Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » F70 (enyhe értelmi fogyatékos)...

F70 (enyhe értelmi fogyatékos) BNO kóddal milyen iskolába járhat a gyerek?

Figyelt kérdés

Esetleg akinek ilyen kódot kapott a gyereke, hova sikerült beíratni? (nyilván nem konkrétan az iskola neve a lényeg, hanem a típusa.)

És milyen a tanrend az átlaghoz képest?

Lányom szeptemberben kezdené az iskolát, eddig minden szakember mást mondott, és eléggé elbizonytalanodtam.

(A szakszolgálati felülvizsgálat még nem történt meg, arra várunk.)

ma 08:28
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
64%

10es vagyok

Azonkívül a normális intézményben is van mindenféle gyerek .

Többet tanulsz vele és nem helyezel rá nyomást a jegyek miatt nem őrjöngsz ha kettest vagy hármast visz haza hanem a hàrmasnak is örülsz ha abba tényleg belefektetett energiát.

ma 10:01
 12/27 A kérdező kommentje:

Ha olvastad, amit írtam, sehol nem írtak ilyet.

Folyamatban a kiértékelés, magyarul összesítik az újra elvégzett vizsgálatok eredményét, addig nincs papír.

A gyógypedagógussal szóban àtbeszéltük, és ezt mondta.

Amiben elmaradás van:

Tér- és időbeli tájékozódás, számok, betűk ismerete (számokat most gyakoroljuk az óvodai fejlesztőkönyvben feladott feladatok alapján), rajzkészség (eltúlzottnak tartottam, mikor azt mondták a vizsgálaton, nem ismeri a gyerek a formákat. Mindet ismeri. Lerajzolni nem tudja, az tény, másolás nem megy.)

A vonalvezetés 2 párhuzamos sáv között egyre jobban megy neki.

Szobatiszta 4 éves kora óta teljesen.

Öltözés: Fel tud öltözni, de irányítani kell, mert sokszor fordítva veszi fel a ruhadarabokat.

Különbségkeresősnél úgy 60%, amit megtalál.

Beszédje fejlődik folyamatosan, de ragozásokat téveszt.

Memória-tesztek, ahol meg kell jegyezni dolgokat, vagy történetnél visszakérdezésnél válaszolni, na ebben nagyon gyenge, de itt a figyelem-zavar is felmerült.

Értelmezésben vannak gondok, nem érti sokszor az elvégzendő feladatot. (Mindennapit, tehát nem amit feladnak, hanem pl itthon csináljon meg adott dolgot.)

ma 10:24
 13/27 A kérdező kommentje:

“ Többet tanulsz vele és nem helyezel rá nyomást a jegyek miatt nem őrjöngsz ha kettest vagy hármast visz haza hanem a hàrmasnak is örülsz ha abba tényleg belefektetett energiát.”

Van 2 nagyobb tesó, velük se dől össze a világ, ha rosszabb a jegy, bár a nagy jól tanul. A középső BTMN-es, figyelemzavaros, de normál iskolában. Ő 2.osztályos, átlaga 70% körül van, annyit kértem, ez alá ne menjünk, ha lehet.

ma 10:26
 14/27 anonim ***** válasza:
80%

A kisegítő legyen a legutolsó szerintem.

10, az a baj, hogy sok sérült gyereket nevelő szülő gondolkodik így, és ennek a gyerek issza meg a levét. Mert igen, jó dolog, hogy normáls iskolába járhat. De biztos, hogy a gyereknek ez az érdeke? Egy spec iskola nem szimplán megtanítja írni és olvasni, de megtanítja arra, hogy a képességihez mérten önállóan boldoguljon. Ez az, amit a legtöbb szülő egyszerűen figyelmen kívül hagy, pedig ezeknél a gyerekeknél az önkiszolgálás pont olyan fontos, mint a matek.

Vam a környezetemben egy látássérült ikerpár, kb azonos vizussal, bár funkcionálisan a fiú kicsit jobb. A kislánynál felmerült az autizmus, őt ezért nem fogadta a helyi iskola, Vakodás lett. A kisfiú maradt a családban, a kislány 6 évesen kollágiumba került. A lány jelenleg egyetemista, önállóan közlekedik vonattal át a fél országon, albérletben egyedül él. A fiú most járja harmadszor a középiskola 11. osztályát. Pusztán azért, mert a lányt megtanították arra a spec intézményben, hogyan boldoguljon, az fiúhoz meg évi kétszer jutott el az utazó gyp, a tanárai a többségi iskolában képtelenek voltak arra, hogy készségszinten megtanítsák neki a braille-t, gépírást, fehérbotos közlekedést.

Ugyanez van éfo esetén is. Tudomásul kell venni, hogy egyszer mi nem leszünk, de jó lenne, ha a gyerekünk akkor is boldogulna, ha képes rá, és ezeket a képességeket egy integráló intézmény nagyon háttérbe szorítja. Én anno napokig zokogtam, hogy kisegítős lesz a gyerek, ma azt mondom, a legjobb döntés volt. Lassan haladt ugyan, de szakmát szerzett, boldog és önálló fiatal felnőtt lett belőle.

ma 10:33
 15/27 A kérdező kommentje:

Teljesen egyetértek, és én is így állok hozzá. A legfontosabb a fejlesztés, és nekik nagyon sok kell.

Viszont ugye azt a visszajelzést kaptam, hogy csak középsúlyos ért. fogy. gyerekeket fogadnak ebben a suliban (ez nekem is fura mondjuk…), és kb annyi a fejlesztés, hogy alapvető dolgokat tanítanak, mint öltözés, evés, stb, tanulás szinten meg kb mint az óvoda. És hogy ez a lányomat csak visszahúzná (ami igaz is.)

Nekünk amúgy egyetlen feladatsor volt (már meg nem mondom mi, mert a szakszolgálat ki se adta az eredményt, maradjunk ennyiben), amiben 5 évesen bement 50 pont alá (49), a többiben 60 fölötti értékei voltak.

A mostanira meg ugye várunk.

Persze, nem volt könnyű nekünk sem elfogadni (F83 kódja volt kiskorától, 5 évesen kaptuk az F70-et), de ha már így alakult, nyilván a cél, hogy a legtöbbet kihozzuk, amit lehet, nem egy megőrzős osztályba tenni (ahogy az óvodában fogalmaztak.)

ma 10:42
 16/27 anonim ***** válasza:
50%
Én nem ismerem jól a kódokat, úgyhogy nem tudom mi a tietek, de ha a beszéddel is gondja van, mehet beszedfejlesztő egymi-be. Mondjuk ott a normál iq feltétel. Azért ajánlom ezt, mert ott normál tanmenet van, nézz utána, esetleg logopédiai osztály is indul sok helyen, ezekben mind vannak könnyítések a normál sulihoz képest (hosszabb szünet, kis létszámú osztály)
ma 10:49
 17/27 anonim ***** válasza:
100%
Beszedfejlesztő sulihoz kell beszéd kód, logopédiai osztályba nem tudom, de gondolom igen.
ma 10:50
 18/27 anonim ***** válasza:
26%

Viszont ugye azt a visszajelzést kaptam

De kitől kaptad?

A gyerekedről van szó. Nem baj, ha nincs végleges dg, bemész az intézménybe és érdeklődsz. Nem fognak kidobni, elmondják, hogy kiket fogadnak, milyen spec tantervük van, stb. Állj neki már most hiteles forrásból tájékozódni, ne hallomásból.

ma 10:51
 19/27 A kérdező kommentje:

“ De kitől kaptad?”

Az óvodai fejlesztőpedagógusainktól, akik voltak bent érdeklődni, mik a lehetőségek.

És ennek kapcsán ajánlottak egy iskolát.

(A pszichológus volt egyedül, aki szerint nem mehet integrálóba, ő alapítványi iskolát ajánlott volna, tőlünk laza 30 km-re, ezt inkább nem kommentálom…)

ma 11:08
 20/27 anonim ***** válasza:

14, megkérdezhetem milyen szakmát szerzett?

Gratulálok 🙂

Boldog és önálló nagyon jó 🙂

(10)

ma 11:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!