Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Csak én látom úgy, hogy...

Csak én látom úgy, hogy lassan a szoptatásnak több a hátránya, mint az előnye? Ellensúlyozza az az egy nagy előny az összes többi hátrányt?

Figyelt kérdés
2014. szept. 30. 20:49
1 2 3 4 5 6
 21/54 Julie S ***** válasza:
36%

En semmi hatranyt nem erzek. Nem akarom hosszu ideig masra hagyni a lanyom, igy nem erzem, hogy oda lennek kotve hozza, hiszen szerintem ez termeszetes. Nem cicifuggo, nem ebred sokszor ejszaka, nagyon jokat alszunk. Egyszer volt mellgyulladasom, de az is a lanyom feleves kora utan, addig semmi gondom nem volt a szoptatassal, fejni sem fejtem. A gyulladas is rendbejott, nem szenvedtem vele kulonosebben. Apa az etetesben a hozzataplalas kezdetevel reszt vehet, reszt is vett/vesz.

Es ma pl cicin aludt el a lanyom a jatszoteren, miutan elotte megebedelt. Elbujtunk a kendobe, utana meg magamra kotottem es mentem vele a dolgomra. Mi tok jol elvagyunk, nem kellemetlen, hogy meg egyevesen cicizik. Latom azt is, hogy mar kezdi egyre jobban elfogadni az egyeb innivalokat. Eddig mindent erosen elutasitott, hiaba kinalgattuk. Szoval nekunk a szoptatas kenyelmes es jo dolog, de ehhez szukseges az en hozzaallasom is. Termeszetesnek vettem/veszem, hogy igeny szerint szoptatok, ahogy azt is, hogy egyutt alszom a gyerekemmel, amig igenyli, meg hordozom is (sosem vittem meg babakocsiban). Nekem ezek nem szamitanak tehernek, boldogok vagyunk igy. Es mar folytatom az egyetemet is, szoval nem "adtam fel" a sajat eletemet a gyerekert.

No, lenyeg a lenyeg, az anya hozzaallasan rengeteg mulik.

2014. szept. 30. 22:29
 22/54 anonim ***** válasza:
48%
A kisfiam 15 hós koráig szopizott. Eszembe nem jutott ez idő alatt kihagyni egy szopit csak azért, hogy pár órára távol lehessek a babámtól. Mindenféle kikapcsolódást csakis Vele és a férjemmel tudtam elképzelni. Most másfél éves a fiam, a mai napig nem vágyódom el mellőle. Sőt, sokkal nagyobb buli együtt menni programokra, együtt átélni új élményeke. Amíg 3 óránként szopizott pici korában, ugyanúgy mentünk, és diszkréten bárhol megszoptattam. Kifejezetten szabadnak éreztem magam, mert ki tudtunk alakítani hármasban egy olyan rendszert, amelybe ez mind belefért. Ja, és az apának nem kell kimaradnia a szopikból. Hányszor szoptattam úgy a kisfiam egy-egy kiruccanás alkalmával, hogy a szoptatószobában a férjem is ott ült mellettünk, és dumcsiztunk meg gyönyörködtünk a fiunkban. Szerintem kifogást keresel. Pedig minden csak hozzáállás kérdése. Én imádtam szoptatni. És büszke voltam, hogy a kezdeti ingadozások/nehézségek nem fogtak ki rajtam. A legtöbb baba öklendezik az elején az ömlő tej miatt, a legtöbbjüknek csavarodnak a belei, a legtöbb anya ilyenkor tanácstalan, sőt, a legtöbb anya biztosan hullajt is egy-egy könnyet kétségbeesésében. De megrázzák magukat aztán, és tovább próbálkoznak, mert anyák és a legjobbat akarják nyújtani a gyermeküknek. Szval mindenki más csak kifogásokat keres. Te is.
2014. szept. 30. 22:32
 23/54 anonim ***** válasza:
65%

Mostmár értem miről beszélsz. De, az is igaz, amit leírtál. Akinek pikk pakk ment a szioptatás (vagy esetleg pár hét kínlódás után belejött), nyilván nem érzi hátrányát, hisz flottul megy a dolog.

A kisfiamat 4 hónapos koráig szoptattam. 2 hónapos koráig vérzett a mellbimbóm. Már az első pillanattól kellett neki pótlást adni (tápszert), mert este már nem volt hajlandó szopizni. Csak sírt és sírt. Hiába fejtem le utána a tejet, ő nem szopott. Aztán egyre több etetés lett cumisüveges, mert egyre jobban nem érdekelte a cici. Mondhatjuk, hogy cumizavaros lett. De! Aztán 5 hónaposan elmentünk egy Dévényeshez, mert még nem forgott, a fejlődésneurológus küldött minket.

Kiderült, hogy nagyon feszesek a fiam izmai (voltak gondok a születésénél is). A Dévényes első kérdése a vizsgálat alatt az volt, hogy szopik e még? Mondtam, hogy nem. Elmagyarázta, hogy olyan feszesek az arcizmai, hogy iszonyatos megpróbáltatás volt neki a szopi, jollakásig valószínűleg sosem szopott, mert elfáradt. És akkor állt össze a kép. A kisfiam szája folyton nyitva volt és a cumisüvegből is csak úgy tudott enni, hogy egy csomó melléfolyt, mert nem tudott rendesen rászorítani a cumisüvegre. Ez 2 kezelés után megszűnt. Ha ezt tudom előre, akkor biztosan a Dévényesnél vagyunk már a legelején. És akkor szoptathatom sokáig.

Szóval az első gyermekem szoptatása egy kínszenvedés volt. Most várom a tesót és minden vágyam, hogy szoptatni tudjam. Felkészülők rá elméletben és lelkileg is, remélem sikerül. De nem megyek a falnak akkor sem, ha nem jön össze. De ha flottul megy majd, sok hártányát nem látom a dolognak.

2014. szept. 30. 22:58
 24/54 anonim ***** válasza:
62%
Teljesen értem amit írsz,nagyjából ugyanez volt a helyzet nálunk is.Mindent összevetve számomra/számunkra a rengeteg hátrány nem ellensúlyozta az előnyt.
2014. szept. 30. 23:09
 25/54 anonim ***** válasza:
87%
Szoptatás idején volt egy műtétem, az altatás miatt egy napig nem szoptathattam, mivel igény szerint szoptattam így nem volt lefejt tej, azon az egy napon tápszert kapott. Én nagyrészt kimaradtam belőle mert a kórházban voltam, de az az 1-2 alkalom is eléggé leterhelt... az üvöltő csecsemőt hallgatva több percen át kotyvasztani neki a tápszert, éjjel ahelyett hogy csak odafordulok és beteszem a mellem a szájába, felkelni, lámpát gyújtani... és ezt minden egyes nap 5-6x végigcsinálni... Az volt az első gondolatom hogy mennyire utálnám tápszerrel etetni a gyereket.
2014. szept. 30. 23:10
 26/54 anonim ***** válasza:
Mármint fordítva:)
2014. szept. 30. 23:10
 27/54 anonim ***** válasza:
62%

Nem igazán értem a problémáidat. Két gyereket szoptattam 1-1,5 évig. Igen, az első hónapokban nem tudtam nélkülük elmenni sehová, de elég felnőtt voltam már a feladathoz annyira, hogy kibírjam ezt az óriási megpróbáltatást. A második félévükben már nem csak anyatejen éltek, el tudtam tőlük menni nap közben, később pedig este is, egy 1 éven túli gyerek már elég okos ahhoz, hogy belássa, hogy ha anya nincs, cici sincs.

A bölcsibe szoktatás nem igazán értem, hogy jön ide, a bölcsisek túlnyomó többsége már rég nem szopik, aki pedig mégis, annál is ritkán jelentkezik ez problémaként.

Aki pedig képtelen arra, hogy az első hónapokban a szoptatással járó minimális áldozatot meghozza a gyerekéért, az lehet, hogy éretlen még a szülői szerepre.

2014. szept. 30. 23:25
 28/54 anonim ***** válasza:
0%
Hát akkor nem volt jó a szoptatási technika. Sajnos sok kórházban nem mutatják meg :(. Körülöttem senkinek nem okozott problémát a szoptatás. azért nem érezted azt az amiről itt beszélnek, mert fájdalmaid voltak. Nem ítélem el azt,aki tápszert ad a babának! feltettél egy kérdést és igyekeztem válaszolni rá. Te tényként kezelted az általad megélt hátrányt, de ez nem mindenkinél van így! Nálunk nincs egyik sem az általad felsoroltak közül és nekem így jóval könnyebb mintha tápszert kéne adnom. Mondod, hogy nem csak az én esetem van a világon. Így igaz, de nem is csak a tiéd. Esetleg önigazolást keresel? Mert kissé támadónak érezlek(bocsi, ha nem így van). Amúgy senkinek semmi köze hozzá, hogy mit adsz a gyereknek, de a kérdésed vitákat szíthat. Tégy úgy, ahogy neked és a babának jó! Ha te így vagy kiegyensúlyozottabb, akkor nektek ez vált be. Ennyi
2014. okt. 1. 00:02
 29/54 anonim ***** válasza:
18-19 voltam
2014. okt. 1. 00:03
 30/54 anonim ***** válasza:
17%
szerintem az anyak nagyreszenek legalabb egyszer veresre sebesedik a bimboja. bimbovedot sterilizalni 3 perc de én pl csak fertotlenito folyadekba tarolom es kezmosasnal lemosom szopi elott...ez nem plusz ido.... a tej szaporitasara pedig vannak modszerek. az en babom 20%ot vesztett szuletesnel ezert tapszerezni kezdtuk, de a ferjem nem hagyta annyiban, addig olvasott es jart utana a temanak, amig teával, gyogynovenyekkel es rengeteg fejessel visszahoztuk a tejem. ez az idoszak kb. 2 hét volt. kemény két hét. de na már áldom az eget mert 1 év problemajat oldottuk meg vele. en buszke vagypk h sok anyaval ellentetben nem adtam fel. aki ennyit nem tesz meg az mindja azt hogy nem akar szoptatni. de ne azt hogy tobb a hatranya.....es akkor még szoptatasi.tanacsadonal nem is voltam. nyilvan o is tudott volna neked segiteni.
2014. okt. 1. 07:12
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!