Miért gondolják azt a mai nők, hogy a szoptatás valami földöntúli csoda, és azért, mert egy édesanya szoptatja a gyerekét, attól jobban fog kötődni a gyerek? És miért gondolják, hogy a szoptátás elhagyás után már nem tudnak szeretetben összebújni?
Először is: a kérdésemmel nem provokálni akarok, csupán érdekel a gondolatmenet. Másodszor: én is úgy gondolom, hogy fontos az anyatej, a legegészségesebb, amit adhatunk egy babának, bár a tápszer se ördögtől való.
Nagyon sokan úgy tekintenek a szoptatásra, mint valami lelki köldökzsinórra, pedig csak a táplálás eszköze, más funkciója nincs. Nagyon sok fórumon olvasom, hogy anyák már ki vannak borulva idegileg, hogy "Jaj, 3 éves a gyerek, nem szoptathatom tovább, megszűnt a szövetségünk, és nem tudunk már úgy összebújni." Hát most nem azért, de miután abbahagyja valaki a szoptatást, már nem simogathatja meg a gyerekét? Már nem ölelheti meg a gyerekét?
Meg azt nem értem, hogy miért akarnak sokan belehalni a szoptatásba? Folyamatos mellgyulladás, rosszabb esetben melltályog, tejsziget, műtét. Van nem egy és nem olyan anyuka, aki annyira bele van b.zulva a szoptatásba, hogy kívülről fújja az összes ezzel kapcsolatos oldalt. Miért kell ez? Kinek bizonyít azzal, hogy bele akar dögleni a szoptatásba? Ettől érzi magát jó anyának? Mert szoptat? Ráadásul kirakják instagramra, meg facebookra. Kinek bizonyítanak ezzel? Mert biztos nem saját maguknak.
20as!
Miért lennék troll?
Nem toltam túl egyáltalán... azért mert a te környezetedben nem fordulnak ilyenek elő, az nem azt jelenti, hogy nem is létezik... de higyj amit akarsz, pont hidegen hagy. Nem neked, hanem a kérdezőnek válaszoltam... 😉
A szoptatás nem csak a táplálás eszköze, különben a babákat az érdemi evésen kívül nem érdekelné az anyjuk melle, és nem létezne a komfortszoptatás, vagyis az a jelenség, hogy egy nyűgös, de nem éhes (!) babát szoptatással meg lehet nyugtatni. Egy baba se aludna el mellen, mert hiszen enni aktívan, ébren esznek, és ha valóban csak evésre lenne a mell, akkor előbb elfordulnának, minthogy lecsukódna a szemük (így is van baba, amelyik előbb kiköpi a mellet és utána alszik el, nyilván). Szóval ebben nincs igazad.
Abban viszont igazad van, hogy a kötődés nem ettől alakul ki, és nem ettől erősödik. Mint ahogy attól se, ha valaki hordozóba teszi a gyerekét. Attól még, hogy egy baba tápszeres vagy babakocsiban és nem hordozóban levegőztetik, még nagyon is szeretetteljes és bensőséges kapcsolat alakul ki a szüleivel. Erre példa egyébként az örökbefogadott gyerekek esete is, hiszen ott sok esetben teljesen kimarad az egész közös csecsemőkor, aztán mégis micsoda ragaszkodás alakul ki!
Idősebb gyerek szoptatása esetén szerintem arról van szó, hogy az anya képtelen elfogadni, hogy a gyereke már felnőtt és a köztük lévő kapcsolat jellege megváltozott. Az sztem tévhit, hogy kevésbé igényelné, mert hát anyukánkhoz bújni szinte bármilyen életkorban a leghatásosabb vigasz, nem?
Miert szerintetek eroszakkal teszi anyuka a gyerek szajaba a cicit vagymi?
Miaz hogy amyuka nrmtudja elfogani? Lehet csak mrgvarja hogy levaljon a gyerek?
Sztem eroszakkal nem ĺehet megszoptatni egy gyereket sem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!