Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Lehet ezt szó nélkül hagyni?

Lehet ezt szó nélkül hagyni?

Figyelt kérdés
Megszületett egy közeli rokonunknak az első babája.Az első perctől kezdve tápszert kap.Nekem már kettő van,összesen 3 évig szopiztak.Sikerült átvészelnem minden buktatót ami ezzel kapcsolatos(kisebesedett mellbimbó,növekedési ugrások,elég e a tejci,tejlázak stb..)Nem volt egyszerű.Elláttam mindenféle tanáccsal,mert kérdezett és örültem hogy segítettem és végre lett teje.DE NEM AKAR SZOPTATNI,mert FÁJ neki a melle.Tudom nem mindenki egyforma,de idáig ezért küzdöttünk,de ő inkább marad a tápszernél.Hogy lehet valakinek ilyen felfogása?Úgy érzem nem bírom visszatartani magam hogy ne szóljak oda,de azt mondja ő is tápszeres volt,mégis felnőtt és nem beteges.Imádom a kis prüntyit,szép kisbaba,de miért nem tudatosul egyes anyákba hogy az anyatej a legjobb a babának,ha van,és igen az elején fáj,de aztán nem,és milyen meghitt dolog ez.23 éves,én 36.Anyukája a másik tanácsadója,de ő mindenben ráhagy,ő se szoptatott.Tudom el kell fogadnom,de isten bizony nagyon fáj..már már sajnálom a picit.Mi a véleményetek?
2012. okt. 17. 11:21
1 2 3 4 5 6
 31/54 Jégtánc ***** válasza:
55%

OFF:Istenem,de lökött vagy te kérdező:D

Mindenki leírta a véleményét te meg nem fogadod el? Nagyon nagyon okos lehetsz...Téged sajnállak,örülök hogy nincs ilyen rokonom,ismerősőm

2012. okt. 17. 14:11
 32/54 anonim ***** válasza:
65%
Mire beírtam a válaszomat, Kedves Kérdező, megelőztél, így csak utólag tudtam elolvasni, mit reagáltál az előző válaszomra. Na, PONT az ilyenek miatt, mint TE, megy el sok kismamának, anyukának a kedve nagyon sok mindentől. Minden kérdező a kérdésedre válaszolt. Neked az a problémád, hogy senki sem bólogat neked, hogy neked van igazad, és nem fújtatunk az ismerősödre, mert nem szeretne szoptatni... Arról meg, hogy én, mint dohányos, milyen anya vagyok, mennyire vagyok büdös, és emiatt mennyire cseszek ki a gyermekemmel... Olyan vagy, mint a ló, aki a szemellenzőjétől csak előre lát... Örülj neki, hogy te maximálisan teljesítesz, az élet minden területén, szerencsére ma délutánra megadtam neked a témát a játszótéri pletykálkodáshoz... :D
2012. okt. 17. 14:18
 33/54 anonim ***** válasza:
85%

Az "elnéző" vagyok:).

Nagyon sok mindenben igazad van! Valóban rengete az elvárás az anyukákkal szemben, sokszor teljesen ellentétesek. Hagyd sírni vs. ne hagyd sírni; szoptasd vs. ne add fel a karrieredet/cicidet/szabad idődet/szabadságodat; neveld meg azt a gyereket ha kell pofonnal vs. sosem szabad megütni és így tovább. És a legtöbb ember, anyuka igenis függ a külvilág visszajelzéseitől, azt tartván az anyaság fokmérőjének.

És nehéz dolog lavírozni a sok "jótanács" között, hormonfröccsel, érzelmekkel telve kiválasztani azokat, amelyek valóban megfelelnek a saját ösztönöknek.

És az is emberi tulajdonság, hogy megpróbálunk segíteni a szeretteinknek, kedves ismerősünknek, szimpatikus, netán arctalan idegennek. Mert empátiával vagyunk, amit csak egy paraszthajszál választ el a "megmondás"tól. Sokszor nehéz meghúzni a határt, mi az, ami még segítség és mi az, ami már csak dacot kiváltó erőszakosság. Akinek ebben nincs gyakorlata, annak nehezen megy sokszor. És bár lehet, hogy naiv vagyok, de azt gondolom, hogy főleg az anyaság témakörében, az esetek túlnyomó többségében valódi segítős szándék húzódik, hiszen sokat tapasztalunk, amiket szivesen megosztunk másokkal. Baj akkor van, ha ezt azzal tesszük, aki nem kér belőle, vagy ha nem ismerjük fel, hogy a kérdések mögött valójában önigazolási/ önfelmentési késztetés áll. Mert ezekben az esetekben dac lesz a reakció, még akkor is, ha a tanács, gondolat amúgy igenis helyénvaló volna.

Bocs a kisesszéért, segítő szakmákban dolgozom, és sokszor találkozom hasonló szituval. A segítő félnek nagyon sokszor megálljt kell parancsolnia magának, mert különben fordítva sül el az a bizonyos.

2012. okt. 17. 14:21
 34/54 anonim ***** válasza:
59%
Kedves 33-as válaszoló! Szép volt, amit leírtál, de ahogy írtad Te is, naiv vagy. Most konkrétan csak a kérdezőre szorítkozva,ha Őt a nagy segíteni akarás vezetné, akkor nem itt beszélné ki a rokonát. Az ilyen nők, mint Ő itt élik ki magukat, mégpedig úgy, hogy másokat leszólnak, kibeszélnek és leírják, hogy bezzeg Ők mennyivel jobban csinálták. Én is nagyon örülök, hogy nincs ilyen "kedves" rokonom.
2012. okt. 17. 14:29
 35/54 anonim ***** válasza:
44%

Nekem is fájt, sírtam, tiszta seb volt a mellbimbóm, de szoptattam, közben végig mondtam a férjemnek, anyukámnak, anyósomnak, hogy ez volt az utolsó, én nem szoptatom, majd kap tápszert. Aztán jött a következő szopi ideje, kérdezték is, hogy csináljunk tápot. Mondtam nem kell, megszoptatom. Azóta is ezt csináljuk. Minden egyes szoptatás fáj, szenvedek, sírok, sikítozok, de mégis megszoptatom, mert tudom, hogy Neki ez a legjobb. Nekem irtó kényelmetlen, fájdalmas, de azokra gondolok, akik szeretnének szoptatni, de nem tudnak, hogy igazságtalan lenne velük szemben, hogy nekem van és nem használom ki. Mit nem adnának ők egy-egy szoptatásért, mi meg itt sírunk, hogy fáj. Meg lehet szokni, főleg mikor látom a Kisfiamat, hogy jóllakott, elégedetten mosolyog rám, akkor az feledtet velem minden fájdalmat.

Az ismerősödet pedig próbáld rábeszélni, hogy legalább fejje le, ha már szoptatni nem akarja, hiszen mégiscsak az anyatej a legjobb táplálék.

2012. okt. 17. 14:30
 36/54 anonim ***** válasza:
90%
Kedves "Elnéző"! Ilyen segítővel biztos könnyű együtt dolgozni, de sajnos túl kevesen vagytok, akik ilyen felfogással dolgoznak... :) Mind-mind egyetértek azzal, amit leírtál, szerintem is nagy általánosságban segítő szándékkal vagyunk, de tudod, a pokolba vezető út is merő jóindulattal van kikövezve :) A legnagyobb baj az, ha valaki eltökéli, hogy márpedig mi az, ami jó, és nem enged belőle, nem érti meg, másnak miért nem jó, vagy miért máshogy jó... Én például azt nézem rossz szemmel, ha egy kismama dohányzik, de megértem - ez nem jelenti azt, hogy egyet is értek vele. Csúnya lenne a világ, ha mindenki egyforma lenne benne... Élni, és élni hagyni - közhelyes, de ide pont illik.
2012. okt. 17. 14:34
 37/54 anonim ***** válasza:
30%
Szerintem pedig egyszerűen még nem állt készen a gyerekre, várnia kellett volna még pár évet.
2012. okt. 17. 14:37
 38/54 anonim ***** válasza:
68%
Szegény hogy kell megtanítani a libát ugatni? El kell venni feleségül:D A kérdésedre a válasz: NEM akar szoptatni és NEM akarja VELED megosztani hogy miért.Biztos megvannak a környezetébe azok az emberek akiknek elmondja őszintén a problémáját.Nem is értem te miért nem tartozol bele ebbe?! Komolyan felfoghatatlan:D
2012. okt. 17. 14:38
 39/54 anonim ***** válasza:
72%

Pont az ilyenek miatt, mint amilyen te is vagy kérdező, megy el a kedve sok nőnek a szoptatástól... És tök megértem őket.

Az égvilágon semmi közöd hozzá. és ha a melle szépségét félit? Na akkor mi van? És honnan tudod, hogy meg sem próbálja? Ott ülsz mellette egész nap???

Az, hogy neked meg másnak mennyire fáj, honnan tudod, hogy neki mennyire? Nekem egy ismerősömnek annyira begyulladt a melle, hogy leszívni sem tudták, sebész vágta fel több helyen... Ilyen is van. nem biztos, hogy neki is csak annyira fáj, mint neked fájt. Kicsit lehetnél toleránsabb másokkal. Egyszerűbb lenne az életed. És akkor lenne a legegyszerűbb, ha egyáltalán nem foglalkoznál másokkal.

Egy 3 gyerekét szoptató anyuka

2012. okt. 17. 14:53
 40/54 anonim ***** válasza:
100%

No, én lennék a nagy mellű mell-fóbiás. :D

Még az is eszembe jutott, hogy sok fiatal nőnek, anyukának nehéz a váltás a mell-szerepben. Amíg fiatal az ember lánya, csini a dekoltázs, szép ékszerekkel kiemeljük, csipke csodákba bújtatjuk, van, aki nagyobbra csináltatja, felvarratja, egyszerű szóval egy szexuális "tárgy".

Várjuk a kicsikét, a legtöbb kismamában gyorsan átkapcsol az agy, hogy valójában mi a mell funkciója. Mert ugyebár addig apa "szopogatta", játszott vele, fogdosta, nézegette, imádta, felizgatta, aztán pikk-pakk, tegyünk oda a gyerekünket!

Sokan vannak, akiknek nehéz elvonatkoztatni a mell szexuális jelképétől. (A fenéknek nem kerítünk ekkora feneket... :D)

A segítő szándékod nagyon szép, bár én kaptam volna annak idején a dilettáns védőnő és belepofázós anyós helyett egy olyan nőt, aki nem csak azt tudja mantrázni, hogy "minden cseppje kincs", hanem hasznos tanácsokat is ad. De tudod, aki nem akarja, hogy segítsenek neki, ott nincs mit tenni. Picit jegeld vele a dolgot, ne is emlegesd a szoptatást, egyszerűen ülj le vele teázni, kávézni, ne nyaggasd, mert lehet, hogy akkor előbb fogja elmondani, hogy mi is a valódi probléma.

Mert bizony, az erőszakos segíteni akarás az finoman szólva: b@szogatás. Arra pedig nincs szüksége senkinek.

2012. okt. 17. 15:42
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!