Nyilvános helyen szoptatás! Kinek hol a határ?
Beszélgettem egy ismerősömmel egy Facebook poszt kapcsán, ahol egy képen egy nő lenge öltözékben áll, kezében egy pohár borra (hozzá tenném, hogy a mellei fedve vannak, a hasa van szabadon) a kép másik felén egy anyuka szoptatja a babáját. A kép aláírása, nagyjából az, ha ha a lenge öltözékű nő bemehet egy étterembe így, akkor egy ott szoptató anyukát se nézzenek ki.
Erre mondta én, hogy hát egy étterembe szerintem már sok.
Mire ő, hogy 2 éves korig bárhol bármikor megszoptatta a gyereket, akár játszótéren is.
Kíváncsi lennék mások véleményére, hogy én vagyok csak prűd, hogy egy étterembe a világért sem szoptatnám meg a gyereket, és egy 2 évest sem a játszótéren. 2 gyerkőcöt szoptattam, soha nem szopiztunk annyira nyilvános helyen, hogy az bárkit is megbotránkoztatott volna, mindig félre tudtam vonulni valahova. Én sem szeretnék pl egy étterembe ülve egy szoptató anyukát nézegetni.
29-es! Azért szerintem az egy kicsit baj hogy egy 2 éves gyerekkel nem tudod szépen megértetni hogy nincs mindig cici amikor kedve szottyan hozzá, pl. egy bevásárló központ közepén. Ilyenkor megvan azért már tényleg a dolog helye és ideje, nem pici babáról van szó.
És ha jól értelmezem akkor te kint az étterem területén cserélted ki a pelenkát?? Ha ezt szóvá teszik akkor azért az teljesen jogos, még akkor is ha épp nincs ott senki. Egy étterembe nagyon-nagyon nem valók ezek a dolgok, ugye nem kell magyaráznom...
Újra nekifeküdtem a kérdésnek és elolvastam minden választ.
És még mindig nem értem az egészet. Miért van szükség ennyi félremagyarázásra, szövegelferdítésre? Tényleg ennyire nehéz a szövegértelmezés?
Van ugye a két tábor, szoptatunk nyilvános helyen, avagy nem szoptatunk.
A szoptató anyuka elmondja az érveit, de nem próbálja meggyőzni a nem szoptatót arról, hogy hasonlóan viselkedjen, mint Ő. Egyszerűen annyit vár el, hogy tartsák tiszteletben a szokásait.
Ellenben a nem szoptató minden mondat mögött rejtett tartalmat keres. Megpróbálom magyarra fordítani, hátha világosabb lesz.
Amikor arról ír a szoptató anyuka, hogy az alulöltözött nőkből több látszik, mint belőle, és az nem zavar senkit, akkor nem azt írja, hogy Őt ez zavarja, hanem egy tényt közöl. A kutya nem néz megy egy miniszoknyás lányt megrovóan, akkor miért kell véres rongyként tekinteni egy gyermekét tápláló nőre.
Amikor arról írtam, hogy pici gyermekemnek joga van enni, ha éhes, nekem pedig jogom van 3 óránál hosszabb időre kiszabadulni a lakásból, az nem arról szólt, hogy csak azért szoptatok nyilvános helyen, hogy megmutassam, nekem mindent szabad. Ugyanis ha tehetem, inkább otthon etetek, lényegesen kényelmesebb. de ha olyan szituáció adódik, hogy nem érek haza, és nincs hely kulturáltan elvonulni, akkor marad a póló alá dugott, pelussal letakart szopó baba, de tényleg bárhol.
Azt is ki lehet forgatni, hogy azért nem a kocsiban szoptatok, mert sajnálom rá azt a 10 percet, pedig itt sem erről van szó. Kánikulában kibírhatatlan a kocsi, hidegben ugyanaz, a járó motorról meg klímáról meg had ne kezdjek környezetvédelmi előadásba. Azonkívül azt már csak csöndben jegyzem meg, hogy bizony az étterem előtt is közterületen parkolsz, és hacsak nem sötétített üvegű autód van, abba bizony belátni. Hát még ha letekered az ablakot, mert 40 fok van.
Annyira fölösleges mögöttes tartalmat keresni ebben. Vannak nők, köztük én is, akik bátran szoptatunk szinte bárhol, de a kellő diszkrécióval. És vannak, akiknek ez valami miatt nem megy, és mindegy, hogy az elveik, vagy a szégyenlősségük miatt. Miért nem lehet békét hagyni egymásnak? A Kérdező feltett egy kérdést: hol a határ? Leírtam, leírtuk, le lettünk pontozva. Miért is? Mert máshogy csináljuk, mint a többiek? Talán ártunk vele valakinek? Nem hiszem.
Viszont határ az azért tényleg kellene, hogy legyen, de ez a magánvéleményem, és nem fogok miatta pontozni. A 29-es válaszolóra gondolok. Én is extrém sokáig szoptattam a 3. gyerekemet, kereken 4 évig. De olyan 1-1,5 éves korára finoman megtanítottam neki, hogy ez a mi ügyünk, ennek már nincs helye az otthonunkon kívül, azaz nyilvános helyen. Megértette, elfogadta. Minderre nem azért volt szükség, mert ciki volt számomra nagyobb gyerek szoptatása, akkor is, most is bátran vállaltam. A döntésem egyrészt az Ő szocializálódását könnyítette meg, másrészt akkor 13 éve erre még nagyon nem volt felkészülve a társadalom. Legalábbis nálunk.
Meg lehet kérni őt,hogy ne akkor szopizzon amikor ő akar.. De ha nyűgős és sír mert fáradt vagy épp más kaját amit vittünk neki nem fogadja el akkor nem fogom hagyni hogy ordítson az áruházban. .. S hogy kicseréltem neki a Meki közepén? Szerintem nem gond,akkora.. Nem tudtam hogy van pelenkázó ott. Ezer éve jártam ott...
29-es.
nk egy eldgott asztalhoz
Szerintem:
van aki szoptat nyilvánosan minden rejtés nélkül
van aki szoptat nyilvánosan,de rejti magát
ltvan aki nem szoptat és ellenzi
van aki nem is szoptat...
Én a másodikban tartozónak vallom magam.
Nekem egyszer mondták,hogy vonaljak el,mert zavarja őket. Az étteremben elvonltam egy üres asztalhoz..de volt hj KONYHÁBA küldtek ki h ott szopiizzon..
Kedves 29-es!
Azt hiszem nem értetted, mit akartam írni a határokkal kapcsolatban. Napjainkban még elítélik a nyilvános helyen történő szoptatást és a hosszú ideig tartó szoptatást is. Képzeld el ezt a kettőt egyszerre! Szépen finoman kell ezt elfogadtatni a társadalommal, először fogadják el, hogy vannak gyerekek, akik sokáig szopiznak, aztán fogadják el, hogy egy nő bárhol megetethesse a gyermekét felháborodás nélkül. Csak ha ezek külön-külön már mennek, akkor szabad továbblépni egy szintet, és elfogadtatni azt, hogy semmi rossz nincs abban, ha egy 2-3 éves gyerek a játszótéren az anyja pulcsija alá bújva pihen meg egy korty tejjel. De amíg ennyire kevés a tolerancia, addig egy 2-3 éves szopó gyereket látványa bizony kiveri a biztosítékot, és még inkább ellenségessé teszi a hangulatot. Tudom, hogy ennek nem így kellene lennie, de ez van, és alapvető elvárás az emberrel szemben az alkalmazkodás képessége. Én ezért tanítottam meg a kislányomnak, hogy a szopinak otthon van csak helye, és azért, hogy Őt megvédjem. Mert elég kellemetlen ám, ha beszólnak a kicsi gyerekednek, és ettől Ő azt hiszi, hogy rosszat tesz.
Én csak azt tudom kívánni, hogy a mi gyerekeink már szabadon táplálhassák a gyerekeiket, és csodálkozzanak azon, hogy ez nem volt mindig így.
Én a lányom kicsi korában nem szoptattam házon kívül, de nem bármiféle fenntartásból, egyszerűen így alakult, nem volt rá szükség. Aztán másfél évesen néhányszor mégis, amikor strandon voltunk egész nap. Nem a plénum előtt csináltam, hanem viszonylag félrehúzódva és eltakarva. Láttam közben, hogy páran megnéztek, de nem láttam rosszalló tekintetet (meg nem is érdekelt volna az sem, ha mégis:).
Most a kicsinél már biztosan szükség lesz arra, hogy nyilvánosan is szoptassak, hiszen a naggyal is menni kell. De nem csinálok ebből valami különleges ügyet: pl. most szereztem egy új kendőt, amiben észrevétlenül tudok majd szoptatni, illetve úgy próbálom majd megoldani, hogy se nekünk, se másoknak ne legyen zavaró (programszervezés, útvonal stb.). Tömegben és mellet szimplán kidobva biztosan nem fogok szoptatni, mert alapból nem ilyen ember vagyok; de nem fogok azért otthonülő lenni vagy wc-ben szoptatni, mert mások nem nézik jó szemmel, ha valaki diszkréten(!) szoptat házon kívül.
Hogy konkrétan a kérdésben lévő esetre válaszoljak: simán szoptatnék étteremben, de nem a placc közepén, idegenek között, hanem keresnék egy eldugottabb helyet, ahol nem látnak és minket se zavar senki. És persze eltakarnám magam, mert a mellem nem tartozik a közre.
33-as! Szerintem meg akkor is gond ha kicserélted a mekiben, mégha egy eldugott asztalnál is. Az egy étterem ahol az emberek étkezni szoktak, nem elfogadható arra az asztalra kicsapni a kakis pelenkát ahova mások az ételüket teszik, szerintem ez evidencia. Otthon te sem a konyhapulton cseréled ki gondolom. Ha nem tudtad hogy van pelenkázó az sem mentség mert az éttermi asztalnál csak jobb helyet találhattál volna.
De ez nem tartozik a kérdéshez, elnézést...
Egyébként zacsiba tettem... Rögtön. S azt vittem ki.
Ez van.. Te hol cserélted volna ki? Nem ismered a helyet,nem hagyod hogy a gyereked pisis kakis pelusban legyen..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!