Nem fogok szoptatni, de fejni szeretnek, tudnátok tanácsot adni?
Sziasztok, nem vita tárgya, nem kerek olyan válaszokat, hogy de a szoptatás... nem érdekel. Undorodom a gondolatától is. Januárban fogok szülni és a kórházi csomagomban benn van már a fejő, a cumisuvegek, fertőtlenítő zacskók stb.
Tapasztalt anyukáktól szeretnek tanácsot kérni, hogy ebben az esetben hogyan érdemes fejni? Nyilván az anyatej a legjobb a babának, ezért amennyi tejet le tudok fejni azt meg is fogja kapni, de a tapszert se tartom az ördög eledelének. Azt sejtem, hogy így később lesz tejbelovelles, szoval gondolom a kórházban az első pár napban kell adnom tapszert a babának hogy ne száradjon ki. Vagy elég lesz a víz?
De gondolom van valami fejesi módszer ami hatékony. Erre lennék kiváncsi. Philips avent elektromos gépem van. Hogy érdemes használni? Milyen gyakran, mennyi ideig kell vele szívni amíg pl meg nincs tej? És utána? Gondolom a kórházban is jelezni kell, hogy fejni szeretnek és akkor ott is segítenek nem?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Ha nekem szólt az, hogy fogjam vissza magam, vagy hogy biztos lenézem a lombikbabákat, akkor ezek mind súlyos tévedések. Nem igen hinném, hogy tahóság rámutatni, hogy a gyerek számára előnyösebb, ha inkább újragondolja a kérdező a terveit, főleg hogy mimtha azt is írta volna (most már elolvastam a többi kommentet is), hogy tervezi megpróbálni.
Na, de én ilyen marhaságokkal nem foglalkozom, mert a kérdező segítséget kért, én pedig szintén igyekszem adni neki, nem pedig vagdalkozni.
Kerdező, nagyon ajánlom neked a La Leche Lige letölthető Szoptatós füzetét, mert ebben szó esik a hatékony fejésről, de közben sok mindent megtudhatsz megbízható szakmai forrásból ennek az egész szoptatás dolognak a lényegéről. Ezeket az ismereteket akkor is fel tudod használni, ha mégis a fejésnél maradsz, például megtanulod felismerni a babádon a korai éhségjeleket, ilyesmik. Ahhoz, hogy felelős döntést hozz, tenyleg javaslom, hogy tisztába gyere azzal, hogy melyik választásodnak milyen tényszerű, fiziológiás következményei vannak. Egy IBCLC szoptatási tanácsadó hitelesen tud információkhoz juttatni, javaslom, hogy keress majd fel egyet, a fejésben is profibban tudnak segíteni, mint itt írásban bárki.
Ugyanabban a cipőben járunk. Én is undorodtam a gondolatától is. A hideg rázott. Senkinek se mertem elmondani, féltem, hogy mit gondolnak, mit mondanak, inkább magamban rágódtam rajta. Aztán szülés után a szülésznő se szó se beszed, kérdés nélkül rátette a gyereket a mellemre, én köpni nyelni nem tudtam kb. Viszont annyira teljesen más volt mint amit vártam. Valahogy fejben máshogy álltam hozzá. Szerencsém volt, gyorsan megtanultuk, hamar és sokat szopizott a babám,se fájdalom, se gyulladás, végül 11 hónapig szoptattam.
Most eltelt 7 év, megint terhes vagyok, és már most azon agyalok hogyan ússzam meg a szoptatást. Úgyhogy teljesen megértelek. Egyszerűen undorítónak tálalom hogy nekem mint anyának magyarázkodnom kell emiatt, szégyenkeznem, szar anyának érezni magam ,mikor még meg se született a gyerek. A barátnőmnek pszichiátertől kellett papirt vinni a szülésre, hogy alkalmatlan rá, hagyják őt békén a kórházban, így írta fel neki az orvos az apasztó gyógyszert, de amit ott bent kapott a kórházban emiatt, azt nem kívánom senkinek. Nem normális dolog.
Szóval nem tudom. Én a kórházban mindenképp csinálom, aztán majd meglátom hogy alakul. Itthon már nem fogom erőltetni, ha úgy érzem majd lelkifurdalás nélkül adom a tápszert. Aztán az is lehet, hogy máshogy alakul, és megint szeretni fogom.
Azt meg csak úgy hozzáteszem, hogy az oviban kb nekem volt a legbetegesebb gyerekem. 3 évig havonta egyszer biztos táppénzen voltam vele. Míg a tápszeres babák közül sok szinte sose hiányzott. Úgyhogy gyerekfüggő ez is.
Minden remisztgetonek üzenem, hogy ha az ember kiáll az akarata mellett a világon semmi atrocitás nem érheti. (Törvényileg sem)
En végül már a szülőszoban megmondtam hogy nem fogok szoptatni, ezt az infót továbbítottak a vedonohoz és minden érintettnek. Nem tettek mellre a picit a megszületése után és segítettek a fejesben. Így mindenki megnyugodhat, megkapta az elotej minden cseppjét is a baba.
Sajnos nem volt komplikáció mentes szules. 48 óra változóan intenzív vajúdás után végül épphogy elkerültem a császárt de sok vert vesztettem, szules után 2x elajultam. A baba kakis magzatvizet nyelt És lélegzett be, ezért lekerült a Pic-re. Inkubator, antibiotikum, légzés támogatás, infuzio. Szerencsére 3 nap alatt minden rendbe jött utána már csak megfigyelték.
En 3 napig napi kétszer tudtam lemenni hozza mikor a ferjem letolt tolokocsival. Mégis a harmadik nap megindult fejessel a tej. Igaz vegyesen kell táplálni mert nem lett pici, majdnem 4 kg en meg kb fel év míg felépülök. Van hogy 40 van hogy 90 ml anyatej jön le egy alkalommal. Ami lejön, megkapja. Ennyi. Sem a gyerekorvos sem a kórház nem fordult ki a sarkából. Szoval hölgyeim nem kell felni meg sumákolni. Aki nem akar, nem szoptat. Csak ezt rögtön és nagyon egyértelműen kell kommunikálni. Igen volt aki megpróbált rábeszélni sőt meg is próbáltam mert annyira kedvesen beszélt rá. Nem jött be továbbra sem. (Plusz a baba fele annyit sem szopott, mint amennyit egységnyi idő alatt lefejek) Bunkó senki nem volt. De ha lett volna se érdekelt volna különösebben. Főleg mert volt ennél nagyobb bajom is. De azért úgy néz ki a kórházi dolgozok is tudjak többre mennek támogató magatartással, mint bunkozassal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!