A nők 95%-a elvileg tud szoptatni. Miért tápszeres mégis nagyon sok baba?
Konkrétan ugyan ez a kérdés fel lett már téve nemrég. Amúgy az okok a következők:
Anyuka elkezd szoptatni, de
- rossz technika, nincs senki aki tanácsot adjon, ezért tápszert is ad, így szépen elapad a teje
- egész nap lót fut, enni sincs ideje, így elapad a tej
- rossz anyagi körülmények, így vissza kell mennie dolgozni, gyerek a nagyinál vagy bölcsiben, kapja a tápszert
- sajnos betegség miatt is elapadhat a tej (így jártam én, gyomorinfluenzát kaptam, így nem szoptathattam a betegség alatt, de már a második napon el is apadt a tejem)
- és még számos oka lehet (van aki azért nem szoptat, mert fontosabb neki a cigi, haverok, stb. de az ilyen nem való anyának)
Az előttem szóló nagyon jól összefoglalta az okokat,és ma már szerencsére a legtöbb kórház is baba és mama barát és mindent megtesznek azért,hogy sikeres legyen a szoptatás.
Most votlam fent a leendő szülészetemen megkérdezni,hogy van-e valami extra kívánságuk a babával kapcsolatban(peli,ruha stb.)és akkor az egyik nővérke mondta,hogy a babás nővérek mindenben nagyon kézségesek,megtanítanak hogy kell helyesen kézzel fejni,vagy a babát gondozni,és a szoptatás mikéntjét is megmutatják.Próbálnak meghitt,nyugodt környezetet teremteni a babák és a mamák köré.
De a kórházak javuló hozzáállása sokat jelent,mert látszik,hogy egyre több anyuka szoptat.Ugynakkor,én úgy vagyok vele,hogy ha sok tejem lesz,akkor keresek olyan anyukát,akinek nincs,és próbálok az ő csecsemőjének is tejet adni,mert szerintem az anyatej az egyik legfontosabb táplálék az ember életében,és ezt nem lehet semmivel sem pótolni igazán.
Az a 95% az valóban annyi, de sajnos sokaknak kevés, vagy téves az információjuk a szoptatásról, ráadásul elég elterjedt gyakorlat az, hogy ha a szoptatással valami probléma adódik, azonnal a tápszerhez nyúlnak, (sokszor a téves információ miatt, miszerint ha nincs tej, ez a megoldás, pedig lehet, hogy lenne még tej, csak rossz volt az információforrás) de ha nem is azonnal, akkor sem nagyon erőlködnek, mert egyszerűbb a tápszerhez nyúlni. Aki nem az egyszerűbb megoldás miatt nyúl hamarabb a tápszerhez, az meg azért teszi, mert attól fél, hogy pár nap erőlködés az a babának ugyanennyi idő éhezést jelent. Szóval bvan, aki a babáját félti, de ebben az esetben is sok a téves, vagy hiányos információ.
Még egy ok: sajnos sokan divatnak tekintik az anyatejjel való minél további táplálást, "anyatejkultusz"-nak tartják. És nem érdekli őket a divat.
Még egy ok eszembe jutott: nagyon sokan szoptatnak még órára a anyáink módszere szerint. Ez pedig sok esetben a tej korai apadásáhz vezethet.
Szóval sok oka van, a 95% akkor igaz, ha azt nézzük, hogy ennyi LENNE, ha mindenki rendelkezne elegendő információval a szoptatás terén, ezeket az információkat használnák is és probléma esetén szakértőhöz fordulnának.
Ez ma még sajnos utópia...
Stresszes világ.
Vidd be a munkahelyedre, egyetemre, hivatalba, akárhova, ahova el kell menned - aztán kapd le ott a melltartód a többiek előtt. Nem az a gond, ha érdeklődik: a legsötétebb középkorban is természetes volt, ha a nők nyilvánosan szoptatták a gyereküket - sőt: a férfiak ELISMERŐEN nézték őket. Tartást, tekintélyt adott. A gond az, ha ezért erkölcstelennek tart téged, vagy a wc-be küld ki, ami különösen alkalmas hely egy kisbabának, enni.
Teljesítménykényszer.
Sok nő eleve a Riskához méri magát, és fél, hogy nem lesz 25 L teje. Márpedig, ha fél is, akkor valóban nem sok lesz...
Sokan nem képesek megérteni azt sem, hogy a gyereknek nem kell naponta egy kilót híznia. Így lehet jól megalapozni a "kis gömböc" típust - ami aztán egyenes úton fejlődik a "nagy kövér <cenzúrázva>" típus felé.
Gyors világ.
Sok nő nem szórakozik napi x óra szoptatással. A tápszer megvan 2 perc alatt. Felkelni is macerás 2-3 óránként. A tápszert a (bármilyen rokon) is odaadja - de az anya mellére, míg ő alszik, nem fogja senki odatenni a babát.
Sokan nem tudják kivárni azt sem, amíg megjön a tej. Az ápolók biztos, hogy nem fognak erre várni - főleg, ha a kezükben már ott is van a cumisüveg. A baba meg nem hülye: ha valahonnan dől a tej, nem fog visszaszokni oda, ahol neki kell szívnia, és még úgy is lassabban jön.
Nekünk sokan javasolták a tápszert:
Amikor hazajöttünk születés után azt modták a kórházi dolgozók tápszerezzem, mert nem bír ki ahárom órát, erre a gyrekorvos: akkor szoptassa olyan sűrűn ahányszor éhes. És hízott.
Amikor megműtötték 5 hetesen, akkor 5 napig nem ehetett. Mivel nappal végig kezemben volt így akkor nem tudtam fejni, éjszaka mikor nem mehettem be hozzá, akkor sírva fejtem kézzel mindkét sajgó mellemet. Ott is azt modták a kórházi nővérkék (másik, nem ahol szültem), hogy ne erőlködjem, tápszerrel könnyebb. de megpróbáltuk, és most 3 és fél hónaposan csak anyatejes és a cumisüveget nem is ismeri.
Csak kitartás kérdése az egész! Nem a stressz, nem a környezet, csak TE határozod meg, hogy szoptatsz vagy sem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!