Magyarországon eljutunk majd oda, hogy lehessen választani, hogy hüvelyi úton vagy császárral szeretne szülni egy nő?
A császár a köztudatban könnyebik útként jelenik meg. Holott utána sokkal nehezebb a felépülés, hosszabb idő és fajdalmasabb is. Viszont a kockázatok elkerülése végett jobb, amennyiben a hüvelyi szülést beárnyékolja valami.
Viszont a jelenlegi ajánlások is azt mondják ki, hogy vajúdjon a nő a program császár előtt is, hiszen élettanilag kedvezőbb hatásai vannak a gyerekre nézve így. A császár életét ment, viszont élet minőséget ronthat, a gyerek szellemi és pszichés fejlődésére negatívabban hathat, mint a hüvelyi szülés. Nem rögtön fog látszódni, nem is egy két év múlva, de jelen lesz és meghatározó szerepe lesz a gyerek életben.
Ez a kompetencia, ami az orvosnak/szülésznőnek van és egy más tudatállapotban lévő nőnek nincs meg. Ezért nem szabad, hogy erről a nő döntsön, mert nincs olyan pszichés és lelki állapotban, hogy helyesen tudja felmérni az adott szituációt. Erre kellenek a szülést segítő szakemberek, mind az orvosok és a szülésznők. Akik nem csak az adott pillanatra vonatkozó hatásokat mérlegelik, hanem körülbelül 20 évről döntenek egy pillanat alatt,legjobb belátásuk szerint.
Le lehet pontozni engem is, de remélem eljutunk oda, hogy ez lehetőség lesz nálunk is.
Ugyanúgy felépülnek a nők a császárból és a babákra sincs nagyobb veszélyben. Rohadtul nem ez számít az élet hátralevő részében, hogy ki melyik lyukon jött ki. Akkor meg hadd én döntsem el, hogy vajúdással vagy inkább egy műtéti felépüléssel szeretnék szenvedni.
Illetve hüvelyi szülésnél is haladhatnánk a korral és ne legyen kérdéses a korszerű fájdalomcsillapítás sem. Hogy ne legyen az a duma, hogy "nincs anesztes", meg "elfogyott", meg a sok kamu szöveg, mikor az ember az egyik legkiszolgáltatottabb helyzetében van. És ne legyen megideologizálva, hogy a gyógynövényes kötés meg a teliholdkor szedett inhaláló is ugyanúgy segít, sőt jobb is, mint az epi.
Nem a kérdésre válasz... de
3 hete szültem. 12 órás vajúdás utan mondta a doki hogy ebből császár lesz mert nem alakulnak a dolgok. Aztán jött a fekete leves. Oké hogy megvan a műtét de utána nem tudod nozgatni a labad, a fejed nem emelheted fel... És akkor úgy törődj a babáddal hogy fekszel es a fejedet sem emelheted fel, aztán vagy segít valaki cicire rakni, vagy rádcsapják az ajtót es old meg. Napokig nem tudtam rendesen ellátni a gyereket, mert fájt a pelenkazóhoz lehajolni, majdnem elejtettem egyszer mert akkora fajdalom nyilalt belém. 3 hete volt a műtét a sebemet még mindig kötözni kell mert nem akar gyógyulni, egy hétig valami gennyféle ömlött belőle, amikor a kórházban meglátták csináltak egy teljes vérképet nem e épp valami f*sza fertőzést kaptam... A seb miatt olyan fájdalmam volt ami simán lenyomta a 12 óras vajúdás összes fájdalmát. A tüsszentés, köhögésnél mintha kiszakdna a seb és kifolyna belsőség... Nem is beszélve arról hogy mennyi komplikació előjöhet. Összenövések, belső varrat gyulladása, hegsérv, az érzéstelenítés miatti komplikációk pl napok óta melegség fut végig csak a bal lábamban most gondolkodhatok hogy ez megint mi a fene. Ez az egész műtét egy trauma. Nekem komolyab halálfélelmem volt kb 2 hétig amiatt hogy 10 rétwgben felvágtak, és csak remélhetem hogy a fájdalom ami aktuálisan előjön nem valami komoly gond.
Ha választhatok a kövi gyerek tuti simán jöjjön.
Utolsó vagyok... Az kimaradt hogy nem hajolhatsz le, nem fordulhatsz hátra,speckón kell lefeküdnöd, felkelned az ágyból...
nem emelhetsz semmit max a gyerek súlyával azonosat
Sok helyen nem megy be gyógytornász megmutatni a felkelést lefekvést, mozgásokat + ők mutatják meg a hegkezelést, hegmasszázst is.
3# a császár nem valaszthatóságának nálam az az eredménye hogy nem lesz gyerekem ennyi...
Hihetetlen hogy egy társadalom ami ennyire könyörög hogy legyen több gyerek mégis ilyen rideg azok iránt akik kezében van a kulcs. Durcizás? El kell fogadni? Köszi de nem.
"Évezredeken át k_rvasokan beledöglöttek a természetes szülésbe. "
Mert mondjuk az orvostudomány nem tartott ott ahol most? Pl nem vették észre, hogy faros, vagy harántfekvésben van, rajta van a köldökzsinor, nem tudtak szűrni semmi problémát sem, mivel ultrahang sem volt. Ezért haltak bele sokan pl...
1. remélhetőleg nem, mert a császár egy nagy, komoly hasi műtét, annak minden kockázatával és szövődményével
2. aki irreálisan fél a hüvelyi szüléstől, az elballag egy pszichiáterhez, aki ír szakvéleményt, hogy császározzák meg (ismerősnél ez volt)
3. nem a nő dolga eldönteni, hogy vágják-e vagy sem, ha egyébként képes megszülni a gyereket
Egyébként egy császárból felépülni ezerszer rosszabb.
Nekem nem volt, de ismerősömnek igen, és ő hónapokon keresztül szenvedett a vágással, első héten szétnyílt neki, majd még gyermekágy alatt begyulladt, pedig orvosi utasításra kezelte a heget, és több, mint félév volt, mire rendesen felépült, mindenféle fájdalom nélkül.
Én azt nem értem, hogy sok nő miért gondolja azt magáról, hogy ezt nem tudná végigcsinálni? Miért ilyen kishitűek sokan, hogy amit előtte milliárdnyian megcsináltak, pont ő ne bírná?
Szerintem mindenki képes rá, az adott helyzetben úgyis úgy fog történni, ahogy neki és a gyereknek a legjobb.
Nem vagyunk a világ top eü-je, de azért nem is Afrikában kell szülnünk egy sátorban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!