6 éves fiam majdnem megfojtotta testvérét? Milyen büntetést találjak ki?
Arra lettem figyelmes, hogy a kiscsoportos korú tesója szabályosan fuldokolva veszi a levegőt, azt hittem valamit lenyelt, de aztán mire magához tért a köhögésből mondta hogy szorította a nyakát a tesója. Vörös is a nyaka. Szépen játszottak, aztán valamiben tán nem egyeztek. Akármit is mondtok, lehet rosszul tettem de nagyon elvertem a kezét és a fenekét dühömben,kirángattam a fürdőbe, lezuhanyoztam és vacsora nélkül kell feküdnie. Nem jöhet ki a szobából. Tesója ágyneműjét kihordtam a kisszobába, nem aludhat vele.
Tudom nem szabadott volna indulatból cselekednem, elég birkatürelmű vagyok, nálunk a büntisarok a büntetés. De most azt hittem megkattanok, amikor megtudtam, hogy folytogatta.
Szerintetek mi lenne részemről a helyes ilyen esteben, ami remélem nem következik be többet, és ezek után?
Hú, sajnálom. :(
Viszont szerintem ne büntesd tovább, esetleg 1x még beszéljétek át együtt hármasban, de utána ne emlegesd fel.
Képzeld magad a gyerek helyébe, biztos, hogy már megértette és nagyon bánja, tudja, hogy amit tett az rossz és soha többet nem fordulhat elő, biztos bűntudata van. Lelkileg nagyon rosszat teszel neki, ha napokig bünteted és szembesíted a tettével.
Régen én is estem ebbe a hibába, rosszat tett, felidegesített és megvontam tőle sokmindent.
Nem ismerem Őt, de lehet, hogy átsírta/rettegte az éjszakát, mert nem csak a megszokott testvére került ki mellőle (ez érthető és jogos!), de a micimackóját sem engedted.
Ilyen esetben biztosan kiabáltam volna vele, beküldöm a szobájába estig, ahonnan csak akkor jöhet ki, ha tényleg megbánta, őszintén bocsánatot kér és megigéri, hogy soha többé nem tesz ilyet, és bizony elmondtam volna a következményeket. Hogy ha mégis megteszi, akkor a testvére kórházba fog kerülni, és ez még a jobbik eset, mert ettől az emberek meghalnak.
Valóüszínűleg nem lett volna este mese és társasozás, helyette még egyszer átbeszéltük volna, de utána csendben figyeltem volna őket tovább.
Ne hagyd őket kettesben, de észrevétlenül. Csak olaj a tűzre, hogy folyamatosan emlékezteted az esetre, ezt úgy fogja fel, hogy a kicsit szereted és véded, őt pedig már nem, mert rosszat tett.
Esetleg provokáld ki, hogy szeressék egymást, akár csak látszatra, pl. "nézd xy milyen szép sínt épített, adj egy puszit neki, dicsérd meg". "Gyere ide yx, így szeretlek téged, ilyen nagyon" (megöleled), aztán "gyere ide z, téged is így szeretlek", majd és Ti is szeretitek egymást? stb.
6 éves és 1 éves fiúk anyukája
na, bírom az anyukákat, akik csak azt tudják mondani, hogy túl erős a büntetés, mert olaj a tűzre. A gyerek MEGHALHATOTT volna. Akkor mit mond anyuka????
Ó, hát mindig volt büntisarok, meg elbeszélgetés, meg pszichológus, meg szombatonként anya-nagyfiú program.........ÉS?????
Na, ettől nem lettél okosabb, de én is ezt tettem volna.
Én azért a helyedben elvinném valami fejlesztős tsmt-s felmérésre, mert azért ha valakinek ennyire nagy indulata van, az sztem nem csak pszichológia kérdése. (Mi a nagyfiammal jártunk 1 évig pszichológushoz különféle problémákkal, o eredménnyel, a végén TSMT-n kötöttünk ki, ahol megállapították, hogy a problémák nem a rosz neveléssel, hanem az éretlen idegrendszerrel van)
Köszönöm a válaszokat! Mivel este volt, így nem volt sok esély arra, hogy bemenjen, aztán majd kijöhet. hisz eleve vacsorához fürdéshez készültünk. Csak kicsit átrendeződött a program. Miután elmagyaráztam neki a micimackó "megvonást" sírt, de hamar elaludt. Többször ránéztem átaludta az éjszakát.
Reggel viszont úgy folytatódott mintha mi sem történt volna. Semmi harag vagy ilyesmi. Szépen reggeliztünk, mentek öltözni, amikor valami miatt belemart a tesója hasába. Nem láttam okot rá, pedig két lépésre voltam tőlük. Amikor kérdeztem miért "nemtudom" volt a válasz. Ekkor jött a bünti, be a szobába. Most ott tartunk, hogy micimackó vele alszik, de a tesója nem aludhat vele egészen addig amíg be nem bizonyítja, hogy nem kell félnie tőle. És komolyan gondolkozom újra szakemberen, mert mi van ha tényleg baj lesz. Tudom, hogy a tesója iránti indulatkezelése enyhén problémás. De ahogy nő, erősebb lesz , nehogy baj legyen. Itthon nem lát agressziót, tudja azt is, hogy a rossz dolgoknak következményük van, de azt is hogy a jó dolgokért dícséret jár. Mégsem tud az adott pillanatban kontrollt szabni magának.
Tegnap iszonyú dühös voltam, mint még soha. És csalódott is. A sok válasz is megnyugtatott kicsit. Meg persze az idő. Ez az a téma, amit nem beszélhet meg az ember akárkivel, pl. sulis barátok szüleivel, hisz egyből rásütnének egy jelzőt. Ezért mégegyszer köszönöm a válaszokat!
Válaszom röviden: semmit.
"nagyon elvertem a kezét és a fenekét dühömben,kirángattam a fürdőbe, lezuhanyoztam és vacsora nélkül kell feküdnie. Nem jöhet ki a szobából. Tesója ágyneműjét kihordtam a kisszobába, nem aludhat vele. "
Nem akarlak bántani, de bármennyire is veszélyes volt a helyzet, alaposan elhalmoztad a hatévesedet büntetéssel. Sőt jó része a te tehetetlen mérgedből fakadt és nem gondoltad végig, hogy ő is egy kisgyerek, nem tudja a saját veszélyességét felmérni, de Te felnőtt mércével csaptál le rá.
Először meg kell nyugodnod. Másodszor ne láss bele többet a testvérek közötti huzakodásba, mit ami. Mert a kicsi "túlvédésével" (nem az adott esetet ártem alatta, bár a: verés- zuhany- éhesen- külön- sorozat nekem ott is túlzás) MINDKÉT gyerekednek ártani fogsz.
Másodszor: nem a "szeretést" kell tanítani, hanem az együttműködést. Nyilván a szeretetnek vannak kifejezésmódjai, de azok a fiúknál szóban, simogatásban, pusziban ritkán jönnek elő. Ezért egy idő után már nem is nagyon szorgalmaznám.
Nekem az vált be, ha a vita okát:pl a játékot tettem büntibe. Egyik se játszhatott vele, elzártam. Majd ha megegyeznek hogy együtt, vagy egymás után játszanak vele és kérik, visszaadom. ( nem gondolom, hogy ekkora botrányra ez is eszembe jutott volna, de általában így volt.)
három fiú anyuja
Szerintem nem kéne hagynod, hogy a nagyfiad a kicsi közelében lehessen. Mint mondtad, másnap reggel is megmarta, amire nem tudott ésszerű magyarázatot adni.
Szerintem a legjobb lenne, ha egy időre elvinnéd a nagyot valami rokonhoz, pl. nagymamához, és megmondanád neki, hogy a kicsi fél tőle, és mivel nincs tőle biztonságban, addig nem lakhat otthon nálatok, amíg nem változtat az agresszív viselkedésén a tesójával szemben. Drasztikusnak hangzik, de hidd el, drasztikus lépésre is van szükség, mert különben agyonveri a kicsit egyszer. Még most kell benne tudatosítani, hogy nem fogadod el ezt a viselkedést, és ha ennyire veszélyes a kicsire, akkor nem tűröd meg magad mellett. Nem szabad hagynod, hogy azt higgye, ez így mehet tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!