Miért van ennyi tápszeres baba az utóbbi években? Ennyi nő nem tud szoptatni?
18. vagyok. Köszi, nem 100 % de úgy néz ki nem károsodott véglegesen. Egy darabig kellett gyógyszert szednie a görcsökre, de a neurológus magyon megvan elégedve, így abba hagyhattuk mikor 3 hónapos volt. Szépen fejlődik, és kaptunk egy igen fura 4% esélyt (hogy a 4 honnan jöhetett?) hogy a jobb kezével gondok lehetnek később.
Csak amíg nem tudták, hogy mi okozta a görcsöket meg a rossz értékeket, különböző vírusok, meg veleszületett rendellenességek is vizsgálva voltak, de én ezalatt 10 évet öregedtem.
1. Gyerek. Volt sok tejem, de mikor 4 hónapos lett a babám egyre többet adtam neki nagylyukú cumisüvegből a tejet. Mikor elmentünk valahova, vagy ha a mamánál volt, abból kapta. Ez úgy megtetszett a gyereknek, hogy 1 nap keservesen ordított de a mellemet nem akarta bekapni. Vagy félóráig kínlódtam vele, aztán meguntam majd jött a cumisüveg. Azonnal elhallgatott. Egy darabig még próbáltam szoptatni, de nem kellett a cici. Aztán fejtem, de ugye azt hamar feladtam, így 5 hónapos korára csak tápszeres lett. Első gyerek, nem világosított fel senki azelőtt, hogy mi is az a cumizavar.
2. Gyerek. Na itt már sokkal okosabb voltam, nem kapott cumit a babám. Ha mégis kellett nagyritkán csakis a legkisebb lyukú cumival. Itt az élet szólt -közbe. 4 hónapos volt amikor kórházba kerültem. 1 hétig nem ehettem, inni is alig. Műtöttek is, gyógyszereztek is. Mire hazamentem alig volt a mellemben tej. Így utólag már tudom, hogy vissza tudtam volna én azt még hozni, de akkor annyira le voltam gyengülve, hogy ismét a tápszerhez nyúltunk. Utólag tényleg nagyon bánom.
3. Baba. 17 hónapos, és szinte csak anyatejes még mindig. Ő meg a másik véglet lett, szilárd kaját alig akar enni, folyton csak a mellem kell neki. Szóval annyi de annyi oka lehet.
1, izomtónuszavar, gótikus szájpad, reflux - kínoztam magam, kínoztam őt (utólag derültek ki az okok), nagyon szar anyának éreztem magam, hogy nem tudom mellből elégségesen táplálni, hisz mindenhonnan azt súlykolták, hogy 99 % tudna, ha akarna. Hát én akartam, de az kevés volt.
2. gyerek: egészséges volt szerencsére. Kezdetben neki is kellett némi pótlás, de mivel ő tudott vákuumot képezni, nem adtam fel. Minimális pótlással szoptattam kizárólag 6 hónapig, és azóta is igénye szerint amellett, hogy nagyon jó evő. 1,5 éves.
Meg annyit hozzászólni, hogy tele van hasrautes szerű számokkal a téma.
A nők 90%-a tudna szoptatni, ha... Ezt honnan veszi bárki? Vagy mi számít annak? Mert ma már az is elvárás hogy egy éves korig szoptass.
Másrészt ez a "manapsag" mennyi nő nem tud szoptatni... Régen atrofias csecsemő osztályok léteztek borzalmas belegondolni is.
Amit valaki más írt, hogy bababarát kórház. Hát megmondom őszintén direkt másik korhazba mentem mint a körzrtes, mert nem támogatom a szélsőségeket! Igenis biztonságot nyújt hogy ma már nem hal éhen a babám ha nem sikerül a szoptatás.
Nekem két hét után indult be a tej. Szóval jó hogy nem bababarát kórházba éheztették szegenyemet. Ja hozzáteszem a kórház a legrosszabb hely a tejbelovelleshez szerintem.
Szép napot!
9. Vagyok
Igen a sorból kihagytam azt, ha a gyereknèl van valamilyen probléma ( bélrendszeri vagy akár izom.. vagy távol van szülőtől.. stb)
Anyai stressz is fontos hátráltató tényező
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!