Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » F70 (enyhe értelmi fogyatékos)...

F70 (enyhe értelmi fogyatékos) BNO kóddal milyen iskolába járhat a gyerek?

Figyelt kérdés

Esetleg akinek ilyen kódot kapott a gyereke, hova sikerült beíratni? (nyilván nem konkrétan az iskola neve a lényeg, hanem a típusa.)

És milyen a tanrend az átlaghoz képest?

Lányom szeptemberben kezdené az iskolát, eddig minden szakember mást mondott, és eléggé elbizonytalanodtam.

(A szakszolgálati felülvizsgálat még nem történt meg, arra várunk.)

ma 08:28
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
49%

Hogy a francba nem volt még meg a felülvizsgálat?

Mindjárt jelentkezni kell és nekik ehhez ki kell jelölni az intézményt.

Amúgy Egymi.

ma 08:31
 2/27 anonim ***** válasza:
52%
Hát nagyon sok mindentől függ. Mennyi az IQ? Már több vizsgálat volt nála? Mindig alacsony IQ-t mértek? Hol éltek? Város, falu? 1-ső, most kezdődnek a beiskolázásos vizsgálatok, még nincs semmiről lekésve.
ma 08:35
 3/27 A kérdező kommentje:

Ez már a +1 év az oviban, azaz augusztusban tölti a 7.évet, nekik elvileg márciusig bezárólag kell meglegyen a felülvizsgálat.

Bp, ráadásul elég jól “felszerelt kerület” ahhoz, hogy meglepjen ez a helyzet :/

Kicsit bonyolult, szakszolgálat elküldött pszichiáterhez 2023. őszén, mert ők az autizmus irányába nem vizsgálnak.

Területi lerázott kapacitás hiányában. Magánba hordtuk, másfél éve húzódik lassan ez is.

Itt a pszichiáter felhozta az integrálót. (Szerinte nem a szakértői biz. jelöli ki az iskolát, de ezt így nem tudom…)

Az óvodai fejlesztők kapcsolatba léptek a területi EGYMI-vel, ahol azt mondták, náluk enyhe osztály nincs, csak középsúlyos.

És így az ovi is integrálóba küldené kis létszámúba.

A pszichológus (akihez a pszichiáter küldött) mondta, hogy F70 kóddal nem mehet integrálóba…

ma 08:47
 4/27 A kérdező kommentje:

IQ 67 volt 5 évesen a szakszolgálatnál.

A magánban egy halom egyéb vizsgálatot csináltak, mondtak mindent is, amin nem tudtam kiigazodni.

Most ott folyamatban van a kiértékelése, mert megcsináltak újra 1-2 tesztet.

Egyelőre ennyit kaptunk: “Jobb, mint az előző, de még messze nem az igazi.”

Fejleszthető, ezt a fejlesztők is mondták, de a korosztályától elmarad.

ma 08:50
 5/27 anonim ***** válasza:
36%
Akkor egy másik kerületbe kell átvinni ahol van enyhe ért fogy-nak egymi, mert nem fogja bírni a normál általánost. Tananyagot kérdezd meg tőlük, szerintem kevesebb, mint a normál. És szerintem gyorsan kéne lépni, bár ha muszáj akkor berakjak valahova, csak nem mindegy hova.
ma 08:59
 6/27 anonim ***** válasza:
55%

Budapesti(pesti) iskolát tudok olyat, ahol integráltak enyhe értelmi sérült gyereket sikerrel! Kijárta a 4 osztályt normál tanmenettel, de hatalmas szülői háttérmunkát és anyagi befektetést igényelt a gyerek fejlesztése miatt, hogy tartani tudja a tempót. A 3as is jegy, amíg görbül addig nem rossz, és egy-egy egyes nem a világ. Több dolog volt, amiben jobban teljesített egy tanulási zavarosnál, szebben és helyesebben írt például, illetve jobban is számolt a diszkalkuliásnál, jobban olvasott egy diszlexiásnál, de a gondolkodást igénylő feladatokban és beszédben látványosan gyenge volt. Ő kapott plusz időt és kevesebb feladatot megsegítésként, de ugyanazok a típusfeladatai voltak, mint másnak. Mindig csodáltam azt az ofőjét, gyönyörűen végigvitte.

Az igazgatóval kell beszélni először, majd a szakszolgálattal, és ha a suli fogadja, a szakszolgálat kijelöli, akkor mehet a gyerek. Ha nem jelöli ki, de integrálhatónak tartja, a körzetesben fogtok kezdeni, és nem lehet tudni, mi lesz belőle. Negyedikre már kizárták az osztálytársak sok dologból a lányt és kezdték kiközösíteni, felsőtől ha jól emlékszem, nem vállalta az iskola és alapítványi integrálóba ment tovább, ahol a tanmenet lassabb és hát problémásak a gyerekek, nem tudom, mi lett velük. Én már most(meg az elmúlt években) gyakoroltam volna vele a helyedben ovis foglalkoztatós füzetekkel.. Mennyi az IQ? Tényleg attól függ, mert, ha éppen hogy határközeli fent, akkor simán mehet államiba, ha meg éppen, hogy határközeli a középsúlyosnál, akkor meg nyilván egymi.

Amit én csinálnék, hogy keresnék egy sulit, ahol nagyon normális az ofő és esetleg gyp. végzettsége is van, de mindenképp elhangzik tőle, hogy inklúzívan szeretne oktatni, és aki az osztályába kerül, azért kiáll és segíti, legyen az a gyerek bármilyen. Tájékozódnék, hogy a környezetünkben hol híresen alacsony az eredmény oktatásilag, ott a helyetek, nem nagyon lógtok ki. Utána megnézném a suli körzetét, szereznék oda tartózkodási helyet, akár albérletet fizetve 1-2-3 hóra, körzetessé tenném, és ezerrel gyúrnánk a tananyagra. Előre összebarátkoznánk pár gyerekkel, akiknek szintén ez a körzetes, hogy zökkenőmentesen menjen a kezdés.

Miben van lemaradva a gyereked? Szobatisztaság, beszéd, öltözés? Ezek mennek? Számok, betűk ismerete? Labirintus? Kirakóból hány darabos megy? Kézműves dolgok? Marokkó? Vegyél sok-sok ovis fejlesztős füzetet és minden megoldott feladatért adj neki egy matricát! Van tök jó montessori "sajt", bogozni kell a kis egér ceruzát, miután átdugdostad a lyukakon, az is szuper. Különbségkeresős is! Ezekkel nagyon jól lehet fejleszteni a gyereket.. számos pontösszekötősdi is klassz, legalább sorban tudni fogja a számokat, ha nem is feltétlen érti. Matricából tudsz venni betűset egy ilyen matricagyűjtő albumba, ahol újra tudod rakosgatni, vagy mágneses betű a hűtőre és begyakoroltatni vele legalább a magánhangzókat. Sok verset tanítani, mondókát, amihez mozgás is társuljon, tökmindegy mi.

Feküdj rá, mert nagyon fontos az integrálás, ha nem akarod majd otthonba adni.. önálló életvitelre képes lehet, támogatott lakhatással is, és minél előbb kell elkezdeni erre szoktatni, mert fiatalon könnyebben tanulnak.

ma 09:02
 7/27 anonim ***** válasza:
72%

Ahová felveszik.

Ha integrálható, F70-nel sima mezei iskola is felveszi, ha benne van az alapító okiratban (ezt pedig az oktatási hivatal honlapján tudod megnézni. )

ma 09:44
 8/27 anonim ***** válasza:
26%

Jobb, mint az előző, de még messze nem az igazi.”

Kizárt, hogy ezt leírták.

ma 09:46
 9/27 anonim ***** válasza:
69%

Amúgy elképesztő, milyen fogalmatlan emberek vesznek körül...

Ha kaptok auti kódot, azzal kicsit nehezebb lesz, de sima F70-nel egyáltalán nem elképzelhetetlen az integráció, sőt.

ma 09:47
 10/27 anonim ***** válasza:
45%

Figyelj lehet, hogy a lányod nagyon sokra képes.

Nekünk se egyszerű a gyerek fejlődése (5 éves),de szerintem mindenképpen a normális intézményt erőltesd még ha csak rossz jegyekkel is evickèl àt még ha évet kell ismételni akkor is .

A kisegítő legyen a legutolsó szerintem.

Lehet nehéz iskoláskor lesz de felnőttként meg már magára talál de ha a kisegítőbe kezd akkor ott utána a normális életpályànak annyi

ma 09:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!