Szófogadatlan 4 éves - mit tegyek? Van egy 4.5 éves kislányunk - elsőszülött - akit az utóbbi időben egyre nehezebben tudunk kezelni. Gyakorlati tanácsokra lenne szükségünk.
Sziasztok,
elsősorban gyakorlati tanácsokra lenne szükségünk - olvastuk pl a bábozást, mint remek módszert -.
Első szülött gyerkőc, most várjuk a 3. kisbabánkat, de már előtte is jelentkeztek ezek. Nagyon okos, értelmes gyerek, de ugyanakkor önálló és erős akaratú. Az oviban minden oké, szépen eszik, rendesen viselkedik, elpakol maga után, itthon pedig sokszor mint az ördög. Én mindig azt vallottam, hogy majd én megbeszélem vele, nem verem, stb, de a szép szóra gyakorlatilag nem hallgat, csak azért is csinálja tovább, úgyhogy ez a terv kardjába dőlt. Enni nem hajlandó otthon, az óvodában ő az első aki leül az asztalhoz.
Nem szidjuk, ha nem sikerul valami, biztatjuk, ha sikerei vannak vagy bizonytalan, ugyes kreativ gyerek, de nem hajlando egyuttmukodni velunk.
Tanacstalanok vagyunk, nem szeretnenk neki komolyabb lelki traumat okozni vagy elvaditani magunktol.
Magam reszerol en kovetkezetes vagyok, ha valami nem akkor nem, 100-adszor sem, egyebkent pedig sokmidnent kiprobalhat, nem tiltjuk el semmitol - hacsak nem egyertelmuen veszelyes ra nezve (pl gyufa)
help plz:)
19-es
koszonom a valaszokat. Eddig azt hittuk, hogy van, de valoszinuleg tobbre van szuksege. mint irtam fentebb, ezen nyomvonalon probaltunk elindulni, igyekszunk tobbet beszelgetni vele errol es kulon csak vele idot tolteni. Ugy tunik, ez a jo irany, merseklodtek a rakoncatlansagok.
18-as
a kiall erte-t ugy ertsd, hogy pl ha raszolok erelyesebben az egyikre vagy nem engedek meg neki valamit es ezt mondjuk nehezmenyezi, akkor a masik odajon es reklamal, mint egy ugyved:)
tulajdonkeppen azt csinalja, amit mi felnottek tanitunk nekik.
"rendre utasit", hogy "add vissza neki", "kerj tole bocsanatot", stb.
ilyenkor megbeszeljuk a dolgokat, hogy ki mit miert csinalt es kinek van igaza es megy minden tovabb, de nekem akinek nincs testvere ez nagyon furcsa es joleso erzes, hogy igy torodnek egymassal.
igen, a feltekenyseg is jelen van, ezt nyilvan kezeljuk, probaljuk kezelni, ha fel-fel lobban valami jateknal altalaban gyorsan le is oltjuk a langokat, nincs belole kulonosebb problemank.
a tobbit mar megvalaszoltam az elozo valaszokban.
15: persze, hogy felnott. nem vagyok mai gyerek, de a mi csaladunkban sem volt divat a gyerek pufoles.
Nem mondom, hogy nem kaptam egy ket apai pofont - az anyaiakra nem nagyon emlekszem -, amikor igazan nagy hulyeseget csinaltam, de nem kell hozza az egy kezem, hogy osszeszamoljam, szoval kb 2-re emlekszem, a tobbit max tippelem.
ne keverd ossze a testi fenyitest a korlatok megszabasaval.
bocs, az elobbi a 16-osnak szolt.
gonolom a 17-es is ugyanaz, szoval:
" Otthon valószínüleg érzi, hogy azt tehet amit akar KÖVETKEZMÉNYEK nélkül."
egy picit tulgondolod es rosszat feltetelezel.
Pont, hogy kiskoratol kezdve ugy neveljuk, hogy tanulja meg mik a korlatok -egyeni es tarsas-, probaljuk kovetkezesetesen nevelni es nagy hangsulyt fektetunk arra, hogy amit tesz, annak kovetkezmenyei vannak, amiert felelosseget kell vallalni.
Nalunk is van sarokba allitas, van suti vagy jatek megvonas, ha nem eszik reggelit akkor ebedig nem kap mast, igy ebedre mar altalaban rogton izlik az addig meg nem kostolt etel, stb.
A kortarsait elnezve naluk ez ugy mukodik, hogy nem szeretem a majkremes kenyeret meg az uborkat, akkor tessek egyel muzlit meg kakaot. Minden nap.
Mivel o eleve egy nagyon onallo szemelyiseg, mindent lemanagel, mindent kilogikaz, konnyen nyit masok fele es ezmiatt az onallosaga miatt nehezebb a klasszikus szofogadasra is birni, ezert ot maskepp kell kezelni, nevelni. (olvass utana az akaratos gyermekeknek, hogy tudsz beloluk sikeres felnottet nevelni)
a nevelesi eszkoztarban viszont nem szerepel a testi fenyites.
na egy szo mint szaz, leirtam mindent, koszonom mindenkinek a konstruktiv hozzaszolasokat, ugy tunik megtalaltuk a jo iranyt.
-------------------------------------------------------
Ez olyan erdekes. Velem sem sokat foglalkoztak anno és mégsem éreztem azt, hogy a szüleim agyára akarok menni. Megváltozott minden.
A nagy fiam ilyen típus, hogy magára akarja vonni a figyelmet, de ennél többet nem tudunk jatszani vele... A férjem is próbálja vinni mindenhova. Velem meg nem tud mindig játszani. A heti egy meg kevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!