Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Hogy beszéljem le a páromat...

Hogy beszéljem le a páromat az otthonszülésről?

Figyelt kérdés

Első és legfontosabb: Nem az én gyerekemet várja, a terhessége első harmadában jöttünk össze

Nem úgy indult a gyerekvállalásnak, hogy otthon fog szülni, a terhesség elején döntötte el, amikor elkezdett szülés videókat nézegetni.

Az érvei:

- A helyi szülészetnek (megyei) nagyon rossz híre van, távolabbiba vagy magánba nem tud menni szülni, nincs autónk, nem lenne szállás, ha fel is menne már korábban stb

- Itthoni környezetben jobban ellazulna, meghittebb lenne

- Nem viszik el a babát semennyi időre

-Probléma mentes a terhessége, egészséges ő is és a baba is

-Ismeri a bábát és bízik benne

- Ő szül, ő dönt, ő teste.

Én viszont féltem őt is, és a babát is, még ha nem is az enyém.

Utolsó reményemmel fordulok hozzátok, hátha tudtok érveket felhozni, amivel meggyőzhetném.

A komplikációkról már beszéltünk, vállalja a felelősséget.

2022. aug. 10. 11:22
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
38%
Úgy írtok itt egy páran, mintha az otthonszülés egyenlő lenne a baba halálos ítéletével. Rettenetes ez az elutasítás, hogy nem is vagytok hajlandóak megismerni egy más szemléletmódot. Mert az otthonszülés bizony nem annyi, hogy nem megyek be a kórházba. Egy teljesen más életszemléletet követel meg, mint egy kórházi szülés. A bábák nem kóklerek, hanem diplomás, főiskolát végzett szülésznők, akik plusz képzés keretén belül megtanulják felismerni azokat a jeleket, amikre be kell menni a kórházba, mert az a biztonságosabb. És nem egy, hanem 2 bába van jelen egy otthonszülésnél. Plusz a dúlák.
2022. aug. 11. 17:59
 32/41 anonim ***** válasza:
80%

31 nagyon tetszik ez az életszemlelet, ahol mindenféle pszicho dolgot előbbre helyeznek a felkészültségnél. A diplomatól nem terem műtő meg sebész a szomszédban.

Talán az otthonszülés helyett kampányolhatnának az ambuláns szülés mellett. Szerintem azzal a legtöbben egyetértenek.

2022. aug. 12. 07:56
 33/41 anonim ***** válasza:
69%

Anyukámnak problémamentes, mondhatni álom-terhessége volt. Szülésnél ottmaradtunk volna, ha otthon szül. Én biztosan, de lehet, hogy ő is. Pedig időben indult be a szülés és normál méretű voltam, se túl nagy, se túl kicsi.

"Nem viszik el a babát semennyi időre"

Ok. Én úgy gondolom, még ha el is viszik arra a 20 percre, az a későbbiekben kevesebb tarumát fog a gyereknek jelenteni, mint mondjuk egy oxigénhiány.

Én nem tudok olyan kórházról, ahol ne rooming-in lenne, sőt a legtöbb helyen úgy kell könyörögni, hogy a csecsemősök vegyék át, csak egy pár órára.

2022. aug. 12. 13:42
 34/41 anonim ***** válasza:
60%
Nem kell meggyőzni őt, maximum belehalnak, vagy születik egy súlyosan sérült gyereke.
2022. aug. 14. 13:18
 35/41 anonim ***** válasza:
53%

31-es, csodálatos.

Ha anya otthonszülés mellett dönt, én biztosan meghaltam volna, ugyanis a bábánál nincsen sok-sok olyan kellék, ami egy PIC-en van, és ahová születés után azonnal elvittek.

Anyát is csak az azonnali orvosi beavatkozás mentette meg.

2022. aug. 14. 13:19
 36/41 anonim ***** válasza:
51%

31!

Nem mindig van idő utazgatni a kórházba! Tudod a problémák hirtelen jönnek, és gyors megoldás kell!

2022. aug. 14. 15:27
 37/41 anonim ***** válasza:
43%

A problèmàk àltalàban előre làthatoak, vagy lassan bontakoznak ki. A legtöbb kòrhàzi komplikaciòt a beavatkozasok okozzàk.

Ha bàrmi baja lenne az anyànak vagy a gyereknek, akkor a bàbàk is el tudjàk őket làtni. Tudnak ujraeleszteni, van nàluk oxigèn, verzèscsillapìtò, stb. A kisebb kòrhazakban ugyanùgy nincs PIC, mint otthonszülèsnèl.

2022. aug. 14. 21:20
 38/41 anonim ***** válasza:
64%

37 kulcsszó: általában. Általában lassan, általában a mentő kiérkezéséig képesek stabilizálni az állapotot.

Nincs semmi olyan hosszútávú statisztikai előnye az otthonszulésnek, ami nem az anya kényelmeről szól. Értem én, hogy az is fontos, csak szerintem amíg nincs benne az ember egy fogyatékos gyerek nevelésében, addig nem igazán tudja felmérni, hogy ez mit jelent. Alapból is van rá 1-3% esély sajnos, de végülis abból majd a devenyesek meg fejlesztokuckok fognak jól megélni...

2022. aug. 15. 09:25
 39/41 A kérdező kommentje:

Szerintem lezárhatjuk ezt a témát.

Eleinte az otthonszülés ellen voltam, de egyre unszimpatikusabbak az otthonszülés ellenes válaszok.

Ti gakorlatilag készpénznek veszitek hogy fogyatékos lesz a gyerek, mintha ez kötelező lenne az otthonszülésnél.

Én is tisztában vagyok a kockázatokkal, de azért szerencsére nem vagyok olyan borúlátó, hogy mindig mindenkor a legrosszabbtól féljek.

2022. aug. 15. 12:48
 40/41 anonim ***** válasza:
76%

Bocs, hogy még írok, de gondoltam hátha hasznodra válik, vagy esetleg a többiek hasznára. Pár cikk (tudományos publikáció, magas impakt faktorú lapokból, nem valami női vagy babás portálon megjelent írás) arról, hogy az alacsony kockazatú, tervezett, képzett szaksegítséggel kísért otthonszülés (beleértve a kórházi transzfert igénylő otthonszüléseket is) kockázatai nem haladják meg az azonos kockázatú kórházi szülésekét:

[link]

[link]

[link]

Nem vagyok elvakult, pontosan tudom, hogy ennek ellentmondó publikáció is létezik pl. a holland perinatális halálozásokról ( [link] de minimum az kimondható, hogy nem teljes a tudományos konszenzus, sem pro, sem kontra. Ugyanakkor kicsit kutakodva a témában nekem úgy tűnik, hogy a statisztikai elemzésén alapuló tudományos mérleg nyelve az otthonszülés biztonságossága felé billen.

Kis extra info: Magyarországon a császarmetszés aránya 40%, míg a skandináv államokban 6-7%. Mégis ott a legalacsonyabb a perinatális halálozás, nem itt. Még ez sem gondolkoztat el senkit, hogy valami baj lehet a hazai szülészeti szemlélettel? Norvégiában vajon mi történik azzal a sok babával, akikről itthon azt állítják, hogy sürgősségi császar nélkül meghaltak volna?

De máshonnan megközelítve a biztonságosság kérdését: vajon hány újszülött lenne megmenthető Magyarországon, ha úgy ahogy van, felszámolnák a természetes szülést és mondjuk a terminusátlépést is, és ha nem jön előbb a baba, akkor kereken a 40. hét betöltése napján mérlegelés nélkül minden babát kivennének császármetszéssel? Tízzel több? Tízzel kevesebb? Tegyük fel, hogy azt állítaná pár tanulmány, hogy így igenis csökkenne a perinatális halálozás. (Néhány más elemzés ugyan cáfolná ezt, de az mindegy, azokat biztosan hippik írták, hisz a gyerekem és a szomszéd ismerősének az unokája is meghalt volna, ha nem veszik ki időben.) Szóval ebben a felvázolt alternatív valóságban ti őszintén támogatnátok a mérlegelés nélküli 100% császár bevezetését? Nagyon hasonlónak érzem ugyanis az otthon vs. mérlegelés nélkül kórház vitáját.

2022. aug. 15. 18:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!