Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mitől lehet traumatikus egy...

Mitől lehet traumatikus egy szülés? Akinek az volt, hogyan dolgozta fel?

Figyelt kérdés
2023. ápr. 15. 11:28
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
94%
Kristeller-manover/hasbakonyokles, eroltetett nyomas is okozhat oxigenhianyt. Sok babanal a kitolas ugy nez ki, hogy elorejon, aztan picit visszacsuszik a baba, aztan megint elorebb, megint picit vissza. Ez elettani jelenlegseg. Regen ugy gondoltak, hogy ez gondot okoz, ezert megakadalyoztak, hogy visszacsusszon, pedig pont akkor juthatna ismet oxigenhez a koldokzsinoron at, ha ezt nem akadalyoznak meg azzal, hogy nemengedik visszacsuszni (Gorbicz Adria szulesfelkeszito podcastjsban beszel errol).
2023. ápr. 15. 18:44
 22/30 anonim ***** válasza:
100%
18 óráig vajúdtam pokoli, teljesen "kifejlett" fájásokkal, de 6 óránként néztek csak rám, az utolsó fél órában, 8 cm tágan megállt a szülésznő a lábaim között, hogy akkor ő most addig nem megy innen, amíg ki nem szedi. Burokrepesztés, oxi, minden fájás alatti kézi méhszájtágítás, amibe nem egyeztem bele és elszakadt a méhszájam tőle, végül fél órán belül meglett a baba. 18:06-kor, ha értitek mire célzok... A végén zokogtam, hogy csak egy fájásnál ne csináljon méhszáj "vizsgálatot", mert borzasztóan fáj, erre lefogta a lábam, hogy sajnos ezt muszáj. 2 hónapig nem bírtam háton feküdni, mert azonnal sírógörcs tört rám, hogy úristen szülök. Sírva keltem éjjel, mert újra és újra álmodtam az egészet. De a babám egészséges lett szerencsére, és a következő szülésnél határozottabb leszek, hátha ez segít helyreállítani bennem az első utáni traumát.
2023. ápr. 15. 19:17
 23/30 anonim ***** válasza:
100%
jezusom :(
2023. ápr. 15. 19:30
 24/30 A kérdező kommentje:

#22, minden elismerésem a tiéd, hogy így bírtad, és feldolgoztad!

Mi nők csodálatos erővel rendelkezünk. ❤️

2023. ápr. 15. 19:50
 25/30 anonim ***** válasza:
79%

21-es vagyok, 3 ora kitolas is rendben van, ha engedik a babat visszacsuszni, es ha fuggoleges pozicioban tortenik (nem pedig hatonfekve). 20 percnel hosszabb kitolas eseten indokolt rendszeresen ellenorizni a szivhangot, de amennyiben ez rendben van, akkor a visszacsuszas is teljesen normalis (amennyiben nem elakadasrol van szo, ebben az esetben viszont egyaltalan nem jon elorebb, ezt megelozendo KELL(ene) a fuggoleges poz, mert haton fekve utban van a farkcsont, es akar 30%-kal kevesebb helye van igy a babanak kibujni). Rovid koldokzsinornal, ratekeredett zsinornal illegve nagy sulyu babanal nem ritka ez az oda-visszacsuszas.

Nalam mindketto rovid kzs+nagy sullyal szuletett. Eg es fold volt a korhazi es a korhazon kivuli szulesem, pedig a masodik az elsonel is nagyobb volt, es volt meg egy komplikalo tenyezo, ami az elsonel nem. Utobbi megsem lett traumatikus.

Az elsonel sokaig nem is tudtam, hogy trauma volt a szules nekem, ahogy azt sem lattam, hogy szules utani depressziom van. Ereztem, hogy valami nem oke, mert ellattam ugyan a babam, de nem ereztem azt a szeretetet es kotodesr, amirol ugy erzem, hogy kellett volna. 4 honapos volt a gyerekem, mikor atbeszeltem szakemberrel, aki elmondta, hogy milyen lehetett volna a szules megfelelo kiserokkel. Folyni kezdtek a konnyeim. Es innen indult el bennem a gyogyulasi folyamat, pusztan ettol, hogy elmondtak, hogy ami velem tortent, az mas szemleletu szulest kiserok kozott egeszen mashogy tortenhetett volna. Nem lett volna szukseg kezzel tagitasra, mehszajmasszazsra, oxitocinos siettetesre, hasbakonyoklesre, gatmetszesre, hatonfekve kitolasra, azonnali varrasra, amikor meg minden meg volt duzzadva, es ezert rosszul varrtak ossze. 7 eve volt, azota is ott a dudor, de mostmar legalabb nem 4 centis, es nem faj, mint a szules utan hetekig, mikor ulni sem tudtam. A szoptatasi nehezsegek a beavatkozasoktol, az extraerzekeny, es extratestkontaktigenyes, tobbemberes, rengeteget ebredo babam, stb.

Szoval amikor atbeszeltuk a szulesem, es szinte lattam magam elott, hogy milyen lehetett volna, es sirtam, akkor megnyilt bennem valami. Egy allalommal beszeltem csak egyebkent nem is pszichologussal, hanem egy bábával. Nehany het mulva egyszercsak azt vettem eszre, hogy raneztem a gyerekemre, aki csillogo szemmel, mosolyogva nezett ram. Akkor kapaszkodott fel eloszor allasba. Es akkor, eloszor ereztem azt a szeretrtet es kotodest. Es annyira borzaszto volt, hogy addig nem. Hogy itt van ez az edes gyermek, akit eddig megcsak szepnek sem lattam, pedig milyen gyonyoru. Erre gondoltam akkor.

Tobb ev telt el, a letezo osszes konyvet elolvastam, szulestorteneteket, jokat es traumatikusakat egyarant, hogy tudjam, mire kell figyelnem. Osszegyujtottem az infokat, amik alapjan legkozelebb szakembert valasztottam. Kikerdeztem a statisztikajukat, es semmi masnak nem hittem. Es aztan megtapasztaltam, milyen, mikor nem oxitocinnal, meg a tobbivel kezelik, ha ritkulnak a fajasok, hanem poziciovaltassal. Hogy milyen, mikor azert, hogy jol ellazuljon a gat, nem metszenek, hogy gyorsitsak, hanem bekuldenek a melegvizes kadba. Mikor azert, hogy szabadon mozoghassak, es nehogy lefekudjek az erotlensegtol es ugy maradjak a kitolashoz veletlenul sem ctg-re kotnek, hanem dopplerrel figyelik a baba szivhangjat. Es meg sorolhatnam.

Nekem ez is gyogyito volt valahol, hogy ezeket megelhettem, bar az elsonel is volt mar fogalmam rola, csak az ert varatlanul, hogy a korhazban dolgozoknak nem.

2023. ápr. 15. 20:17
 26/30 anonim válasza:
65%
A harmadik szülésem sima szülés volt, végig olyan lekezelően bántak velem,hogy szörnyen kellemetlenül éreztem magam. Mivel hétvége volt siettek, telinyomtak oxitocinnal, utána brutálisan véreztem. Nem láthattam a gyermekemet sem, műtét lett a vége. Vért kaptam,de két év(!!) volt mire helyreállt a vérképen. Nincs bajom a sima szüléssel de soha többet, inkább a császár, ott legalább nincs az ember a kínkeserves vajúdás közepette kiszolgáltatva hosszú órákon keresztül azoknak az embereknek akiknek az is baj hogy valakihez szólni kell...
2023. ápr. 18. 06:31
 27/30 anonim ***** válasza:
47%
Jézusom10es,és a többi kismama,borzasztóak ezek a horror történetek!Ne kövezzetek meg,de én soha nem akartam gyereket,mert nem bírom a fájdalmat,márpedig a szülési fájdalom szerintem mindent visz!Anyukám csak a gátmetszés borzalmairól mesélt16éves koromban,és én már akkor eldöntöttem,h én ezt kihagyom,pedig akkor még olyasmibe bele se gondoltam,h megtörténhet,h halva v életképtelennek születik a baba!:(
2023. ápr. 25. 15:52
 28/30 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen megertelek, tesom sem vallal gyereket hasonlo okokbol.
2023. ápr. 25. 16:35
 29/30 A kérdező kommentje:
Tenni kéne ez ellen, hogy ennyi traumatikus szülés van, és kerülni kellene a fölösleges beavatkozásokat, sajnos a legtöbbször belerondítanak a tökéletesen haladó vajúdásba is :((
2023. ápr. 25. 17:44
 30/30 anonim ***** válasza:
100%
29, a kórházi dolgozók a szülés patológiás eseteit tanulják, és ezeknek bizonyos kezelési módjait, ami sokszor gyógyszeres, vagy egyéb olyan beavatkozás, amit egy egyszerű pózváltással is akár meg lehetne oldani (pl. fájásgyengeség esetén a szülőszékre ültetés, vagy négykézlábas pózra ösztönzés oxitocinadása helyett). Ameddig az alacsony rizikójú, egészséges várandós nők a kórházat gondolják biztonságosnak, addig ez lesz, patológiás esetként fogják őket kezelni a saját meglévő eszközeikkel és tudásukkal, hiszen bementek a kórházba.
2023. ápr. 25. 20:57
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!