Nagyon rosszat tettem?
7,5 hónapos a fiam. Amikor megtudtam, hogy a szívem alatt hordom, abbahagytam a dohányzást, pedig napi egy dobozzal szívtam addig. Ma már nem bírtam tovább és elszívtam egy szál cigit. A fiam már csak reggel és este szopizik, délben és délután rendes ennivalót kap, csak ennyiszer éhezik meg, igazi álombaba :)
Tehát, nagyon rosszat tettem, vagy ha ezentúl mindennap elszívnék egyet, rosszat tennék vele? (Nagyon jól esett...) Köszönöm, hogy válaszoltok!
A dohányosok azt felejtik el, hogy a nikotinnak a kiürülése sokkal több idő mint ahogyan gondolnák.
Ha kint dohányzik valaki és mellette szoptat akkor ugyan úgy belekerül.
Bocsi ez most off lesz: ha az egyik nagypapa dohányzik kint a gangon amikor itt van akkor az árt a babámnak?
Én nemcsak a passzív dohányzás miatt aggódnék, és azon, hogy most mennyire közvetlenül jut bele a gyerkőcbe a füst vagy sem. Hanem alapból azon a képen, amit a gyerek ezzel megtanul, ahogy írták is előttem. Azt, hogy a cigi az életünk része, minden káros hatásával együtt. Biztos, hogy egy felelősségteljes anya ezt szeretné megtanítani a gyerekének? Nem gondolom.
És mondjuk a dohányosok nekem személy szerint ápolatlannak tűnnek. A cigiszag annyira masszív, hogy mindenhová beissza magát. Hiába mosol naponta hajat, 5x fogat, cseréled 3x a ruháid (de ugye nem is kéne ennyiszer normál esetben), minden egyes szál után benned, rajtad marad a szag, mint egy bélyeg. Ezt nem lehet elfedni. - De közben meg minden anyuka kínosan ügyel arra, hogy a gyerek tiszta környezetben legyen, mert a mai ember már (elvileg) tudja, mit jelent a higiénia. Nem domestoszos grillcsirke, de tiszta levegő és friss illatok, amennyire lehet. Szerintem ebbe nem fér bele, sőt, nem tartozhat bele a cigi.
A Pest pedig más téma. Aki megteheti, az lehet, hogy kiköltözik a külvárosba vagy az agglomerációba, hogy tiszta környezetben éljen; de sokan vannak, akik muszájból laknak itt és szívják a szmogot. Nekik ez nem lehetőség kérdése. - Cigizni viszont nem kötelező, ez választható! És épp ezért, ez egyéni felelősség is, akárki, akárhogy is akarja ezt "eltussolni".
A válasz írója 83%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:49
2. Hiába nem fújod az arcába, de beviszed magadon a cigi szagát, ami utána belengi az egész szobát, úgyhogy de, passzív dohányos a babád.
3. De, a pesti szmog is nagyon káros, de ha már ilyen környezetet vagytok kénytelenek elviselni, épp ezért nem kéne tetézni cigiszaggal is! Ez nagyon gyenge érvelés.
4. A pólódnak nem illata van cigizés után, hanem szaga! Én csak magamról tudom elmondani, hogy szinte fuldoklok egy olyan ember mellett, akinek cigiszagú a ruhája, haja, lehelete. Nem kell, hogy épp akkor dohányozzon, órák múlva is érzik rajta. Kaparja a torkom, köhögésre ingerel, taszít. És most gondold el, hogy a pici babád az érzékeny kis orrocskájával kénytelen ezt elviselni. Egy kellemese tej vagy testillatú anya helyett egy cigiszagú anyához odabújni.
Nem hiszem, hogy érett gondolkodású, felelősségteljes édesanyák ne tudjanak a saját élvezetükről lemondani a gyerekük és a saját egészségük érdekében. Nonszensz.
szerintem ne cigizz
-A babád miatt!!!
Magad miatt! Én is nehezen állom meg néha, de olyan büszke vagyok magamra, hogy kibírom
Sok sok erőt
Hát megegyezni nem fogunk, az biztos, már csak azért sem, mert eléggé elbeszélünk egymás mellett.
Azért írtam, hogy ha kint szívok el egy cigit, nem lesz baja a babának, mert valaki a passzív dohányzással érvelt, de ez nem az.
példamutatás: sosem látta a gyermekem, hogy rágyújtok. Nem az a bal kézzel babakocsit tologató, jobb kézzel cigiző típus voltam.
Ez megint egy olyan meddő vita, mint a szoptatás. Attól hogy valaki nem szoptat, még semmivel nem rosszabb anya, mint szoptató társai. És attól, hogy annak idején elszívtam pár cigit, most nem fogod megmagyarázni, hogy emiatt rossz anya lennék. Nem vagyok. Sőt, lehet, hogy sokkal jobb, mint Te, vagy Ti, de ezt egy infóból (abból hogy szoptat-e valaki, vagy dohányzik) nem lehet megmondani, ez egy picit összetettebb dolog...
Most még nem látja, hogy dohányzol, persze - de gondolod, hogy 10 évesen sem fogja tudni, mit csinálsz, amikor kimész az erkélyre?
Mert én úgy látom, hogy aki dohányzik, azoknak a nagy része nem napi 1-2 szálat szív (és azt is akkor, amikor a gyerek biztosan nem látja), hanem többet (ergó a gyerek valamikor biztosan észre fogja venni).
Vagy majd csak fog idővel többet szívni, mert a cigi is narkotikum, ugye... De ezt az érintettek szerintem úgyis jobban tudják/érzik.
Vagy majd akkor a gyerkőc 10 éves korára leszokik az, aki most még nem bírja megállni? Hát, én hiszek a nagy pálfordulásokban - de akkor is az érné meg jobban, mindenkinek!, ha nem még +10 évig szennyezné magát az anyuka. Mert ennyivel rövidíti meg a saját életét - és azt az időt, amit mondjuk a gyerekével tölthetne el...
Én csak azt tudom, hogy azóta, amióta kevés híjján rászoktam magam is, FOLYAMATOSAN bennem van az az érzés, ha olyan szituba kerülök, hogy húde jó lenne rágyújtani! Pedig sose akartam cigizni, elleneztem is mindig stb. És üszkve 12 éve volt utoljára a számban, még csitrikoromban. De annyira durva ahtása van a szervezetre és/vagy a pszichére nézve, amit szerintem sose lehet "kinőni". Exem mondta mindig, aki korábban keményen tolta a dolgot: nincs olyan, hogy már nem vagyok dohányos - max. csak nem gyújtok rá. Nagyon találóan utal arra, hogy ez mit jelent.
A jó anyaság-rossz anyaság mindig előkerül hol így, hol úgy, pedig nem (pontosan) erről szól a kérdés. Hanem arról, hogy az ember milyen erkölcsi mércét, milyen normákat akar átadni a gyerekének. Már ha ma még egyáltalán lehet olyanról beszélni, hogy erkölcs meg értékek.....
És igen, ennyiből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az ember egész személyiségére nézve - de amit mégis levonunk, az sajnos sokszor komoly köszönőviszonyban van a valósággal. Én legalábbis ezt tapasztalom és szomorú vagyok miatta. (De ez most általános vélemény volt, nem konkrétan a fentebbi hozzászólókra vonatkozott.)
Mindenki azt vesz magára, ami az ő inge. - És aki időnként kiakad valamin, az lehet annak a jele is, hogy esetleg az ő inge is... Ez is egy logika.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!