Miért van ennyi tápszeres baba az utóbbi években? Ennyi nő nem tud szoptatni?
Igen, ezek amiket előttem írtak. És hát csendesen jegyezném meg, hogy azért a gyermekhalálozási rátát is meg kéne nézni.
Sajnos a realitás az volt, hogy akár 8-10 gyerekből is volt, hogy 2-3 élte csak meg az ötéves kort.
A korai "békebeli" cumisüvegekben is hemzsegtek a baktériumok, és a korai tápszerek se voltak épp 100%osak összetételre.
Az anyák persze nem szeretnék ha a gyerekük meghalna, így igyekeznek etetni.
Ha felajánlanak neked valamit ami a gyerek egészséges táplálàsàt ígéri, noná hogy kapva kapnak az alkalmon.
Mondjuk az is biztos, hogy a női mell szexualizálása nem tett ép jót a szoptatási rátának.
Sok nő fél, hogy lógni fog, vagy fél megetetni a gyereket nyilvánosan.
Meg ugye a tápszer pénzbe kerül, van mögötte egy reklám dömping is, amivel sok jóhiszemű anyukát meg lehet győzni. Pláne ha mindenki azt kérdezgeti eszik-e a gyerek...társadalmi nyomás is közrejátszhat.
Vagy csak nem kötik az orrodra, hogy nem akartak szoptatni. En sem akartam. Tesóm meg depis lett a szoptatás miatt ő azért hagyta abba, nagyon utálta. Van olyan, aki pár hónapig kitart, aztán adja fel, mert nem jó neki. Van akinek tejfeherje allergiás a gyereke és ő nem akart dietazni csak azért, hogy szoptathasson.
Nyilván idegennek egyszerűbb azt mondani, nem volt tej. Azt is lehetne, semmi közöd hozzá.
Én nagyon nagyon nagyon halkan megjegyezném azt is, hogy sok nő nem is akar szoptatni.
Hány meg hány ilyen kérdést látunk itt is, amik arról szólnak, hogy meg sem akarják próbálni.🤷
Egyébként szerintem most sincs több, mint régen. Csak valamiért ez most központi kérdés lett. Igazából nem is értem. Ha azt látom, hogy valaki cumisüveget tesz a gyereke szájába, eszembe nem jut azon gondolkodni az tápszer e vagy anyatej. Pláne megkérdezni “és miért nem szoptatsz?” Ez olyan ormótlan dolog.
Pár éve a kutyát nem érdekelte, ki szoptat és ki nem. Manapság mintha közügy lenne. Pedig nagyon nem az.
Szerintem is túl van tolva. Mindkettő a legmagasabb evidencia szinten alkalmas a csecsemő táplalásra. Nincs köztük érdemi különbség, egyenértékű módszerek, az anyák meg élnek állampolgári jogukkal és a nekik kedvezőbbet választják. Mondani meg azt illik, hogy nem volt tej. Persze vkinek tényleg nem, de az okosok szerint ez nagyon kis százalek.
Meg azért a kórház is el tudja tolni, ha pl lenőtt nyelvet benézik.
Nem tudom ki, miért nem szoptatott, de elmondom én miért nem.
Megszületett a fiam, sürgősségi császárral és épp csak megpróbáltam a szoptatást az aranyóra alatt, de elvitték az újszülött intenzívre, mert rosszak voltak az értékei.
Engem 2 nap múlva már engedtek volna haza, de maradtam, a babámmal akartam távozni. Minden 3 órában próbáltam fejni, közben bőgtem éjjel nappal, mert nem tudták pontosan mi a baja a fiamnak. Egyre többet bőgtem, olyanokra gondoltam, hogy lehet megfog halni, én meg itt fejem a tejet mint valami hülye, abból is csak 1-2 mili volt eleinte,a rekordom valami 15 ml. Napi 1 órát láthattam a vírus miatt, akkor is csak egy lyukon keresztül simogattam a homlokát. Mondták hogy nagyon éhes, adnak neki pótlást cumisüveggel ha megengedem. Persze, hogy megengedtem, napi 1 óra nem elég életben tartani egy babát... ezután mikor már néha kijöhetett az inkubátorból próbáltam szoptatni, de még mindig nem indult be a tejem a fejésnek nevezett kínzástól (lelkileg viselt meg legjobban, de a bal bimbóm is sebes lett) és csak sírt, elfordult, kiköpte a mellbimbóm. Még vagy 2 napig próbáltam fejni, de gyűlöltem minden pillanatát úgy, hogy a fiamat elvették tőlem és még mindig senki se tudta mi a baja.
Nem feladtam, elengedtem. Így szeretem hívni.
Egyébként agyvérzése volt a babámnak az MRI kimutatta.
17 vagy például izomtónus problémák. Hiába ömlik a tej, ha a gyerek nem tudja hatékonyan enni. Mire azt helyre hozzák, a tej már apad el Stb. Stb. Főleg aki ezt rosszul éli meg, az nem akarja ezeket a dolgokat kiteregetni, sokszor magát hibáztatja. De az extrém stressz sem tesz jót a szoptatásnak. Nem véletlen, hogy egy csomó anyuka, aki az elsőt nem tudta szoptatni, a másodikat gond nélkül. Már nem parázik rá minden apróságra, magabiztosabb.
De az is, amit valaki már írt. Barátnőm mondta, a másodikat biztos nem fogja úgy szoptatni, mint az elsőt. Erre egy meglévő gyerek mellett nincs ideje. Ha ügyes lesz a pici, akkor hajrá, de ha nem, nem lesz arra napi 12 órája, hogy csak szoptasson. Az elsőnél megoldotta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!