Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Ha egy 9 éves autista gyerek...

Ha egy 9 éves autista gyerek azt mondja ebéd közben teljesen komolyan, hogy....?

Figyelt kérdés

Azt mondta, miközben hirtelen abbahagyta az evést egy pillanatra, hogy ő legszívesebben meggyilkolná az összes embert a világon. Még rá is kérdeztem, hogy "te ezt komolyan gondolod" ?

Azt mondta,teljesen komolyan gondolja, és hogy ő azt szeretné, ha meghalna mindenki. Lány.

Ezt mennyire kell komolyan venni? Jelenthet olyat,hogy az autizmusa mellett mondjuk komolyabb pszichiátriai gondja is van?

Nem gondolom teljesen komolyan ezt,de azért elgondolkodtam rajta.

Mert autizmus ide vagy oda, ez akkor sem normális.

Amúgy normál iskolába jár. Okos. De nagyon aszociális, simán belekezd a buszon vagy a strandon a medencében abba, hogy "minden ember hülye és azonnal szálljanak le/menjenek haza".

Szerintem jól neveltük, én is pedagógus vagyok(voltam), az oviban is dicsérték,milyen jól nevelt kislány. Rengeteget foglalkoztunk vele,hogy valamennyire megértse a világ működését. NAGYON NEHEZEN MENT NEKI.

Mit gondoltok? Lehet ez "normális", és az autizmusa része, vagy fordulhat komolyabbra is a dolog?

Engem folyamatosan fizikailag bántalmaz,látszólag megérti, hogy fáj és nem szabad, de igazából nem érez semmit.

Tudom,hogy az autisták bajban vannak az empátiával. DE: Én dolgoztam autista fiatalokkal. Egyre se volt ez jellemző. Senkire. Hogy a másiknak direkt fájdalmat okozzanak, és ez boldoggá tegye őket.

2024. aug. 17. 18:07
1 2 3 4 5 6 7
 31/67 A kérdező kommentje:
30! Megyeszékhely. Nem írom le,hol.
aug. 20. 20:53
 32/67 anonim ***** válasza:
100%

#29 nem kell ahhoz autistanak lenni, hogy valaki bántalmazott legyen. Nekem is tönkretették az iskolás éveimet, de pl nekem soha nem volt feléjük erőszakos gondolatom, pedig a mai napig viselem magamon a következményeit.

Az unokaocsem is autista, a légynek nem tudna ártani, egy csupasziv kisfiú. Itt nem az autizmuson van a hangsúly, hanem, hogy ilyen gondolatai vannak egy 9 éves kislánynak és ez nagyon nincs rendben.

aug. 20. 20:55
 33/67 anonim ***** válasza:

29, gondolkozz már kicsit jobban.. én is, a gyerekem is azt éljük át, hogy az eltérőek a szemetek. Általában adhdsok, vagy kompenzálós-frusztrált tanulási problémások. Az átlagosak csak néha beszólnak egyet-egyet gonoszan, de aki zaklat, agresszív, nem száll le rólad, rádordít, az mind az ilyen-olyan problémásból került ki. Illetve még azok, akik nagyon "sérültek" voltak és rossz volt a társaságukban lenni, mert láttad, hogy nem tart lépést a beszélgetésben/bizarrul viselkedik, reagál és nincs közös hullámhossz, vagy valami undi szokása van, pl nem csukja be eleget a száját és kifolyik a nyál.

Nálunk régen is együtt járt a "buta-rossz gyerek" kombó, a lányomnál meg most is. Van pár okos-rossz is, meg buta-jó is, de sokkal kevésbé nehezek, mint a többi, és persze sokkal kevesebben vannak. A gyerekem nyilván nem kedves azokkal, akik piszkálják és kerüli azokat, akiknek valami lassító-bizarr bajuk van, kicsit irtózik is tőlük és nincs türelme megvárni, amíg rájön, mit is akarnak mondani, mert nem tudnak befejezni egy gondolatot, vagy érthetetlenül beszélnek. Egyszerűen gyorsabb, és nem kell lelassítania.. most is volt egy gyerek, aki játszott volna, de sérült volt és érthetetlenül beszélt és az anyján lógott 8 évesen a medencében. Nyilván az enyém nem akart vele játszani és furcsának, bizarrnak ítélte meg és mondta, hogy nem normális, és ne kényszerítsem(én sajnáltam, ráerőltettem volna, hogy labdázzon vele), de belegondolva tök igaza volt.

Kicsit gondold át, hogy tanultak azok a "gonoszkodó" gyerekek, járt-e kezük lábuk óra alatt, mert lehet, hogy más problémájuk volt, csak akkor még senki sem tudta. Általában ők a szemetek, azért is vannak kirívó szerepben, mert nem átlagosak. Csak ők viccesebben térnek el, és tudnak népszerűbbek lenni, mint akinek folyik a nyál a szájából néha. Azokat senki sem akarja bevenni a játékba.

aug. 21. 06:18
 34/67 anonim ***** válasza:

Ó és még ehhez szólnék hozzá: "Hogy a másiknak direkt fájdalmat okozzanak, és ez boldoggá tegye őket. "

Ez azért egész jellemző a nem saláta szintű eltérő gyerekeknél, bosszúból mindenki ki szokott tolni a másikkal, ebből vannak átlagosoknál meg pláne eltérőknél a verekedések:) Ha meg auti is, akkor pláne képes olyan dolgot magára venni, ami véletlen volt. Az enyém pl kiabált valakivel, aki véletlen ment neki, mert szerinte gondolhatott volna rá, hogy ne rohanjon olyan közel hozzá.. utána elfogadta, hogy a kissrác nyilván nem gondolkozik és megengedi magának, hogy néha nekimenjen másoknak, nem is kedvelte, de akkor személyes sértésnek vette, mikor csak általános leszromság volt a srác részéről, nem nagyon izgatta kinek megy neki "véletlen", ha rohangál a folyosón. Szóval lehet csak bosszút áll olyanért, amit ellene vétettek, akár valósan, szándékosan vagy véletlenül vagy nemtörődömségből. Idegeneket gondolom nem bánt, nem?

aug. 21. 06:23
 35/67 A kérdező kommentje:

Idegeneket nem bánt. Csak hangosan kifejezi a véleményét. Pl mindenki szálljon le a buszról vagy mindenki menjen haza a strandról,hogy csak ő legyen a medencében.

És félhangosan elkezdi a mondókáját mondani,hogy "minden ember hülye, és azt akarja,hogy minden ember haljon meg" és stb stb.

Én már "megszoktam", hogy ilyen, és általában pár szóval lenyugtatom = nem mondja hangosan,elhallgat. De a gondolatait nem tudom megváltoztatni sajnos.

aug. 21. 08:32
 36/67 anonim ***** válasza:
0%

A gondolatait úgy kell megváltoztatni, ahogy írtam, nekünk bejött..

Szerintem, ha nem konkrét eseményekhez köti, hanem általánosít és kivetíti mindenkire, akkor nem pszichopata, hanem autista. Csak nem valami másra van rápörögve, hanem ezt ismételgeti és erre a gondolatra van rákattanva, és persze néha bosszút áll azon, akivel vélt(vagy valós) sérelme van. Szerintem nem kell aggódnod, csak magát nyugtatja ezzel a szöveggel, ismételt gondolatsorral, valamivel muszáj, ha nem érti, mi történik/nem ért vele egyet. Gondolom nem lop, nem csal, nem hazudik sokat, főleg, hogy bírják a suliban is.. ha antiszoc. szemzavara lenne, pszicho vagy szociopata lenne, akkor kiutálnák mindenhonnan, mert sosem venné észre magát, sokat lopna, sokat hazudna és direkt tolna ki másokkal, akik nem ártottak neki, gonoszkodna, sértő dolgokat mondana..

Ez csak egy autis "beakadt a szalag, szeret ismételgetni" szöveg. Mivel biztos értelmes, én megmondanám neki, hogy vele van a gond, elég nagy már. Elsőre úgyse fogja felfogni, de úgy a 100. alkalom után majd elgondolkozik, hogyha minden rendszerben megy a világon, csak ő van kívül, és mindenki szeret élni, szereti, ahogy mennek a dolgok, akkor neki kell változnia. Tudja, hogy autista?

Egyébként ha félhangosan ilyeneket mond, meg másokra kiabál, akkor hogyhogy bírják a suliban? Ilyen alter alapítványi suliba jár, vagy egymibe? Ezekben kb mindent elnéznek, ha nem fenyeget komolyan testi épséget, szóval nem számít a véleményük. Normál gyerekek/tanárok ha bírják, az számít csak.

A gondolatait filmekkel(MERT ITT VAN KÉP IS) és könyvekkel(ha elég nagy jó a kép nélküli is), lehet megváltoztatni, belehelyezkedik a helyzetbe, átéli és fejlődik, levon következtetéseket, együttérez, tapasztal, keresztülmegy leírt belső fejlődési folyamatokon, ha nem ért valamit, tudod magyarázni UTÁNA.. így lehet változtatni, milyen ember is legyen.. Érzelmekre, és problémát jelentő helyzetekre "való" filmeket nézess vele és ilyen sztorikat olvasson. Ahol morális kérdéseken vívódik a főszereplő, hétköznapi sulis problémái vannak, vagy sokat szemétkednek vele. Akkor tud csak változni emberileg, meg a helyzet/lényeglátása, ha ő is átéli, látja a megoldást, végigmegy a helyes gondolatfolyamon, ok-okozat összefüggéseken.

Tényleg, ez hat, és ne aggódj miatta, nem pszichopata. Egy "tünet" nem tünet.

aug. 21. 12:29
 37/67 A kérdező kommentje:

36!

Mint írtam,a suliban maszkol. Teljesen más arcát mutatja. Normál iskola,kitűnő tanuló, az évfolyam legjobb olvasója volt. Nagyon okos,magas IQ-jú kislány.

aug. 21. 12:32
 38/67 anonim ***** válasza:
52%

Igazából addig fogja ezeket a szövegeket nyomni nyilvánosan amíg jól meg nem veri valaki. Utána ha valóban annyira okos és jó maszkoló, akkor át fogja gondolni, hogy mikor mit mond.

És ne értsed félre, nincs bennem semmi rosszindulat, egy autista és egy adhd-s gyerekkel a hátam mögött.

Szerintem nincs teljesen tisztában azzal a gyereked, hogy mit beszél és milyen következményei lehetnek a szavainak vagy akár a tetteknek amiket így előrevetít. Erre kellene szakember. Csak azt nem értem, hogy miért nem léptél már eddig is? Az nem jó válasz, hogy a pszichológusotok mit csinált. Akkor keresni kell mást.

A mi gyerekeinkkel vagy 2-3 fejlesztő helyen is voltunk mire megfelelő helyet találtunk ahol diagnosztizálnak, aztán megfelelő fejlesztőt találtunk. Több helyen is csak a pénzre játszottak és kóklerek voltak. Nem kell feladni az első akadálynál.

aug. 21. 13:01
 39/67 A kérdező kommentje:

38!

Első akadály? 🤣🤣

2 éves kora előtt elkezdődött a fejlesztése. Gyógypedagógus, mozgásterapeuta, zenepedagógus, ismét gyógypedagógus, ismét mozgásterapeuta, autizmus specifikus fejlesztés csoportosan, pszichológiai csoport, szociális fejlesztés,

mittudomén.

Konkrétan rengeteg fejlesztést kapott nagyon jó szakemberektől.

1000+ akadályon túl vagyunk,köszi.

aug. 21. 14:37
 40/67 anonim ***** válasza:
29%

Vagy hazudsz, vagy csak te nem veszed észre, hogy nem tettél eleget vagy csak részleteket nem írtál.

Visszaolvastam direkt az elejéig.

"Nem kap már fejlesztést,mert már nem ovis. A suliban van fejlesztés, de ott csak írnak számolnak,pedig neki nem arra van szüksége."

Tehát ovis korában kapott utoljára fejlesztést, több éve, nem jársz vele sehova, senkihez (?).

"Mint írtam, a pszichológusa kirakta.

Azóta is kérem a Szakszolgálatot,hogy adjon pszichológust, de eddig még nem kaptunk."

Egyébként nem írtad előtte, hogy kirakta, de kerestél másikat? Csak a szakszolgálatnál voltál? Máshol nem is? Nem is próbáltál másikat keresni? Magánban?

"Pszichiáterhez akkor kell mennünk,ha lejár a MÁK kártya. Állandó pszichiátere nincs, csak a szakértői vizsgálatok előtt kell mennünk."

Nincs semmi állandó a gyereknek ezek szerint, csak az amit a szakszoli biztosít ami marha ritka. Csak akkor vinnéd vissza ha lejár a MÁK kártya, sőt úgy fogalmazol, hogy akkor "KELL", tehát amikor kötelező.

Ne haragudj. de én úgy érzem, hogy marhára nem veszed az akadályokat, csak azt amit kötelező. Láthatóan azt se, hisz írod, senki nem halgat rád.

Mi a probléma? Pénz nincs rá, hogy magánba vigyétek? Ha nincs pénzetek, akkor meg erélyes legyél és verd ki a balhét a megfelelő állami helyeken. (bár gyereket úgy kellene vállalni, hogy az ember számoljon előre, bocs, h ebbe beleugatok, csak úgy felb..tt, h flegmázol)

Írod, hogy fizikailag bántalmaz téged meg anyádat is. Hol és mennyiszer kértél segítséget, vagy csak csendben tűröd mert nem mersz lépni?

Bárhol máshol próbáltál tanácsot kérni? Pl facebook csoportokban. Többnek is tagja vagyok és követem őket. Rendszeres ott is hogy írtnak a szülők, hogy a gyerek veri őket, de semmit nem tesznek. Alatta meg megy a 100 komment, hogy mit csináljon, aztán semmi.

aug. 21. 14:57
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!