Kinek a dolga? (ovis alvás)
A probléma: kisfiam nem akar aludni az oviban délután, és az a baj, hogy csak akkor marad csöndben ha az ovónéni ott ül mellette végig, különben játszana vagy hangosan beszélne.
Azt a tanácsot adták, hogy fektessem le később, keltsem korábban, szóval ne aludjon éjjel 12 órát és akkor el fog aludni. Megtettem semmi hatása nem volt a délutáni alvásra, csak annyi hogy délután már nem bírok vele annyira fáradt, nyűgös hisztizik mindenért és szinte minden nap bealszik vacsi közben. Ezt elmondtam az oviban, erre annyi volt a válasz, hogy majd rááll erre, és hát aludnia kell, mert ők nem érnek rá vele foglalkozni, mert naplót töltögetnek stb... De várják az ötleteimet, hogy hogyan lehetne elaltatni?!
Ezen kívül én már nem érek rá minden ebédre menni érte vagy ott ülni délután mellette hátha elalszik. Egyedül nevelem segítségem nincs. Dolgoznom meg kell, hogy ne halljunk éhen :S
Mondjam azt hogy oldják meg, végülis ők a pedagógusok... vagy ez az én dolgom? Ez megy 2 hónapja.
Mi az, hogy nem érnek rá foglalkozni vele? Én meg ezt nem értem. Szerintem igenis oldják meg! Oké, hogy szólnak a szülőnek, hogy segítsen, ahogy tud (ezt meg is tette), de talán azért óvónők és azért vannak ott, hogy foglalkozzanak a gyerekkel. Akkor is, ha problémás. Ha anyuka ráérne egész nap a gyerek mellett ülni, valószínű nem vinné óvodába sem.
Amúgy szerintem már millió és egy gyereket láttak, aki nem akart aludni...
lehet, hogy úgy gondolják, valami nevelési hiba és nekik nem dolguk a nevelés. És az sem, hogy két órán keresztül egy gyerek mellett üljenek, hogy az ne zavarja a másik huszat.
Nálunk azt mondták az óvónők, hogy ők mindent megoldanak a csoporton belül, de vannak olyan problémák, amiket nem tudnak és akkor szólnak a szülőknek. És a mi csoportunkban is vannak gyerekek, akik nem alszanak, de csendben eljátszanak vagy fekszenek. És lehet itt érzik a nevelés hiányát, hogy hiába kérik nem tud csendben maradni a gyerek illetve nem tudja magát lefoglalni 2 órán keresztül. Az is lehet direkt bosszantja is az óvó néniket. És ez a szülő feladata, bár nyilván nem könnyű dolog, hogy megtanítsa a gyerekének a helyes viselkedést. Mert az óvónénik kezdjék el tanítgatni, hogy csendben játszon a plüssökkel, nézegessen könyvet-én ezt nem érzem óvó néni feladatának.
Az "altatás" nem pedagógia feladat. Otthon hogy alszik a gyerek? veled, vagy egyedül? Minden alváshoz kötött körülmény adott az oviban? Pl. alvó rongy, állatka, amivel otthon alszik, cumi.... stb.
Ha egy gyerek megtanulja, hogy otthon egyedül (szülő, tv, ringatás nélkül) elaludjon, akkor ennek az oviban is mennie kell. Azokkal a gyerekekkel szokott baj lenni, akik nem egyedül alszanak el este sem. Nálatok mi a helyzet?
Na bocs kedves válaszadó ezen felidegesítettem magam egy kicsit. A én fiam kifejezetten okos, kreatív jól nevelt gyerek-ez volt a pszihomókus és logopédus véleménye. 2 napos kora óa külön szoba egyedül alvás, nálunk annyi az "altatás" hogy bemegyünk a szobájába mesélek vagy éneklek neki vagy éppen nem, attól függ van-e rá igénye betakarom adok neki puszit ő is nekem jó éjt és kijövök a gyerek meg alszik. Csecsemő korától így van. Világ életében átaludta az éjszakákat és a délutáni alvás is ugyanez volt. De idén nyáron már nem aludt délután egy percet sem. Ugyanúgy lefektettem, de nem aludt csak halkan tologatta az autót az ágyban. Amikor először bementem az oviba altatni a fiam ágya az ajtó melett volt ahol a dadus ki-be járt pakolta a szekrénybe az edényeket, az ablakok nyitva a forgalmas utcára, sötétítő óne, még én sem tudnék így aludni, hiába kértem hogy egy sötét sarokba tegyék az ágyát, nem lehet mert mindenkinek meg van a helye és neki ez jutott.(és ezek a körlümények nem egészen az itthoni sötét szoba nyugalom csend ) ???? Azt meg nem is mondtam még, hogy az ovónénik le sem tudták fektetni, mert nem volt hajlandó. Asszem ez viszont pedagógia, hogy egy 3 évest nem tud szabályozni, én csak annyit mondtam, hogy gyerünk fekvés... már ágyban volt kérte a puszit és csendben feküdt másfél órát, jó persze egyszer egyszer rá kellett szólni amikor belelndült volna a játékba. De nyugodtan elvolt. Ezért nem értem, hogy én mit tudnék még tenni? Mindent elmondtam, hogy én mit hogy csinálok a kéréseiknek is eleget tettem... és akkor most mi van? illetve lesz?
Ha megtehetném, biztos nem adnám oviba, de sajnos azt sem tudom megtenni, hogy délben érte megyek.
Mi az, hogy "oldják meg"???? Az óvodának van egy napirendje és ha a gyerek nem alkalmazkodik, akkor nem az óvónő a hibás. Az én lányom az utolsó óvodai évben nem aludt, és inkább elhozdtam, minthogy ott nyüglődjön 2 órát. Ráadásul ha a többieket zavarja, akkor az óvónőknek a többség érdekét kell néznie.
Tudod irigyellek és jó neked, hogy te ezt megtehetted. És akkor képzeld a helyzetembe magad egy kicsit és rájössz, hogy ez nem olyan egyszerű úgy ha félnyolcra jársz dolgozni és délután 17kor végzel és teljesen egyedül vagy, na akkor lécci osztodjál már ketté és hozd el a gyereket délben jó?
Arról meg nem is beszélve, hogy az ovi is részt vesz a nevelésben a szülővel közösen, és az ovi szabályainak betartását nem a szülőnek kell otthonról elintéznie hanem az ott dolgozó pedagógus feladata ez szülői háttértámogatással persze.
"a dadus ki-be járt pakolta a szekrénybe az edényeket, az ablakok nyitva a forgalmas utcára, sötétítő óne,"
Ja, hát így nem csodálom. Így még én sem tudnék aludni, pedig aztán én tényleg álomszuszék tudok lenni. Ebből nekem az jön le, hogy ők elvárják, hogy a gyerek magától lefeküdjön és aludjon és ha még sincs így, akkor ezt te intézd el otthonról/munkahelyről. "Enyhén" nevetséges hozzáállás... Látom az óvodákban a hozzáállás nem lett jobb az elmúlt 17 évben...
Bocsi, de nekem is az a véleményem, hogy nem azzal van a gond, hogy nem alszik délután az oviban, hanem hogy nem tud csendben lenni, és az igen is a te dolgod, hogy megtanítsd neki, hogy ameddig mások aludni akarnak, addig ő foglalja el magát csendben!
én se aludtam soha az oviban, mégse volt velem ilyen gond, rajzoltam, gyurmáztam, vagy csak feküdtem az ágyban, nem tutujgatott senki...
megértem az óvónőket, hogy úgy érzik, hogy nem az ő feladatuk nevelni a gyerekeket (ha megtennék a legtöbb szülő még fel is lenne háborodva) az a dolguk, hogy ilyen esetben lefoglalják a gyereket, de mint mondtad, ilyenkor sincs csöndben a gyerek, az viszont a te feladatod, hogy megtanítsd, hogy csendben játsszon.
Számomra egyértelmű,ez az óvónő feladata lenne.A leírtak alapján próbáltad a lehetőségekhez képest rendezni a helyzetet,innentől mi mást tehetnél?Az óvónők tudják,hogy milyen helyzetben vagytok?
Annyira bírom egyébként,hogy a kedves válaszoló leírja,hogy az ő gyermeke ügyesen alszik,így mindenki más béna, legalábbis valamit rosszul csinál.Ez valóban sokat segít...Mindegy..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!