Nyilvános helyen szoptatás! Kinek hol a határ?
Beszélgettem egy ismerősömmel egy Facebook poszt kapcsán, ahol egy képen egy nő lenge öltözékben áll, kezében egy pohár borra (hozzá tenném, hogy a mellei fedve vannak, a hasa van szabadon) a kép másik felén egy anyuka szoptatja a babáját. A kép aláírása, nagyjából az, ha ha a lenge öltözékű nő bemehet egy étterembe így, akkor egy ott szoptató anyukát se nézzenek ki.
Erre mondta én, hogy hát egy étterembe szerintem már sok.
Mire ő, hogy 2 éves korig bárhol bármikor megszoptatta a gyereket, akár játszótéren is.
Kíváncsi lennék mások véleményére, hogy én vagyok csak prűd, hogy egy étterembe a világért sem szoptatnám meg a gyereket, és egy 2 évest sem a játszótéren. 2 gyerkőcöt szoptattam, soha nem szopiztunk annyira nyilvános helyen, hogy az bárkit is megbotránkoztatott volna, mindig félre tudtam vonulni valahova. Én sem szeretnék pl egy étterembe ülve egy szoptató anyukát nézegetni.
Nem tudom,mi eddig akárhányszor voltunk étteremben mindig nagyon rendesek és segitőkészek voltak,szóltam hogy meg kellene etetni a kicsit,és irodahelységbe kisértek be,tényleg nagyon rendesek voltak.Nem WCbe sem raktárba..
Parkban,játszótéren,strandon persze kendővel meg lehet oldani . De azért én tiszteletben tartom,hogy lehet,hogy másoknak szokatlan/gusztustalan/elmegy tőle az étvágya,mert ilyen is van,sokfélék vagyunk.Velem már terhesen is tök rendesek,türelmesek voltak ,lehet hogy azért mert én nem gondolom azt,hogy körülöttem és agyerekem körül forog a világ.és ez nem jelenti azt,hogy otthon kell maradni a négy fla között. De csak azért "mert én megtehetem" nem fogom kipakolni magam,ábrhol bármiylen körülmények között ha diszkrétebben is simán megoldható. Ha nem lett volna iroda,akkor is van egy zug ahova el lehet vonulni és nem wc. Vagy kimegyek az autóba,abba az 5-10percbe nem fogok belehalni akkor sem ha meleg van ott.
megmondom őszintén,nekem picit visszataszitó mikor valaki iylen vehemnsen dobálózik azzal,hogy neki mindent szabad és akinek nem tetszik ne nézzen oda vacsora közben..
Érdekes,hogy én sose kaptam megjegyzést,beszólást,de mégcsak meg sem néztek.Talán azért mert nem provokáltam másokat direkt..én elfogadom,ha valaki nem az én mellemre kiváncsi egy romantikus vacsora közben.Én sem vagyok máséra,de ezt már tényleg csak nagyon halkan jegyzem meg,mert még a végén kitalálja valaki,hogy miattam halnak éhen csecsemők:D
Bocs, de ki dobálózott itt azzal, hogy neki mindent szabad?
Akik arról írtak, hogy bárhol szoptatnak, azok azt is leírták, hogy mindezt diszkréten teszik, és annyi más látvány van, amin meg lehet botránkozni.
Egyszerűbb lenne elismerni azoknak az anyukáknak, akiket ez taszíít, hogy szégyenlősek, és nem szívesen szoptatnának nyilvános helyen. ez ugyanis egy érthető, elfogadható érv, és senki sem próbálná meggyőzni Őket az ellenkezőjéről. De álszent dolog amögé bújni, hogy más mit szól ehhez.
"De ragaszkodom ahhoz a jogához, hogy ne kelljen várnia az evéssel, és az én jogomhoz, hogy bármikor kiszabadulhassak a négy fal közül."
Én meg olyan vagyok, hogy ha tudom, hogy a gyerek éhes, akkor nem időzítek be semmit, hanem úgy oldom meg, hogy olyan helyen legyek, ahol meg lehet etetni. Vagy otthon, vagy kocsi, vagy barátnőm. Szóval össze kell hangolni. Ha muszáj volt vinnem, akkor meg evés utánra időzítettem. Nem eszik óránként a gyerek.
Értem én az ellentábort is, hiszen nekem is van gyerekem, értem én a jogokat is, de azt kellene megérteni hogy jogi nem csak a szoptató anyának és babájának vannak, hanem minden emberi lénynek. Nem azért megyek étterembe a férjemmel egy romantikus vacsira, vagy épp egy üzleti ebédre, hogy azt lássam, hogy más hogy szoptatja a szomszéd asztalnál a csemetéjét.
Már megbocsássatok de ez már elvakultság, el kellene fogadni, hogy nem minden embernek van gyereke, nem mindenki úgy gondolkozik ahogy Ti és főleg ez nem mindenkinek egy mindennapos, természetes dolog. Könnyen lehet, hogy akit Ti nem tudtok elfogadni, értem itt konkréten a kinnafenekeszoknya és kinnamellefelső, az épp úgy nem tudja elfogadni a nyilvános szoptatást. És ha már lehet tenni ellene, akkor szerintem ez esetben igazán lehetünk tekintettel a másik emberi lényre. Ha már anyák vagyunk, gondolkozzunk is.
Lehet félrevonulva, diszkréten, ahogy én is és többen is írták, de pl nekem ez az étterem dolog már sok, de láttam már anyukát pláza közepén egy padon ülve, utasokkal teli buszon (nem távolságin, tehát nem órákig kellett utazni max 20 percet), postán.
A játszótér még oké, de egy 2 éves gyereket??? Háát, lehet furcsán néznék.
Arról nem is beszélve, hogy most már rengeteg helyen van baba-mama szoba, pelenkázó.
Oldd meg úgy az evésre hazaérést, hogy közben van egy 4 évesed, akit ovi után még játszóra kell vinned, de közben fel kell venned a kisiskolást is. Vagy úszás van az oviban, és neked kell öltöztetni-vetkőztetni a gyereket, tehát egész idő alatt ott kell lenned. Vagy menj el az sztk-ba, és várd ki a sorodat. Vagy akarj spórolni, és ülj fel a távolsági buszra ahelyett, hogy autóznál. Soroljam még?
Garantáltan nem fogsz hazaérni etetésre. és inkább érezzem cikinek, hogy azért néznek, mert szoptatom a gyerekemet, mintha azért bámulnának rám, mert ordít.
A pelenkázóhelységekről meg annyit, hogy a legtöbb egy nagyobb WC, amibe beleraknak egy pelenkázóasztalt.
Nem akarok én megtéríteni senkit, ha valaki nem akar, ne szoptasson házon kívül, ez az Ő dolga. De nem is akarom rosszul érezni magam amiatt, hogy én másként kezelem ezt a helyzetet. És mint már írtam, engem sem szóltak meg soha, ugyanis ha valaki diszkréten szoptat, akkor az emberek többségének fel sem tűnik, hogy mit csinál.
Nos, felőlem mindenki ott, és úgy szoptat ahogy jónak látja, és neki személy szerint nem kellemetlen. Ugyanez vonatkozik a kintamelle stb. ruhákra. Bárki más bármilyen viselkedése miatt miért én kell, hogy zavarban legyek? Nem muszáj nézni!!!
Másrészt nem gondolom, ha másnak joga van mutogatni magát, akkor pont egy picuri babának kellene alkalmazkodni, mert esetleg pont a miniszoknyás kisasszonyt zavarná???
Mindig igyekeztem úgy rendezni a dolgainkat, hogy ne kelljen nyilvános helyen szoptatnom, de ha úgy adódott volna, biztosan megetettem volna, hiszen ez nem az én érdekem, hanem a babáé. Kicsit úgy beszélünk a szoptatásról, mintha az az anyuka szándékos magamutogatása lenne ( a miniszoknya pedig tényleg nem más, mint magamutogatás: "miért ne venném fel, hisz jó alakom van")! Nem az, csak egy picurka táplálkozik, ha ez valakinek gusztustalan, még egyszer leírom, nem kell odanézni, mint ahogy a miniszoknyára sem muszáj! Ha még 100 ilyen kérdés lesz, akkor is eltérő vélemények jönnek. Ideje lenne elfogadni, hogy minden ember más. Amíg nekem ezzel kárt nem okoz valaki...
Mikor a b@zik riszálták magukat a belvárosban, és épp csak nem szexeltek nyíltan azon a bizonyos felvonuláson, azon szerintem ennyi ember nem háborgott, mint a nyilvános diszkrét/ kevésbé diszkrét szoptatáson, pedig ez utóbbi természetes dolog.
Szerintem itt a lényeg a kölcsönös tiszteleten van. Az emberek tartsák tiszteletben a szoptató nő és a baba igényeit és tolerálják úgymond a szoptatást nyilvános helyen is, a szoptató anyák pedig tartsák tiszteletben az embereket maguk körül és tegyék ezt a lehető legdiszkrétebben. Egyébként mindenkinek más a határ, valakit nem zavar ha mások látják szoptatás közben, de én pl. sokkal szégyenlősebb vagyok ennél és nagyon feszélyezne az is ha tudom hogy bárkinek ezzel a környezetemben kellemetlenséget okozok. Nálam például az intimitás fontos dolog, az általatok említett egyéb intim dolgokat (ölelkezés, csókolózás stb.) sem csinálnám nyilvánosan, ugyan ezen okokból, de én ilyen vagyok.
Sokan egyébként úgy látom "csak azért is" módon szoptatnak nyilvánosan, akárhol, hogy megmutassák hogy nekik ehhez joguk van és mindenki más forduljon el. Holott nem telne nagy erőfeszítésre egy félreeső helyre elvonulni és ott megejteni a szoptatást, így az egész konfliktus csírájában lenne elfojtva.
Szia! Én budapesti vagyok,s a lányom már 2 éves lesz vasárnap. Még kisebb volt,rengeteget utaztunk a városban. Pl a Westendben is.Ott laktunk ugyanis a közelben. Felmentünk a tetőre(zöld terasz) de zárva volt,igy a babamama szobába mentem vele hogy szoptassam. Vagy leültem a budira,vagy kint az emberek közt nyilvánosan.Hát nem hiszem,hogy egy wc-n ülve kényelmes szoptatni..
Mivel akkor még kisebb volt,igy elfért a párom kabátja alatt. S senki nem látta hogy mit csinálok. Most is ha kér igy kap. Multkor(kb 1 hónapja) voltunk a Kökiben s ott nincs babamamama szoba.S mentünk a Tescoba,kikéredkezett a kocsiból. S a Tesco közepén kénytelen voltam neki adni mert cicit akart. Most mit tettem volna??? MT-ban volt,igy senki nem is látta hogy szopizik.Pár perc mulva csak egy édesdeden alvó kiscsajt láttak..
Mentünk kirándulni a párommal,s a kicsink utközben bekakk... Igy beszaladtunk aMoszkván lévő MEkibe és kicseréltem neki fent egy eldugott helyen. (Közben ettünk is egyet.Más ember nem is volt a szinten.)AMikor kidobtam a wcben megkaptam hogy de miért fent kapott pelust amikor van pelenkázójuk.. Mondom kb 3 éve jártam itt utoljára,s akkor még nem volt. Mondja igaz: 2hete nyitották meg.. De akkor is,mi az hogy én ott fent ez étterem... Mondtam csak mi voltnk ott.
S ha étterem akkor ő is ehet,meg pelust is cserélhetek neki..Nem szobatiszta még...
Ő nem az a poló leszaggatós 2 éves. Ha jön hozzám,akkor kap inni vizet,de van helyzet amikor kénytelen vagyok neki "nyilvánosan" szopit adni..
Két gyors hozzáfűzni való.
Igen, valóban van különbség a mély dekoltázs és a nyilvános szoptatás között. Egyrészt a nyilvános szoptatásnál a baba feje kitakarj a mellett. Illetve a szoptatás célja egy kisgyerek táplálása, míg a mélyen kivágott ruháé a szexuális figyelemfelkeltés. Na, most akkor melyik "erkölcstelenebb"? (Ha már valamelyiket muszáj elítélni. Nekem egyikkel sincs bajom.)
Igen, hogy a szoptatás nem a mindennapi rutin része sokaknak. Ahogy sok 13-14 éves kamasznak, vagy apácáknak, papoknak nem rutin kézen fogva menni az utcán egy másneművel. vagy sokaknak nem mindennapi rutin, nyílt színen való köhögés, ami egy beteg embernek az lehet. Most több példa nem jut eszembe, pedig biztos lehetne sorolni. Akkor most csak és kizárólag olyan dolgokat engedjünk ki az utcára, étterembe, nyilvános helyre, amit mindenki csinál!? Nem abszurd egy kicsit. A toleranciát és az empátiát ezekre az esetekre találták fel.
Kérdező, hidd el nem rosszindulatból, szeretnék egy tanácsot adni Neked: máskor ha étteremben látsz szoptatni valakit, vond meg a vállad és tereld a gondolataidat valami Számodra kedves és érdekes dolog felé. Ez egy kis lépés lenne egy szebb és élhetőbb világ fele!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!