Nyilvános helyen szoptatás! Kinek hol a határ?
Beszélgettem egy ismerősömmel egy Facebook poszt kapcsán, ahol egy képen egy nő lenge öltözékben áll, kezében egy pohár borra (hozzá tenném, hogy a mellei fedve vannak, a hasa van szabadon) a kép másik felén egy anyuka szoptatja a babáját. A kép aláírása, nagyjából az, ha ha a lenge öltözékű nő bemehet egy étterembe így, akkor egy ott szoptató anyukát se nézzenek ki.
Erre mondta én, hogy hát egy étterembe szerintem már sok.
Mire ő, hogy 2 éves korig bárhol bármikor megszoptatta a gyereket, akár játszótéren is.
Kíváncsi lennék mások véleményére, hogy én vagyok csak prűd, hogy egy étterembe a világért sem szoptatnám meg a gyereket, és egy 2 évest sem a játszótéren. 2 gyerkőcöt szoptattam, soha nem szopiztunk annyira nyilvános helyen, hogy az bárkit is megbotránkoztatott volna, mindig félre tudtam vonulni valahova. Én sem szeretnék pl egy étterembe ülve egy szoptató anyukát nézegetni.
az a baj,h sokan mikor szoptatnak megfeledkeznek arról,h másnak ez nem a napi rutin része,zavarba ejti őket,pontosabban nem tudnak hová nézni,nem tudják,h kellene viselkedni..
Erre példa,hha pl. apósom véletlenül bejön a szobába,és meglátja,h szoptatok,azt se tudja szegényem,h hogy kérjen bocsánatot(és ő egy közeli családtag).Pedig semmit nem lát,mert általában fekve eszik a kicsi,és a "lényeg"takarásban van..Na,én ennek nem akarok kitenni senkit,megoldom,sőt ha van nálunk valaki,én megkérdezem tőle is,h nem zavarja-e,ha szoptatok,v ink. átmenjünk a másik szobába...
8-as vagyok.
Miért kellene elbújni? Miért nem elég letakarni magunkat? Miért kell kivonulni egy éttermi ebédről a kocsiba, ahol esetleg hideg, vagy nagyon meleg van? Miért csak ezt tekintik intim dolognak? Miért nem botránkoznak meg a csokolózó, ölelkező, egymást simogató párokon is? Miért kellene szopós baba mellett órákra előre tervezni, nehogy útközben éhezzen meg? Miért kell egyáltalán ennek ekkora feneket keríteni?
Mint ahogy írtam is, azért mert én nem bányászom elő a melleimet egy étteremben, és azért mert nekem így volt jó. És ahogy írtam is, ezek szerint én vagyok a prűd, ilyen szempontból.
De ha már ennyit emlegettétek, én meg azt nem értem mi a baj a miniszoknyával meg a kivágott felsővel? Akinek jól áll miért ne vehetné fel????
Én úgy tettem, ahogy te, kedves kérdező. Ki a kocsiba az étteremből, 10 perc és vissza. Azért akárkin akármilyen mini ruha van (én is hordok, jó alakom van, miért ne), vagy épp kivágott felső (olyanokat is hordok, miért ne), annak nincs kint a melle. Az embereket a tudat feszélyezi... Ez nem nyilvános dolog. Ráadásul elképzelem egy étterembe, hogy velem szembe ül valaki, aki kénytelen nézni, hogy szoptatok, aztán a gyerek büfizik vissza.... Biztos guszta lehet...
Persze, vannak váratlan helyzetek, de nem kell átesni a ló túloldalára, hogy van egy gyerekem, és ezért mindenki alkalmazkodjon hozzám....
"van egy gyerekem, és ezért mindenki alkalmazkodjon hozzám...."
Ezek szerint inkább egy néhány hetes, hónapos baba alkalmazkodjon az álszent társadalmi elvárásokhoz?
Komolyan nem értem, mi ennyire ciki a négy falon kívüli szoptatásban! Oké, én sem rakom ki közszemlére a melleimet, de egy kendő alatt bárhol, bármikor megetetem a babámat, ha éhes, vagy egyszerűen csak nyűgös.
Annyi megoldásra váró probléma van az anyaságban, tök fölösleges még egyet koholni. A gyerek éhes, meg kell etetni. Hogy ez gusztustalan egy étteremben, mert utána büfizik? És akkor mi van? Ezen az alapon ki kellene tiltani a gyerekeket x éves korig, mert még nem tudnak kulturáltan, késsel villával enni, és néha még büfiznek is. Az meg hogy velem szemben szoptat valaki... Képzeljetek már el éttermet, könyörgöm! Nem hosszú faasztalok vannak, ahol egymással szemben ülnek vadidegen emberek, hanem asztalok egy-egy társaságnak külön. Az anyuka ül, nagyrészt még a terítő is rálóg. Eléggé oda kell bámulni, hogy lásd mit csinál. Aki meg bámul, az ne papoljon illemről.
Nem, ebben a kérdésben nem az anyának és a babának kell alkalmazkodnia. Én sem hiszem, hogy enyém a világ attól, hogy gyerekem van. Nem érzem úgy, hogy minden sorban elöl lenne a helyem, várok az orvosnál, a patikában. Nem követelem meg, hogy bárki átadja a helyét, csak mert gyerekkel vagyok. De ragaszkodom ahhoz a jogához, hogy ne kelljen várnia az evéssel, és az én jogomhoz, hogy bármikor kiszabadulhassak a négy fal közül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!