Ti mit reagáltatok volna erre a helyzetre?
Társasházban lakunk, hosszú folyósó, mindket oldalon lakások. Van egy szomszédom, akivel pár éve jóban vagyunk. Közvetlen egymás mellett lakunk és az ő lakása mellett és hat nyilvan hozzam is közel, lakik egy házaspár, két eléggé rossz gyerekkel. Szomszédom már rengetegszer panaszkodott és én is neki, hogy milyen rossz az a két gyerek, folyamatosan visítoznak, kiabálnak, folyosón rohangálnak, mint egy fél őrült. A nagyobbik 5-6, a kisebbik kb 3 éves lehet. 1 lány, egy fiú. Mivel barátnőm lakik közvetlen mellette, így ő sokkal több minden athall. Mintha amúgy papírból lennének a falak. És hogy esténként mikor altatnák őket, csapjodjak a falat a gyerekek, neki ment pont ott a hálója, folyton hisztiznek, kiabalnak, dörömbölnek, reggel is mikor mennek oviba-suliba gondolom, eszeveszetten rohannak végig az egesz folyosón stb stb. Tegnap reggel szinten teleüvöltötték a gyerekek a folyosót, amíg az anyjuk zárta az ajtót, ők rohangaltak fel-alá. Barátnőmnek meg betelt a pohár, kidöntött a folyosóra és hát eléggé “lekiabálta” a nő fejét, hogy ha nem tűnt volna fel neki, masok is laknak ebben a rohadt házban és hogy nevelje már meg a kölykeit, mert nevetséges, amit művelnek, az egesz emeletet felverik. Nagyon sokáig egyetlen egy szót se szólt neki szomszédom, próbált türelmes lenni, de mondta h elege lett. Persze még a nőnek állt feljebb, próbált volna magyarázkodni, de barátnőm nem is hagyta szóhoz jutni, jól kiosztotta és racsukta az ajtót. A kiakadasahoz hozzátartozik az is, hogy a kedves anyuka nem egyszer kopogtatott már be a közvetlen szomszédaihoz, közte ugye a barátnőmhöz is, hogy este majdnem 8kor mégis hogy mer porszivozni, mert az ő gyerekei aludnanak, meg ne hallgassa már hangosan kora delutan a zenét, mert náluk altatas idő van, holott amúgy egyáltalán nem volt hangos a zene.. Tehát már volt nemi feszültség köztük. Szomszédom megmondta, hogy ezentúl ő se lesz kicsit se megértő, ha nem neveli meg a gyerekeit a pár, akkor ő neki igen is este 8-9kor fog eszébejutni zenét hallgatni, porszivozni stb stb.
Kérdezte, hogy én mit gondolok, szerintem jogos volt-e a kiakadasa és bár én lehet nem cselekedtem volna hasonlóan, mert nem vagyok az a vitatkozóa fajta, tök egyetértettem vele, tényleg szörnyű amit az a két ördögfioka le nem művel. Ti hogy látjátok? Mit cselekedtetek volna az anyuka helyében és a szomszédom helyében hogyan kezeltetek volna a dolgot? Egyáltalán hogyan lehet ezt sértődöttseg nélkül elintézni?
Kérdező én nem értelek, teljesen normálisan feltettél egy kérdést. Tényleg úgy tűnt, hogy te magad sem tudod eldönteni kinek van igaza. Mi többen rávilágítottunk, hogy nehéz helyzet. Mindkettő hibás és eközben mindkettőnek van igaza is. Mégis úgy tűnik, hogy csak arra vársz visszaigazolást, hogy a barátnődnek van igaza.
A társasásházban élés nem egyszerű. Én írtam az elején, hogy engem különösen megvisel, mert én ilyennel nem találkoztam korábban. (Bár a született társasházi lakóknak azért üzenem, hogy családi házban sem mindig egyszerűbb, hiszen ott fűnyírás van, kutya ugatás, gyerekek hangoskodnak a kertben, bográcsolni kezd a szomszéd mikor te épp teregetsz, vagy épp avart éget, a te kertedbe folyik az esővize, átlóg az ápolatlan kertjéről a gaz, felxel, fát hasogat stb stb. Talán több is a konfliktusforrás. Ez csak azért mondom, hogy senkinek ne legyenek tévképzetei, hogy ott mindig csend és nyugalom van). A lényeg, hogy az egymás mellett élésnek vannak írott és iratlan szabályai.
Nálunk a házirend szerint hétköznap este 7ig lehet csak hangos házimunkát végezni. Nem örülök neki, de ez van és maximálisan betartom. (Nem véletlenül akadtam mikor a szomszéd rám szólt, a délután 5-ös porszívózásomnál)
Szombaton nálunk csak 9-13-ig lehet hangoskodni. Ami számomra kiakasztó mert végre lenne időm hétvégén, de ezt is betartom. 9-kor könyörtelenül el is indítom a mosógépet. De porszívózni pl nincs szivem még 9-kor.
Ha nálatok este 9-ig lehet porszívózni, akkor az anyuka előtt meg lehet lebegtetni a házirendet ha 8-kor háborog. De! Én a magam részéről akkor sem porszívóznék este 8-kor, ha engedné a házirend. Miért nem? Egyszerű emberségből. És ez független attól, hogy van-e kisgyerekes család a házban, vagy nincs.
Nekem is volt olyan, hogy úgy éreztem bokáig járok a macskaszőrben. De sem a párom, sem én nem voltunk napokon át itthon a porszívózást engedélyezett időben. Mit volt mit tenni? Elővettem kezdetleges kistestvérét, a söprűt, és összesöprögettem.
Sajnos az pedig, hogy a szomszédod gyerekei neveletlenek, az ellen sem te, sem más nem tehet semmit. De a gyerek sem lesz örökké gyerek. De nem szólhat bele senki, más nevelésébe. Hiába lenne sokszor ingerenciánk rá... kérni lehet maximum, szépen megkérni az anyukát, hogy legyen kedves próbálja meg leszoktatni a gyerekeket erről, vagy arról. Valóban nem tudhatod, hogy nem dolgoznak-e már a problémán. Én a magam részéről simán fegyelmezek nyilvánosan is, de tudom, hogy sokan nem szívesen teszik meg. Vagyis elképzelhető, hogy otthon a négy fal között próbálkoznak csak, vagy nem jól, vagy simán nincs még(!) foganatja.
De az "essünk egymásnak" sosem vezet eredményre.
Engem a szüleim toleranciára tanítottak. Nyilván mindennek van határa. De mondjuk elfogadom ha a szomszéd szombat reggel 7-kor füvet nyír. Mert bár én aludnék, ő viszont nem akar a tűzőnapon füvetnyírni (az ő érve erősebb). Simán megérthető. A szomszéd gyerek sinkogatva ugrál a kerti medencébe már reggel 8-kor? Hát istenem, én is voltam gyerek. Nyilván én sem lábujjhegyen játszottam a kertben. Panelban meg én a magam részéről este már a lépteimet is kontrollálom, hogy ne legyek túl lendületes. Ne zavarjam az alattam lakót, persze napközben ugyanez nem érdekel. Szóval ésszerű határok és emberség! És a legritkább esetben van kizárólagosan csak egyik vagy csak másik félnek igaza!
Igen többször elmondom neki hogy fejezze be! Várok és többnyire csendesedik. Mindig elmondom neki h otthon átbeszéljük. Nem kell fetrengve röhögni, nálunk ez bejött. Nem azt mondom h nem sír, de nem is ordít mint a fába szorult féreg.
Egyébként én is megbeszélem a gyerekkel mielőtt megyünk, hogy hová merre megyünk es mit várok tőle. Ha kilepunk az ajton es elkezdene vadul motorzni, elvenném es visszaraknam a lakásba EGY felszólítás után. Legközelebb kevesebb kedve lesz magasról tenni arra, amire kérem.
Nem vártam, hogy mindenki a szomszédomnak adjon igazat, de azért az is kisse nevetgseges, hogy sokan már kommentek óta azon lovagolnak, hogy egyszer az életben este fél8 körül mert 15 percet porszívózni, mert csak akkor volt ra ideje, ami nem mellesleg a “megengedett” 9 előtt van.
Az, hogy a gyerekek mióta ideköltöztek (kb 1 éve) mindennap a folyosón örjöngenek, kiabálnak, motoroznak, sokak szerint maximálisan elfogadható, hisz “csak gyerek”. Érdekes egy logika, hisz ezerszer zavaróbb lefekveskor azt hallgatni MINDENNAP, ahogy a szomszéd kiskölyök csapdossa a falat vagy pl végigszáguld motorral a folyosón hetvegen reggel 8kor, amikor még valaki esetleg aludna.
Gyerekek az addig oké, de ez még nem mentesíti őket minden alól, szerintem igen is jó az a módszer, amit barátnőm is alkalmazott, hogy ha letojja a kérését és hangoskodik a folyosón, akkor szépen vissza a lakásba és nincs udvar végy játszótér. Pár alkalom után máris nem volt kedve a kislánynak üvöltözni a folyosón. És folyamatosan rászólt, hogy nem kiabálunk idekint, mert masok is laknak itt, akiket zavar, próbálta neki magyarázni, ellenben a mi szomszédunk csak kiereszti a folyosóra a gyerekeket, aztán hadd szóljon. Na mindegy, ki így látja, ki úgy, de szerintem bőven ideje volt már rajuk szólni, hogy kicsit csendesebbek legyenek, mert tényleg iszonyat volt, amit műveltek.
De szomszédom megmondta, hogy ha nem halkulnak el a gyerekek, akkor ő se lesz többet megértő és direkt akkor fog hangoskodni, mikor pl aludnának, hisz őt is nem egyszer keltették fel, mindenesetre kíváncsi vagyok mi lesz a vége.
"De szomszédom megmondta, hogy ha nem halkulnak el a gyerekek, akkor ő se lesz többet megértő és direkt akkor fog hangoskodni, mikor pl aludnának, hisz őt is nem egyszer keltették fel, mindenesetre kíváncsi vagyok mi lesz a vége."
Na ez az igazi emberi taplóság. Bosszút állni két gyereken. Csak hogy ne tudjanak aludni!
Végülis igaza van, hátha majd utána csendesebben hisztiznek, kínlódnak a fáradtságtól.
jaj "nincs gyereke, nem tudhatja" duma uncsi
majd a gyerekes az isten, a többi meg le van tojva, hisz nem tolt ki két kölyköt a vaginájából.
rájuk hívnám a gyámügyet, hogy folyton üvölt a két gyerek, lehet verik őket :D
Olyan szörnyű, hogy sok szülő azt hiszi ez a normális gyermeki viselkedés! Nem mernek rászólni, nem mondanak neki "nemet", minden szabad, mert hát gyerek és nehogy sérüljön szegény gyermeki lelke!
Azzal takaróznak a gyermektelenek felé, hogy majd meglátják, hogy mi lesz, ha gyerekük lesz! Én azt üzenem nekik pedagógusként, anyaként hogy jussanak eszükbe ezek a szavak, ha már kamaszok...! Őszintén sok sikert a félrenevelt gyerekeitekhez!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!