Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Normális dolog 4-5 éveseket...

Normális dolog 4-5 éveseket szülői felügyelet nélkül játszani hagyni? Megdöbbentem és értetlenül állok ezelőtt.

Figyelt kérdés

Most költöztünk egy lakóparkba, eddig panelban laktunk, ott játszózni jártunk, mindig minden gyerekkel ott volt legalább egy szülő. Itt a lakóparknak egy nagy közös udvara és játszótere van, és a 4-5 éves gyerekek egy szál szülő nélkül vannak lent! Nekem 2 és 5 éveseim vannak. Látom hogy sokszor veszélyes dolgot csinálnak, mivel én ott vagyok, figyelek hogy az enyémeimet ne bántsák, meg ha esetleg nagyon durva dolgot csinálnak rájuk szólok, aztán vagy hallgatnak rám vagy nem. Csak én vagyok a túlféltő, túlaggódó szülő hogy nem engedem ki az 5 évest se egyedül? Van még más is aki azért lent van a gyerekével, de aki nincs ott az a következőket mondja: hát ő rálát az ablakból, (na de csak nem áll az ablakban mindig és beláthatatlan az udvar néhány része fentről), illetve ha valami baja van a gyereknek, majd feljön és szól, valamint nem kell a fenekükben lenni egész nap, annyira már nem kicsik.

Hát szerintem meg egy 4 5 éves nem tudja még felmérni minek mi a következménye.

Aki ilyen helyen lakik más is így gondolja, hogy nyugodtan kiengedi egyedül?

2012. ápr. 15. 12:26
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem, sztem sem normális...én sem engedném le egyedül.

vagy megbeszélnénk az ismerős anyukával, hogy osszuk meg, 1x Ő, 1x Én, de semmiképp felnőtt felügyelet nélkül ne maradjanak sztem sem.

2012. ápr. 15. 13:35
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Én 5-6 évesen le voltam engedve egyedül. 23 vagyok és élek. Hasonló korú barátnőmmel játszottunk, homokoztunk, hintáztunk, mindkettőnk szülei ránk láttak. Meg volt szabva, mit szabad, mit nem, meddig mehetünk (nem mintha el tudtunk volna bóklászni, hasonló lakópark..), és úgy voltunk nevelve, hogy nem volt kérdés, hogy szót fogadunk-e. Semmi probléma nem történt velünk, ránk sem kellett szólni. Más hasonló korú gyerekek is voltak a játszótéren egyedül, de nem velük játszottam, úgyhogy róluk nem tudok nyilatkozni ennyi év távlatából:)
2012. ápr. 15. 13:38
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Nekem nyáron lesz 5 éves a nagy, de játszóra nem engedném egyedül, oda mindig együtt megyünk. De az udvarra kiengedem egyedül, gyakran ránézek.
2012. ápr. 15. 13:45
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem sem normális dolog, pedig én aztán abszolút nem vagyok az a típusú anya, aki állandóan a gyerek nyomában van.

Attól, hogy nem vagyunk egymás fenekében egész nap, még nem fogom felügyelet nélkül hagyni egyik gyerekemet sem.

Ha csak 1 ilyen korú gyerekem lenne, aki jól eljátszik a barátaival, akkor is lemennék velük és addig pl. olvasnék egy padon ülve.

Még a saját kertünkbe sem engedem ki szívesen egyedül, mert sajnos ott is bármi megtörténhet...

2012. ápr. 15. 13:48
 5/17 A kérdező kommentje:

Értem. Hát nem tudom, lehet ez gyerek függő is, itt is van olyan kislány aki szépen eljátszik egyedül és egy füvet se tesz arrébb anyuka megkérdezése nélkül, de azért a nagyrész fiú. Ezt is mondta múltkor egy anyuka mosolyogva hogy amikor ő itt kint van / volt a gyerekkel, akkor se csináltak semmi olyat ami miatt neki szólnia kellett volna, úgyhogy akkor minek legyen ott vele.

És lehet hogy ez így is van, de én úgy érzem ismerem a nagyobb fiam mégis vannak pillanatok amikor olyasmit csinál amire nem számítok.

2012. ápr. 15. 13:51
 6/17 anonim ***** válasza:

Játszótérre nem engedném egyedül, akkor sem, ha zárt, tehát csak a lakók használják, ugyanis bármikor történhet baj a mászókán, hintán, szerintem kell még egy ilyen kicsi gyerek mellé felügyelet.

Az udvarunkra viszont gond nélkül kiengedem egyedül is őket (3 és fél éves lány, 20 hós fiú. Most is kinn játszanak. Kimenni nem tudnak, semmi olyan nincs kinn, amitől bajuk eshetne (kis ház, homokozó, játékok vannak kinn, meg fák-virágok-bokrok). Nyitva szoktam hagyni az ablakot vagy a teraszajtót, így hallom is őket, meg pl. innen a nappaliból, ahol most vagyok, ha kinézek, tökéletesen rájuk látok. Még soha nem volt ebből probléma.

2012. ápr. 15. 14:44
 7/17 A kérdező kommentje:
Itt sem a tárgyak veszélyesek, hanem amikbe beleviszik egymást...
2012. ápr. 15. 14:47
 8/17 anonim ***** válasza:
6. válaszadóval egy véleményen vagyok, ugyanígy gondolom.
2012. ápr. 15. 14:55
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Már nem azért, de egy lakóparkban mi lehet olyan ami annyira veszélyes? Mert írtad, hogy veszélyes dolgokat csinálnak. Nálunk a szomszédban 4-5 éves testvérpárt állandóan egyedül engednek ki az udvarra, óriási az udvaruk, autószervíz, tele van az udvar gázolajjal, nehéz szerszámmal, törött autókkal, meg mindenféle nem gyereknek való dologgal. Azon kívül, hogy állandóan koszosak lesznek, még soha semmi bajuk nem történt, egyszerűen megtanulták, hogy mihez nem szabad nyúlni.

Emlékszem kiskoromban ennyi idősen én is egyedül voltam a lakóparkban, pedig az nem volt annyira zárt közösség, jártak oda mindenhonnan, még kisebbség is. És én is felnőttem mindenféle baleset vagy bántalmazás nélkül.

Az a baj, hogy mostanában annyian túlféltik a gyerekeiket, ne barátkozzon senkivel, csak akit a szülő rendesnek talál, ne nyúljon hozzá semmihez, nem fedezhet fel semmit önállóan, nem lehet koszos. Ezek a gyerekek fognak kamasz korukba a számítógép előtt ülni, mert a külvilágban nem találnak semmi érdekeset.

2012. ápr. 15. 16:15
 10/17 A kérdező kommentje:

Kővel dobálóznak, bottal szurkálják a másikat...csúszdán fent lökdösődés hinta rángatás, nem nem halnak bele végülis de azért szerintem senki se szeretné ha a gyerekével a balesetin kötne ki túl gyakran...

nem beszélve a 4-5 évesek történet meséléséről hogy egyáltalán nem úgy mondják a dolgokat ha egyáltalán elmesélik mi történt, ahogy van hanem füllentenek stb.

2012. ápr. 15. 18:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!