Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Normális dolog 4-5 éveseket...

Normális dolog 4-5 éveseket szülői felügyelet nélkül játszani hagyni? Megdöbbentem és értetlenül állok ezelőtt.

Figyelt kérdés

Most költöztünk egy lakóparkba, eddig panelban laktunk, ott játszózni jártunk, mindig minden gyerekkel ott volt legalább egy szülő. Itt a lakóparknak egy nagy közös udvara és játszótere van, és a 4-5 éves gyerekek egy szál szülő nélkül vannak lent! Nekem 2 és 5 éveseim vannak. Látom hogy sokszor veszélyes dolgot csinálnak, mivel én ott vagyok, figyelek hogy az enyémeimet ne bántsák, meg ha esetleg nagyon durva dolgot csinálnak rájuk szólok, aztán vagy hallgatnak rám vagy nem. Csak én vagyok a túlféltő, túlaggódó szülő hogy nem engedem ki az 5 évest se egyedül? Van még más is aki azért lent van a gyerekével, de aki nincs ott az a következőket mondja: hát ő rálát az ablakból, (na de csak nem áll az ablakban mindig és beláthatatlan az udvar néhány része fentről), illetve ha valami baja van a gyereknek, majd feljön és szól, valamint nem kell a fenekükben lenni egész nap, annyira már nem kicsik.

Hát szerintem meg egy 4 5 éves nem tudja még felmérni minek mi a következménye.

Aki ilyen helyen lakik más is így gondolja, hogy nyugodtan kiengedi egyedül?

2012. ápr. 15. 12:26
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
jaj és ez hogy megtanulták mihez nem szabad nyúlni gondolom nem maguktól tanulták meg hanem valaki megtanította nekik tehát OTT VOLT velük. Vagy a saját kárukon tanulták meg a dolgokat??
2012. ápr. 15. 18:14
 12/17 anonim ***** válasza:

Túlaggódó szülő vagy. Egy gyerek nem hülye, csak gyerek. "Máshogy mondják a dolgokat", "füllentenek".. erre van az anyuka, akivel a játszótér után megbeszélheti a dolgokat, ha egyáltalán összezavarta a tájékozatlanabb Pistike valamiben is. Vagy netán minden beszélgetését cenzúrázod a gyerekeknek még helyben? Tisztában vagyok az irrealitásával, de vicces, ahogy elképzelem, hogy egy felnőtt nő hadakozik egy négyévessel, hogy "ne hazudj, ez nem is így van!":)

A másik példád, pedig, hogy "nem nyúlnak hozzá, valaki csak megtanította nekik.." naná. Akár már egy 5 évesnek is. Onnantól kezdve ő tudja alkalmazni. Nem azt mondom, hogy ez minden 5 évesre igaz, van, aki igényli anyukát, van, aki mellé kell is anyuka, van aki mellé pedig nem, mert állításoddal ellentétben fel tudja mérni, mi minek a következménye. De ahhoz, hogy fel tudja mérni, engedni kell őt tapasztalni. Ezt pedig minden szülőnek magának kell megítélni. Azok a gyerekek, akikre te rászólsz, mert szerinted a szüleik felelőtlenül nem ülnek mellettük, valószínűleg akkor is épen és egészségesen mennének haza ebédelni vagy uzsonnázni, ha te nem vagy ott, mint hős anya (az iróniáért elnézést). Képesek a gyerekek is arra, hogy a környezetük ok-okozati összefüggéseit felmérjék. Hogy tudják, leeshetnek a csúszdáról. Egyesek le is esnek, aztán lila lesz a térdük. Többet nem fognak leesni. Mások akkor is a balesetin töltik minden hétvégéjüket, ha anyuka a seggükben van és csak addig veszi le róluk a szemét, míg pislog.

Ha azon az általánosításon túllépnének egyes anyukák, hogy csak az a helyes út, amit ő képvisel, valahogy mindenkinek könnyebb lenne. Ha te úgy akarod nevelni a gyermeked, hogy ott ülsz vele, állandóan mellette vagy, tedd. De tudd, hogy ez nem jobb, és nem rosszabb, mint aki megbízik a gyermekében annyira, hogy képes két órát egy bekerített játszótéren ismerős gyerekekkel eltölteni úgy, hogy (Achtung! sarkítás következik!) nem töri szilánkosra a bordáját, nem fűzi meg egy 4 éves a kokain-fogyasztásról, és nem akarja majd kipróbálni, hogy ha betemeti a fejét a homokba, meddig bírja ki levegő nélkül. Mert a gyerek tudja, hogy anya közel van, és vigyáz akkor is, ha nem látja, és jön, ha baj van.

2012. ápr. 15. 19:23
 13/17 A kérdező kommentje:

jézusom...te nagyon nagyon sarkítva írtál....amikor más gyereke a te gyereked kárán akarná kitapasztalni hogy egy jó nagy kővel fejbe dobom vajon mi történik akkor is ennyire megértő lennél vajon? Szerintem egy 4 éves nem az a kategória akinek egyszer elmondtad és már meg is jegyezte és soha életbe többé meg se próbálja az adott dolgot.

És ez hogy mi történhet egy lakóparkban...hát gyakorlatilag bármikor bármi mert pont ez az hogy egy pillanat elég arra hogy rossz dolog történjen. Ugrókötél volt kint valamelyik nap és kutyásat játszottak rátekeredett egy kisfiú nyakára és megcsúszott a fa várban ott lógott nyakán a kötéllel. Akkor biztos ilyenkor is bent kéne inkább főzőcskézni mert majd megoldják...

Köszi a válaszokat.

2012. ápr. 15. 22:51
 14/17 A kérdező kommentje:
ja és anya nem látta hogy baj van, mire ők észlelték volna hogy pistike nem játszásiból lóg a kötélen és bemennek szólni addig több perc eltelt volna.
2012. ápr. 15. 22:52
 15/17 anonim ***** válasza:

Igen, a példáim sarkítottak voltak, ahogy jeleztem is. Viszont a véleményem tartom. Ahogyan írtam: vannak gyerekek, akiket nem lehet egyedül hagyni. Vannak gyerekek, akiket igen. Egy olyan helyen, ahol az egyedül hagyott gyerekek egymás fejét dobálják kővel, és 4 évesen ugrókötéllel játszanak kutyásat a fa várban teljesen egyedül, nyilván én is jobban odafigyelnék. De a körülöttem élő gyerekek, és a gyerekkorom emlékei hálisten nem ezt a tendenciát igazolják. Értelemszerűen addig, míg egy gyerek nem tanulja meg, hogy kell okosan és figyelmesen játszani, addig, ahogy írtam is, nem hagyom egyedül és figyelek. De egy 5-6 éves gyerek már lehet olyan érett, hogy tudja, meddig mehet el. Ismétlem magam sokadszorra: ha még nem vagyok benne biztos, hogy nem akasztja fel magát az ugrálókötéllel (ami igen nehéz mutatvány), vagy nem vagdossa a másik fejéhez a köveket, mert az móka (ez a kisebb, két-három éves gyerekeknél fordul leginkább elő, ha egy 5 éves így vezeti le a dühét, vagy ez neki a játék, ott vagy anyuka további türelmes nevelésére van szükség (és ez így természetes), vagy akár problémára is utalhat, de annak más jelei is vannak, ebben az esetben anyuka megint csak ne engedje el egyedül.

Konklúzió: neveld a saját gyermeked úgy, ahogy célravezetőnek tartod, a többi szülő is ugyanezt teszi. Amennyiben konkrétan Pistikejulcsikával van probléma, mert 5 évesen egyedül terrorizálja kövekkel a társait és löködi le őket a csúszdáról, akkor pedig az ő anyukájával kell véleményem szerint beszélgetni, és nem véleményt alkotni minden más kisgyerekről illetve szüleiről, aki mellett pedig nem kell ott állni a játszótéren, nehogy idézlek: "füllentsen", "bottal szurkálja a másikat" és "kővel dobálózzon".

Off: te voltál ott egyedül, mikor a kisgyerek fuldoklott?

2012. ápr. 15. 23:38
 16/17 anonim ***** válasza:

Tudod, kedves utólsó, nem értek veled teljesen egyet. Nem vagyok paramami, az én gyerekeim azok, akik pici koruktól simán kinn vannak egyedül az udvaron, babarács mögött a szobájukban, vagy a háromévesem egyedül lenn a nappaliban, stb., ezért kaptam is ezen az oldalon már, hogy felelőtlen vagyok, de sajnos több gyerek együtt az nem ugyanaz a kategória, mint egy gyerek vagy kettő. Sőt. Nekem egyébként leginkább attól áll fel a hátamon a szőr, hogy mit tudnak csinálni - tudatlanságból! - egymással! Pont az előbb említett köteles példa játszott nálunk is, itt a saját udvarunkban többek között, úgy, hogy egy barátnőm kislánya akarta kutyaként húzkodni az enyémet a nyakára kötött kötéllel. Ugyanezen kislányt kaptam el utólsó pillanatban, amikor a földre fektetett (orvosost vagy mit játszottak) egyébként naiv és jó szándékú lányom hasára páros lábbal készült ráugrani. Ezzel csak annyi a baj, hogy azóta az anyukája rám haragszik, mert szerinte az ő gyerekével semmi baj sincs. Szóval a szóljunk a másik szülőnek történet nem igazán sül el jól...

Szerintem közösségben igenis még nagyon oda kell figyelni az ilyen korú gyerekekre.

Amikor kiengedem az én két gyerekemet az udvarra, abban a biztos tudatban engedem ki, hogy az udvar maga abszolút gyerekekre van tervezve, ráadásul ismerem minkét kölkömet, mint a tenyeremet, pontosan tudom, melyiktől mire kell számítani és szerencsére békés, okos gyerekek, akik nagyon szépen játszanak együtt. De más gyerekét nem ismerem ennyire, tehát nem tudhatom, mire számítsak. Én annak a híve vagyok, hogy jobb elővigyázatosnak lenni, mint utána sírni...

2012. ápr. 16. 06:51
 17/17 A kérdező kommentje:

Jó 20-30 méterre voltam tőlük, ráadásul az enyémeimmel voltam elfoglalva (nyilván) aztán megfordultam, akkor láttam. Természetesen segítettem a gyereken...de ha én se vagyok ott mert mondjuk úgy lennék vele mint a többi szülő hogy egy 4 éves alkalmas arra hogy teljes mértékben felmérje mi egy játéknak induló dolog következménye, akkor nem azt állítom hogy TUTIRA megfulladt volna a kölök, de hogy még jó pár percig ott küzdött volna az biztos.

Hát nem tudom, lehet csak felénk élnek jó kis rosszcsont vagy aktív kísérletező gyerekek, de van 2-3 akiknek minden szituációban valami veszélyesebb dolog jut eszébe,a többi gyerek egy része meg megy utánuk mert ilyen korú gyerekek előszeretettel majmolják egymást.

És a füllentést se úgy írtam hogy "adta kölke képes kamuzni" mert tudom hogy ez is életkori sajátosság hogy úgy mesélik mintha valóban megtörtént volna.

Valahogy ezen a helyen sikerült olyan anyukákkal együtt élni, akik ezt teljesen másképp gondolják mint én. De azért megnyugodtam a válaszok alapján hogy nem csak én gondolom így hogy kicsik még az egyedüli felügyelet nélküli játszáshoz.

2012. ápr. 16. 08:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!