Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Megbüntessem vagy ne? Energiai...

Megbüntessem vagy ne? Energiaitalt ivott a fiam!

Figyelt kérdés

10 éves fiamról kiderült, hogy energiaitalt ivott az iskolában, amit a zsebpénzéből vett a tudtunk nélkül. Az iskolában ezért osztályfőnökit kapott.

Őszerinte egy osztálytársa beszélte rá, mind a ketten vettek egy-egy üveggel, és az iskolában itták meg. Mi soha nem engedtünk neki ilyet, tisztában volt vele, hogy az energiaital nem gyereknek való, mégis. Félek, hogy legközelebb a cigi meg az alkohol jön! Hogyan lehet megóvni őket ezektől? Mint kiderült, cigivel is kínálták már nagyobb haverok, de azt nem próbálta ki. Jaj!!!

Természetesen elbeszélgettem vele, meg beszélgetünk is mindig mindenről, meg jó példát mutatunk, de van az a kor, amikor már a haverok könnyen befolyásolhatják, és "elfelejti", mit tanult a szüleitől.

Nem tudom, hogy most megbüntessem vagy ne, vagy mit találjak ki, hogy érezze ennek a dolognak a súlyát, felelősségét, és elgondolkodjon a történteken. Mert lehet ez az első lépcsőfok a rossz út felé, sajnos a mai fiatalok könnyűszerrel hozzájutnak mindenhez.

Ti mit tennétek a helyemben?

2013. márc. 21. 08:21
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
94%
10es vagyok. Még annyit hogy szerintem büntetéssel az ember nem sokra megy. Az szerintem még embert nem tartott vissza attól, hogy rossz útra menjen, max azután ezerszer jobban odafigyel, többet hazudik. Egy gyereket úgy kell nevelni, hogy különbséget tudjon tenni a rossz dolgok és a "belefér" között. Ezt meg nem büntetéssel, hanem beszélgetéssel, példával, bizalommal lehet elérni.
2013. márc. 21. 09:57
 12/49 anonim ***** válasza:
100%

Én is a büfést kérdezném meg, hogy miért árulnak energia italt, ha tiltva van, vagy ha már árulnak, akkor gyerekeknek miért adják oda? Egyébként tényleg nem kell ezt úgy felfújni, és láttam írtad, hogy reméled, hogy majd elmegy a kedve attól, hogy kipróbálja a cigit, meg az alkoholt! :D Dehogyis... már miért menne el? 2-3-4 éven belül ki fogja próbálni és, hogy őszinte legyek ez így van rendjén... 14 éves voltam amikor kipróbáltuk a cigit... persze majd meg fulladtam és többet nem is akartam rágyújtani..., még olyan 13-14 éves koromban papám mondta, hogy nyaljak bele a házi pálinkába, és úgy elundorodtam, hogy majdnem hánytam is egyet... Soha semmi bajom nem lett tőle, sőt nem értettem, hogy mit szeretnek ezen a felnőttek?? És sajnos ha tiltod ezektől, akkor annál inkább ki akarja majd próbálni...

De az első dolgom most az lenne, hogy megkérdezném az osztályfőnököt is, hogy akkor ennyi erővel miért nem árulnak a büfében alkoholt is, meg dohányárut, ha már tiltva van?? Utána meg még a gyerek van megbüntetve mert vett egyet...És igen is kérdőre vonnám a büfés is, hogy milyen jogon ad egy gyereknek energia italt, és elmagyaráznám neki, hogy legközelebb nem ússza meg ennyivel!!!

2013. márc. 21. 10:33
 13/49 anonim ***** válasza:
92%
most tényleg azon megy a balhé, hogy egy gyerek energiaitalt ivott?:O megkóstolta, aztán ennyi. elég finomak, megértem.
2013. márc. 21. 10:35
 14/49 A kérdező kommentje:

Hát igen, igazatok van. Az a nagy baj a sulibüfével, hogy az iskolában tilos az alsósoknak vásárolni a sulibüfében, a felsősöknek lehet csak, az alsósokat nem engedik le oda, na de sokan kijátsszák ezt, főleg reggel első óra előtt.

Mivel a fiam 4-es, minden baja van, mikor lesz már felsős, mert a felsősöknek mindent lehet...Persze, hogy a tiltott dolog a legcsábítóbb! A tanárok tudtommal többször szóltak már a büfésnek, hogy ne áruljon energiaitalt sem, meg volt olyan tanár aki a chipsért is szólt, gondolom a büfés meg csak a haszonra hajt! Ezért találták ki, hogy akkor az alsósok nem vásárolhatnak a büfében. Remélem, hamar rájönnek, hogy így csak rontottak a helyzeten.

Amit írtatok a kóstoltatásról, az jó ötlet.Reggelente én iszom kávét, na majd megkínálom egy korttyal, az biztos nem fog neki ízleni!

Igen, lehet, ha minél jobban tiltunk valamit, annál vonzóbb lesz annak kipróbálása!

2013. márc. 21. 10:57
 15/49 anonim válasza:
100%
szerintem evvel nincs gond, és nyugodtan kipróbálhatja a cigit és az alkoholt is. minden gyerek kipróbálja-kipróbálta és ki is fogja. Cigit anno én is kipróbáltam, el is ment tőle a kedvem egy életre. szerencsére elég fiatal voltam hogy undorral álljak hozzá, lehet ha 18-20 évesen próbálom ki, akkor már sokkal elviselhetőbb emlék társul a cigihez, és nem lenne az az ocsmány undor az agyamban, ha cigire gondolok, vagy valaki cigizik a környéken
2013. márc. 21. 10:58
 16/49 anonim ***** válasza:
100%
Erős, keserű feketét adj neki kávéból:) Ne valami finom tejeset :)
2013. márc. 21. 10:59
 17/49 anonim ***** válasza:
100%
hát én ilet még nem is hallottam hogy a büfét csak a felsősök vehetik ugénybe...milyen dologo ez??És akkor az alsósóok "csorgassák" a nyálukat bármiért(nem feltétlen az energia italra gondolok),mert ők nem vehetnek ott semmit?Vagy hogy van ez?Ilyet nem csinálhatnak egy iskolába,hogy az alsósókat nem engedik be!Vagy legyen mindkét szintem büfé akkor a felsősöknek is,meg alsósoknak is,vagy egyiknek sem!Ez az én véleményem.
2013. márc. 21. 11:00
 18/49 anonim ***** válasza:
100%
bocsánat a sok hibáért,de siettem...
2013. márc. 21. 11:01
 19/49 anonim ***** válasza:
100%

Húú, itt az iskola tényleg nagyon rosszul csinál valamit.

Én felkeresném a többi gyerek szülőjét (ha jól értem nem csak a fiad kapott ezért) és mennénk az igazgatói irodába, hogy csináljanak valamit a büfével. Vagy vegyék rá ezt a büfést, hogy ne adjon ki energia italt, vagy cseréljék le. Ilyen nincs hogy valami ugyan tiltott mégis hozzájutnak, és ők kapják a büntetést. Ha valamit tiltanak akkor tegyenek róla. Vagy ne osztogassák az osztályfőnökiket, hanem csak a szülőt értesítsék.

2013. márc. 21. 11:05
 20/49 anonim ***** válasza:
100%
Az SZMK-s szülőknek kellene szólni, hogy gyűjtsenek aláírást a büfében kapható energiaital ellen. A chips sem egészséges, de az energiaital kifejezettek káros. Alsóban nálunk szülőin megszavaztatják, hogy az osztály büfézhet-e vagy sem. Az egyik fiamnál meg lett szavazva, hogy péntekenként büféznek közösen. Megbeszéltük azt is, hogy max. mennyi költőpénzt kapnak rá és fölállítottuk a vásárlási tiltólistát. Ilyen volt a nyalóka, mert ugye rohangálnak és a rágó a padok és a cuccaik miatt. A büfénkben nem lehet energia italt kapni. Viszont van nagy melegszendvics 150-FT-ért. Vannak persze cukorkák dögivel, de ez belefér.
2013. márc. 21. 11:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!