Ti mit reagáltatok volna erre a helyzetre?
Társasházban lakunk, hosszú folyósó, mindket oldalon lakások. Van egy szomszédom, akivel pár éve jóban vagyunk. Közvetlen egymás mellett lakunk és az ő lakása mellett és hat nyilvan hozzam is közel, lakik egy házaspár, két eléggé rossz gyerekkel. Szomszédom már rengetegszer panaszkodott és én is neki, hogy milyen rossz az a két gyerek, folyamatosan visítoznak, kiabálnak, folyosón rohangálnak, mint egy fél őrült. A nagyobbik 5-6, a kisebbik kb 3 éves lehet. 1 lány, egy fiú. Mivel barátnőm lakik közvetlen mellette, így ő sokkal több minden athall. Mintha amúgy papírból lennének a falak. És hogy esténként mikor altatnák őket, csapjodjak a falat a gyerekek, neki ment pont ott a hálója, folyton hisztiznek, kiabalnak, dörömbölnek, reggel is mikor mennek oviba-suliba gondolom, eszeveszetten rohannak végig az egesz folyosón stb stb. Tegnap reggel szinten teleüvöltötték a gyerekek a folyosót, amíg az anyjuk zárta az ajtót, ők rohangaltak fel-alá. Barátnőmnek meg betelt a pohár, kidöntött a folyosóra és hát eléggé “lekiabálta” a nő fejét, hogy ha nem tűnt volna fel neki, masok is laknak ebben a rohadt házban és hogy nevelje már meg a kölykeit, mert nevetséges, amit művelnek, az egesz emeletet felverik. Nagyon sokáig egyetlen egy szót se szólt neki szomszédom, próbált türelmes lenni, de mondta h elege lett. Persze még a nőnek állt feljebb, próbált volna magyarázkodni, de barátnőm nem is hagyta szóhoz jutni, jól kiosztotta és racsukta az ajtót. A kiakadasahoz hozzátartozik az is, hogy a kedves anyuka nem egyszer kopogtatott már be a közvetlen szomszédaihoz, közte ugye a barátnőmhöz is, hogy este majdnem 8kor mégis hogy mer porszivozni, mert az ő gyerekei aludnanak, meg ne hallgassa már hangosan kora delutan a zenét, mert náluk altatas idő van, holott amúgy egyáltalán nem volt hangos a zene.. Tehát már volt nemi feszültség köztük. Szomszédom megmondta, hogy ezentúl ő se lesz kicsit se megértő, ha nem neveli meg a gyerekeit a pár, akkor ő neki igen is este 8-9kor fog eszébejutni zenét hallgatni, porszivozni stb stb.
Kérdezte, hogy én mit gondolok, szerintem jogos volt-e a kiakadasa és bár én lehet nem cselekedtem volna hasonlóan, mert nem vagyok az a vitatkozóa fajta, tök egyetértettem vele, tényleg szörnyű amit az a két ördögfioka le nem művel. Ti hogy látjátok? Mit cselekedtetek volna az anyuka helyében és a szomszédom helyében hogyan kezeltetek volna a dolgot? Egyáltalán hogyan lehet ezt sértődöttseg nélkül elintézni?
Tök igaza van a szomszédodnak! Mondom ezt úgy, hogy nekem is van két lányom, de soha nem hagynám nekik, hogy ordibalva rohangáljanak a folyosón, még hogy kismotorozzanak ott (ez most komoly?!)...
Közösségben igen is tudni kell alkalmazkodni a másikhoz, de sokaknak csak azon akad meg a szemük, hogy úristen a gonosz szomszéd életében egyszer porszívózni mert este, mert hogy csak akkor ért rá. Tehát nem jó kedvéből csinálta ő se és érdekes hogy az senkit nem zavar, hogy a két roppant neveletlen gyerek este dörömböl, amelynek a túl végén esetleg aludni szeretne a kérdező szomszédja. A zenét pedig igen is lehet hallgatni normál hangerőn, vicces is lenne, ha nem lehetne, mi is szoktuk és még soha senki nem szólt át érte, mert az azért nem hallatszik át olyan durván. De az azért parádés, hogy anyuka átmegy hisztizni, mert hát délután altatás van, ne merjen kb levegőt se venni.
És nem, nem ezerszer megbocsáthatobb az, hogy mindennap (!) visítva rohangálnak fel-alá a folyosón a gyerekek, én magam se tudnám ezt elviselni, pedig mint írtam nekem is van kettő.
Kisgyerekes anyukaként mondom:
Este porszívózni (mosni, fúrni, felxelni) tudhatólag papírvékony falak mellett bunkóság.
Napközben zenét hallgatni kellemetlenség annak, akit zavar, de nem lehet belekötni.
Gyerekek azok gyerekek. Hangosak, zajosak, koszosak sőt időnként büdösek is... ez van. Ezt kinövik. Viszont a felnőtt ember a taplóságát már nem.
Most 3-5 évesen még szaladgálnak. 2-3 év múlva már nem fognak. Nyugi. Ellenben ha nálad vagy barátnődnél lesz egy gyerek, aki majd örül, ha kiszabadulhat a 4 fal közül akár csak a folyosóra is, majd jusson eszedbe ez a kérdés.
Kisgyerekem van, panelban lakom, gyerekként családi házban, de én is kiakadtam volna a barátnőd helyében :D Előfordult hogy este 8kor porszivozom, igaz ritkán, ugyanis alattunk nem laknak, mellettünk és felettünk nem hallják(mellettünk a szoba elosztás miatt, felettünk meg kérdeztem). Sőt ha altatok és nálunk csönd van, akkor hallani fentről a hangosabb beszélgetést és a tvt. Eszembe se jutott soha szólni, nappal valószínű mi vagyunk hangosabbak. Kismotort azért engedek lakásban, mert mint mondtam alattunk nem laknak. Bár már úgy tudom, hogy van vevő a lakásra, így ideje letenni a kismotort, amúgy is már kinőtte a fiam(kint futóbicózik). Ordibálást nem engedek neki, sem ajtócsapkodást, sőt rendes labdával sem játszhat bent.
Hisztizni szokott, de ha a lépcsőházban jön rá, akkor megkérem h fejezze be, mert erre nem kíváncsi a többi lakó. Lépcsőhazban nincs rohangálás, nem kell hogy leessen a lépcsőn véletlenül. Egyébként ha nincs tényleges hangoskodás a szomszédban, akkor nem is hallom,mert nem oda figyelek. Ha ki lennék hegyezve a zajokra, akkor gondolom azt is hallanám ha valahol kvt főznek. :D
Nem vagyunk csendesek, de azért vannak dolgok amiket nem engedek. Nem csak a többiek miatt, de őszintén kinek jó az ha a gyerek üvölt mellette, vagy csapkodja a kismotort vagy pattogtatja a labdát, míg le nem ver valamit??
Ja és most lesz 3 éves a fiam.
"Se anyuka, se apuka soha egyszer nem szól ra a gyerekekre, hogy nem kéne teleordibalni a folyosót.... "
És te ezt honnan tudod? Honnan tudod, hogy otthon a 4 fal között nem beszélik meg ezerszer indulás előtt, hogy kint nem szaladgálsz, nem ordítasz, nem ütöd a tesót, viselkedsz, köszönsz stb, stb... aztán a gyerekek nagy része értelmes bólogatás után a játék hevében ezt 2 perc alatt elfelejti. Én is bent, ajtó mögött beszélném meg a gyerekemmel, és nem akkor állok neki nevelni meg fegyelmezni, amikor a szomszéd kijön lebacni, hogy még elégedett mosollyal végig is tudja nézni, hogy mennyire igaza volt.
Én is közöltem már szomszéddal, hogy nem muszály a mi lépcsőházunkban lakéást bérelni, ha zavarja, hogy hangos a gyerek. Igen, hangos. Amíg én a tárolóban vagyok ő meg már fent a negyediken és ott jut eszébe valamit megkérdezni tőlem, nem lejön, hanem lekiabál. Két dolgot tehetek:
1. én visszakiabálok -amitől egyértelművé válik, hogy nem nevelem, hiszen én is üvöltök
2. nem reagálok, amitől még jobban ordít, mert azt hiszi, nem hallottam.
A gyerek ilyen, túl ekll élni, ki kell bírni vagy ha nem tetszik, el lehet költözni annak, akit jobban zavar a kialakult helyzet. Egészen biztosan nem ők fognak költözni 1 esti porszívózás miatt.
Ha a lépcsőházban jön rá a hiszti, akkor megkéred, hogy fejezze be :DDD
Ezen sírva röhögtem. 3 évesen mit mond erre? "Valóban édesanyám ez helytelen viselkedés, elteszem későbbre?"
Onnan veszem, hogy reggel mikor mennek és a gyerekek kórusban ordibalnak, anyuka még egyszer nem szólt rajuk, hogy viselkedjenek már, vagy ne kiabáljanak, semmi. Amikor délután vagy hetvegen mennek el motorral, gondolom játszótársa, akkor se szólj rajuk, hogy ne a folyósón mororozzanak.
Más gyerekes családok is vannak az emeleten, érdekes velük soha semmi baj nem volt, pedig vannak hasonló korú gyerekek. Egyszer voltam egy baratnőmnel, akinek négy éves a fia. Szinten társasház, mentünk ki a folyosóra és ahogy a gyerek el kezdett hangoskodni, rászólt barátnőm, hogy hagyja abba vagy nem mennek sehova. Kisfiú először mellőzte a kérést, folytatta a hangoskodast, barátnőm fogta a gyereket, visszavitte a lakásba és közölte, hogy nincs játszótér. Mert oda indultunk volna. Nyilván hisztizett, nem tetszett neki, de mondta barátnőm, hogy ezt utána eljátszotta még párszor, hogy visszamentek a lakásba és nem mentek sehova. 3-4 ilyen alkalom után a kisfiú megtanulta, hogyha nem viselkedik, akkor nem mennek sehova és azóta nem ordibal a folyosón. Tehát ha nagyon akarná az anyuka, akkor próbálkozhatna hasonló módszerekkel, de még csak rászólni se szól rájuk.
" barátnőm fogta a gyereket, visszavitte a lakásba és közölte, hogy nincs játszótér"
egy lakásban lakó, udvart nélkülöző gyereket azzal büntetni, hogy nem mehet ki a levegőre számomra mindenképpen minimum meglepő. Főként mert ez a szintén lakásban tartózkodó szülőnek nagyobb büntetés, mint a gyereknek.
Ettől függetlenül úgy gondolod, hogy amit te még sosem hallottál (láttál), az nincs is, nem is létezik? hmmm...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!