Ha valaki nem akarja, hogy örökbefogadják. Mit tegyünk, ha egy 8 éves kisfiú a gyermekotthont választja az örökbefogadó család helyett? Erőltessük rá, ami mindenki szerint a javát szolgálja? Vagy ő érzi, neki mi a jó?
Hú hát ez elég durva amiket írsz, főleg a kislány ügye. Én nem is bírnám a te állásodban, mivel nagyon érzékeny vagyok, 1-2 ilyen ügy után besokallnék... :-((
A kislány esetében egyértelmű, hogy az otthonban lenne jobb helye. Ilyen anyát, úristen, minek ennek gyerek! És csak azért vette ki az otthonból a lányát, hogy legyen kire bízni a kisebbet. Ez undorító. És tőle nem lehet elvenni a lányát mondván hogy veszélyezteti hogy egyedül hagyja meg kocsmába hurcolja? Azzal a picit is veszélyezteti, hogy egyedül hagyja egy 8 évessel, ráadásul úgy, hogy még ő készítsen neki tápszert is. Atyaég.
Gergő ügye azért ennyire nem egyértelmű. Azt hogy érted, hogy lelki terror alatt tartja az új apja? Fenyegeti hogy ezért meg ezért később büntetés jár majd? Túl szigorú, nem hisz neki? SZerintem még ő sem tudja hogy hogyan kéne viselkednie a fiúval, vagy csak az az egyetlen eszköze hogy szigorú és kész. És Gergővel eddig is voltak problémák az iskolában? Írtad hogy állítólag ő vette el azt a tollat a kislánytól. HÁt nagyon nehéz lehet neki az biztos, egy gyereknek alapból nagyon nehéz új osztályba beilleszkedni, nemhogy még egyszerre egy új családba is, ahol teljesen mások az elvárások és esetleg a nevelési módszerek is, mint eddig. Szegényke. AZ mindenesetre nagyon pozitív, hogy a tesói befogadták. Viszont ha Gergő nem találja a helyét, akkor az lehet a probléma, hogy esetleg romlani fog a magatartása az iskolában (valahol neki is le kell vezetni a feszültséget), ami további feszültséget szülhet az apával... Nem tudom, nehéz ügy.
És azt nem mondhatod a tárgyaláson (vagy minek hívják), hogy úgy látod nem illik össze a család és Gergő, nem érzi jól magát?
Gergőnél nem működik az, hogy "kirajzoltatod" belőle a problémát? Vagy projekciós teszttel "megnézitek", hogy mi van a lelkében (CAT-teszt)? Aztán ezeket az eredményeket a bíróságon felmutatni?
Nekem van egy olyan meglátásom, hogy minden gyereket más motivál, mással lehet rá hatni. Erre nagyon jó példa a barátnőm, és én. A barátnőm olyan tanároknál teljesített nagyon jól, akik kőkemények, autokratikusak voltak. Én meg ezeknél a tanároknál bukdácsoltam, rettegtem, hármasnál soha nem voltam jobb. De azoknál a tanároknál, akiknél konkrétan tudtam az elvárásokat- nem volt fenyegető fellépése-, tudtam, ha azokat az elvárásokat teljesítem ötöst kapok, na ott minden esetben ötös voltam. S nagyon fontos volt, hogy az adott tanártól ne féljek, mert ha féltem nem tudtam teljesíteni.
Most olvastam egy nagyon jó Ranschburg- Popper könyvet: Személyiségünk titkai címmel.257. oldaltól kezdődik a Módszerek című fejezet. Abban van a szülői nevelési stílusokról (Hideg, korlátozó,engedékeny stb), és a gyermek személyiség jegyeiről szó (extroveltált, inttroveltált stb...)Olvasd el, hátha segít valamit. Ez a fejezet világosított meg engem. A lényege az, hogy a nevelés során a középutat kéne elérni a gyereknél tehát, az extroveltált gyermeket egy kicsit az intoveltáltság felé kormányozni, és fordítva. Tehát nem biztos, hogy egy exroveltált gyermeknek jó a túlzottan engedékeny nevelés, mindenféle korlát nélkül. De vannak olyan gyermekek, akiket nem nagyon kell ellenőrizni, sőt fenyegetni, mert maguktól is lelkiismeretesen megcsinálják a feladatot (ilyen voltam én, s ezért szenvedtem rengeteget a suliban).
Szóval arra kéne rájönni, hogy Gergőre milyen típusú nevelés van jó hatással.
Meg ugye itt vannak a vezetési stílusok is. Vannak esetek, amikor kifejezetten autokrata irányításra van szükség. (katonaság, vagy alacsonyan kvalifikált emberek. Tudnék ezzel kapcsolatban rengeteget mesélni), s van amikor bőven elég a laissez faire stílus, mert nem kell folyton ellenőrizgetni.
Ha ilyen irányból közelítenéd meg a Gergő helyzetét? Nem segítene?
Az utolsó vagyok. Még eszembe jutott egy aranyos történet a nevelésről. A nagyapám nem volt egy agresszív ember. De egyik alkalommal az apukám hazahozott egy intőt a tanárnőtől, hogy cigizett. Erre a nagyapám felvágta az apámat az ágyra s nagyon-nagyon elverte. Az apukám véleménye az esetről az, hogy máig hálás, sőt örökké hálás lesz a nagyapámnak, mert neki köszönheti, hogy nem cigizik, hogy nem ment tönkre az egészsége, s nem veri magát nap-mint nap hatalmas kiadásokba a szenvedélye miatt. Magyarul megspórol egy csomó pénzt.
Arra kéne rájönni, hogy Gergőre milyen nevelési stílus lenne jó hatással.
Értelek már Kérdező, tehát az Apa akarata érvényesül mindenek felett, mert ő úgy látja helyesnek. Itt nehéz mit tenni. Az elég durva hogy azért fiút fogadtak örökbe, mert az apa azt akart... Amikor ott voltál családlátogatáson akkor előtte biztos beszélt a tesókkal hogy válogassák meg a szavaikat ha ott vagy, és azért lesték a fiúk az apjukat, hogy nem-e mondtak valami rosszat.
Nehéz ügy ez, mert csak azért, mert te nem értesz egyet az apa nevelési stílusával, az nem biztos, hogy nem lenne jó helye abban a családban, nem? Attól még kapna egy szerető anyát (bár itt bejátszhat az, hogy ő meg kislányt akart), tesókat (én azt hittem magától ült át a tesó, még örültem is hogy milyen rendes), nehéz ügy, és tenni nem nagyon lehet semmit, az apát nem tudod megváltoztatni, főleg mivel ilyen határozott elképzelése van az igazáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!