Hogyan induljak el egy autista gyerekkel aki végig hisztizi
az utat?
Figyelt kérdés
Teljes kétségbeesésből írok. Pici kora óta kisérjük napi szinten a nagytestvért mostanra (5 éves) ő is óvodás, de nem tudunk egyszerűen elindulni mert onnantól kezdve üt, rúg, harap ha el kell indulni és ezt képes egész úton. Nem sétál, leül, a nyakamba viszem akkor is arcon rúg nagyon fájdalmasan. Közbe végig ordít és röhög, vagy sikít épp amihez kedve van. Próbáltam szépen kérni, énekelni de volt amikor már én is kiabáltam vele az utcán mert már nem bírtam tovább vagy fájdalmat okozott és nagyon ideges lettem rá. Babakocsival járunk álltalában amiből épp a mai napon tört össze a 6. Mert nem ül abba se szépen, van amikor ki is ugrik belőle, az 5 pontos lekötésből is kibújik, vagy éppen a kerekét fékezi a lábával. Úgy érzem teljesen lejáratjuk magunkat, de nyilván nem ülhetünk itthon mert rengeteg helyre kell mennünk a 2 gyerekkel, viszont már lelkileg hányingerrel indulok neki minden nap ahogyan viselkedik útközben. A nagy fiam ezt nem csinálta vagy legalábbis nem ennyire és ő megértette amit elmagyaráztam neki de a kicsi egyszerűen nem érti meg fel se fogja. Segítségem nincs aki vigyázna rá ezért ez sem opció. Kérem aki tud ebben tanácsot adni ne tartsa magában.
@40: a te gyerekeddel (ha van) vagy épp veled is bármikor történhet bármi, amitől "ilyen" leszel, vagy még ilyenebb.
dec. 15. 10:13
42/46 anonim válasza:
#40, bármilyen meglepő, sokszor ezek a gyerekek felnőve munkaképes és együttélésre képes felnőttekké válnak. Csak addig kell valahogy kibírni. (Nyilván ez nem az összes autistára vonatkozik, vannak súlyos sérültek köztük akik sosem lesznek önellátók sajnos.)
dec. 15. 16:25
43/46 anonim válasza:
40!
Magasan funkcionáló autista. A szakemberek szerint felnőtt korában nem lesz már ennyi problémája. Boldogulni fog.
dec. 15. 16:44
44/46 anonim válasza:
41 es. teljesen mas amikor az embert elete folyaman eri valami baj, akkor pl. en a reszemrol sosem engednem mint ahogy kesobb sem fogom hogy barki otthon apoljon. Nem Mo on elek itt jo minosegu intezmenyek vannak arra hogy a hazam arabol luxus korulmenyek kozott apoljanak ha szukseg lesz ra. semmikeppen nem tennem ki a tarsamat annak hogy otthon kinlodjon velem, es o is ugyanezen a velemenyen van. Ugyanez vonatkozik a gyerekre is nemcsak rank.
41 es es 42 es nek. Nem tudom biztosan igazatok van es vannak onallo eletre kepes felnottek is de nem a sulyosabb esetekben(gondolom en). Gyerek eseten ha ilyen problemas mint a kerdezoe en nemlennek kepes kivarni hogy "talan " ha felno jobb lesz. azt a 15-20 evet nem lennek k epes felaldozni az eletembol senkiert a gyerekemert sem ha nem epelmeju.
dec. 16. 05:13
45/46 anonim válasza:
Nem épelméjű?
dec. 16. 15:48
46/46 A kérdező kommentje:
Bocsánat, de szó se volt arról, hogy nem lesz felnőttként önellátásra képes, most még nem az, de rengeteget fejlődött az évek alatt. Ehhez sokkal több vizsgálatra lesz szükség. Én megoldást kerestem főleg olyan szülőktől akik ezen az életszakaszon már túl vannak. Nem is súlyosan autista, mivel ezt még nála nem is vizsgálták meg. Szerencsére kaptam nagyon jó tanácsokat amiknek hála sikerült ezt a problémát megoldani, megfogadtam és köszönöm. Azóta sokkal jobban kezelhető, a babakocsi helyett mostmár 1 hete gyerek motorral közlekedik, amit egyenlőre nagyon szeret, nagyrészt be tartja a szabályokat. A jutalmazást megérti és tetszik neki. Amikor ki írtam eléggé kibuktam mivel egy elég nehéz időszakban voltunk, de eszembe sem jutott valami állami otthonba adni, nem gondolom, hogy jelenleg fennáll annak a lehetősége, hogy felnőttként helyettem át kellene venni ezt a szerepet, ha nehezebben is de úgy gondolom, hogy képes lesz magát ellátni, ennél súlyosabb esetek is megleptek már. Remélem ezt is elolvassák akik mindenáron otthonba nyomnák őket mivel már le írtam néhányszor, hogy nem fogom, attól, hogy néha nehéz még nem áldozat legfeljebb átmeneti állapot.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!