aránya 5%, akkor a mintában is 5%.
Amit írtam nem kell tovább gondolni. Egyszerűen csak használtál egy kifejezést, teljesen rosszul, és ez nekem mint szakmabelinek szúrta a szemét. Nem ideológiai, hanem szigorúan szakmai okokból. Ne haragudj, ha ezzel megbántottalak, nem kioktatásnak szántam!
A lepontozásról meg annyit: én nem pontoztam itt le senkit. Akik "kórházat" válaszoltak, azok teljesen hasznos választ adtak, mert Te pont erre voltál kíváncsi, ők meg válaszoltak rá.
Különben reprezentatívitás ide, vagy oda, ha tényleg reprezentatív mintán (pl. termékeny korban levő, magyar nők) kérdeznék le, nem hinném, hogy sokkal másabb eredményt kapnánk, mint itt, gondolom 100 nőből, max. 2-3 akarna otthon szülni. Persze évek múlva, amikor talán bevettebb lesz az otthonszülés ez változhat.
Még annyit, hogy én tiszteletben tartom azt, ha valaki a kórházban érzi biztonságban magát és ott szeretne szülni, nekem ezzel nincs semmi bajom. De akkor már nekem is legyen jogom a saját véleményemhez, ha esetleg én másként gondolom.
Senki sem rád gondolt szerintem, hogy te pontoztad volna le.
Értettem az előbb is, hogy mi a gondod a kifejezéssel, de ezt továbbra is szőrszálhasogatásnak tartom, bárhogy magyarázod is, főleg, hogy még szerinted is hasonló eredmény lenne "reprezentatív" mintán. Én is tanultam erről (igaz, nem a szakmám), ezért írtam, hogy nem szabályos felmérés. Remélem, már világos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!