Ha valaki nem akarja, hogy örökbefogadják. Mit tegyünk, ha egy 8 éves kisfiú a gyermekotthont választja az örökbefogadó család helyett? Erőltessük rá, ami mindenki szerint a javát szolgálja? Vagy ő érzi, neki mi a jó?
Igen. Gergő a gyermekotthonban nőtt föl, tulajdonképpen ez a családja, természetes, hogy ragaszkodik hozzá. Fenekestül felfordult az élete. Lehet, hogy túl gyors volt számára a váltás.
Patronáló voltam 20 éve egy isten háta mögötti baranyai gyermekotthonban. Az ott élő fiatalokkal még ma is tartom a kapcsolatot. Mindig nosztalgiával gondolnak vissza a "zacira". Szerettek ott élni, pedig az nem családotthon volt, hanem egy 60-80 férőhelyes kastély.
Most gondolj bele, ő az otthonban nőtt fel. Ez pont olyan, mintha valakit a családjából tépnének ki. Esetleg a szülőkkel kéne beszélni, hogy legyenek türelmesebbek. Gergőnek megengedni, hogy néha meglátogasson benneteket az otthonban.
Minden családtaggal külön-külön beszélni, hogy milyen érzései vannak Gergővel kapcsolatban. Lehet kibukna, hogy mi a probléma.
Szia! Nem vagyok szakember, de ha jól tudom, azt szokták javasolni, hogy az örökbefogadott gyerek legyen a legfiatalabb az örökbefogadó családban. Hiszen ő kívülálló lesz még sokáig, nem ismeri a helyet sem rendesen, nemhogy a család elvárásait, szokásait (még ha már „pár alkalommal” volt is náluk), mindemellett a nehéz családi háttere is rányomja a bélyegét… Ebben a szituban a 9 éves gyereknek nagyon hasonló korú gyerekekkel kellene „egy szinten” lennie, és ez nyilvánvalóan nem fog neki menni a fentiek miatt.
Szerintem ez baromi frusztráló lehet, és nem csoda, ha visszavágyik oda, ahol mindent ismer, ahol a gyerekek közt már megvan a helye…
Egyébként egyetértek az 1. hozzászólóval, nekem a leírás alapján sem szimpatikus a „köztiszteletben álló család”, bocsánat, de három kiskamasz gyerek, akik példás magaviseletűek… hát, tudod, kiráz a hideg.
Pedig én „jó családban” nőttem fel, és „példás magaviseletű” kislány voltam. :)
Valószínű az lehet a baj, hogy az új testvérei nem fogadják be, vagy nem úgy állnak hozzá ahogy kéne, esetleg kirekesztik stb. Gergő teljesen új, ott van "vele szemben" 3 testvér, akik már összeszoktak, valószínű a legjobb barátok, stb. és most odaköltözött hozzájuk egy kívülálló, akihez szintén alkalmazkodniuk kell, osztozkodni stb.
Gergő meg ráadásul már nagyon megszokta a gyerekotthont, biztos voltak ott barátai stb., és ebben az új családban nem találja a helyét. Akkor is könnyebb helyzetben lenne ha csak 1 gyereke lett volna már a családnak rajta kívül, de így 3 új testvérrel egy vadiúj családba beilleszkedni nagyon nehéz lehet, persze hogy visszavágyik a jól megszokott környezeténe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!