Beszoktatás kistesóval?
Sziasztok!
Jövőhéten kezdjük a beszoktatást a naggyal, és úgy volt hogy a kicsire addig apa vigyáz itthon. Na most kiderült, hogy nem jöhet el szabira, úgyhogy vinnem kell őt is magunkkal. Szerintetek nagyon ki lesznek akadva az ovónők? Vagy nem én lennék az egyetlen aki tesóval megy? Nem pici babáról van szó, 1 éves múlt...jön-megy rendezkedik. Köszönöm ha válaszoltok! :)
Mért nem kérdezed meg az oviban? Valószínű azt fogják mondani h nem. Én az ovis fotózásra vittem el 1,5 évesem, de akkor is kiküldtek minket a teremből, mert a 1,5 évesem még nem tudott "viselkedni", és a járkálásával meg pakolásával mindenki csak rá figyelt és nem a fotózásra. Szóval egy beszokós csoportban nem jó ötlet egy 1 éves.
Valószínű az lesz h akkor otthagyod a nagyot 1 órára , addig elmész a picivel sétálni és ennyi. Nálunk is így volt.
Már bocs többiek, de az ovi szerintem nem kötelezheti az anyukát arra, hogy a kicsit passzolja le, amíg a nagy beszokik.
Barátnőm most szoktatja be a nagyot oviba és viszi magával a 8 hónapost.
A lányom ovijában is van anyuka, aki hozta a kicsit is (11 hónapos), nem volt gond.
A beszoktatás jó esetben amúgy sem úgy zajlik, hogy anyuka egész délelőtt gyerekkel van, hanem bent van kicsit, utána meg kimegy és egyeztetett időpontban visszamegy. Én első nap 1 órát voltam bent 9-től, ebéd után mentem vissza, második nap 10 percet, szintén ebéd után mentem, harmadik naptól reggel elköszönés és uzsi után (fél 4) összeszedem. Igaz a lányom bölcsis volt, akik ovi előtt nem jártak közösségbe, azoknak kb.2 nappal hosszabb a beszokás. Nálunk szülőin megmondták, hogy max. egy hét...és tényleg minden gyereknél működik.
Szóval...a picivel max. 1-2 órát vagy bent, az meg kezelhető teljesen. Emiatt nem kell tolni a beszoktatást és a párod szabiját se "pazarolja" erre, pláne, ha munkahelyen most kellemetlen.
Óvónő vagyok (most gyes-en) és ez az óvónőtől függ. A nagy része nem engedi.
Én kezdőként tettem pár kísérletet, nem jól sült el. Pont azért, mert a kicsi jön-megy, rendezkedik. Az óvónő nem tud rá figyelmi miközben 3-5 gyereket igyekszik megismerni, anyuka meg inkább a nagyobbra figyel. Amikor elmennek, az dupla "elszakadás", főleg amikor a kicsi is sír hogy az oviban akar maradni játszani a tesóval.
Egyszer egy 10 hónapos kisfiúval jött az anyuka, ő a nagyra figyelt, én reggeliztettem a kicsi meg felállt egy szék mellett és úgy elesett, hogy felszakadta szája. Az anyuka engem vont felelősségre, a vezető óvónőn át egész az önkormányzatig ment. Bár mindenki kiállt mellettem és végül semmilyen következménye nem lett, nem voltak kellemes hónapok. Ez volt az utolsó év, hogy engedtem kicsit beszoktatásra.
Persze, jogilag nem kötelezheti az óvoda az anyukát, hogy passzolja le a kisebbet, de valójában egy ovis korú gyermek beszoktatásán semmi keresnjvalója nincs a kistesónak.
Abszolút tapasztalatból beszélek: most szokik be a 3,5 éves kisfiam, ez a második hete, eddig félnapos volt, ma alszik bent először. Van egy 20 hónapos kislányom, aki egyetlen beszoktatós délelőttön sem volt velünk. Pedig imádom, semmi pénzért nem passzolnám le feleslegesen, de ez a helyzet megkívánja. Én már hetek óta azt szervezem, hogy mikor ki lesz a kislányommal, amíg én a fiammal az oviban vagyok. És jól döntöttem, hogy nem vittem a picit. Számtalan olyan helyzet volt, ami teljes embert kívánt. Képtelen lettem volna kétfelé szakadni, amikor az egyébként abszolút oviérett, önálló kisfiam toporzékolva sírt, hogy szeretne kimenni az udvarra, mert kíváncsi, milyen szuper hely lehet. Így, hogy azonnal reagálni tudtam és minden figyelmem Neki tudtam adni, lerendeztük 5 perc hüppögéssel. Ha mindeközben az örökmozgó 20 hónaposomat is szemmel kellett volna tartanom, biztos leizzadtam volna. A fiam megérezte volna a feszültségemet, és 3x annyi időbe telt volna megnyugtatni. Vagy amikor tízórai időben tök véletlenül ráborította a mellette ülő társa a vizet a fiam nadrágjára. Olyan váratlanul érte, hogy teljesen kiborult. Mivel mellette voltam, azonnal tudtam reagálni megnyugtattam, nyugodt hangon elmagyaráztam Neki, hogy a kisfiú nem direkg csinálta, és sajnálja. Gyorsan helyrejött a fiam lelkivilága. Ha mindeközben a 20 hósom rámolt volna a csoportszobában, hát...nem lettem volna túl nyugodt! És még hány ilyen eset előfordulhat!
Az is nagyon lényeges, hogy te abszolút nyugodt légy, jóformában legyél, amikor beszoktatod a nagyot, hiszen a te erődből merít a gyermeked. Ha te abban a beszoktatós 1 órában teljesen szétforgácsolod magad, sokszorosára növeled a hisztis, gázos helyzetek esélyét. Márpedig ilyenkor arra kell törekedni, hogy a nagynak minden szempontból kellemes tapasztalatai legyenek.
Én határozottan azt javaslom, hogy oldd meg a kicsi felügyeletét arra a rövid időre /nem egész napokról van szó/, és koncentrálj minden idegszáladdal az ovis gyermekedre! Hatalmas mérföldkő ez az ő kis életében: megérdemli a teljes figyelmedet! Adjátok meg a módját!
Babysittert mindenhol találni. Fiatal egyetemistàk, kismamák stb.
De nem kötelező a beszoktatás sem. Ott is hagyhatja egyből ( ezt arra írom mikor valaki írta, nem kötelezhetik anyukát)
Remek, hogy a sok szuperanya lepontozott, gratulálok.
Ahhoz is, hogy annyi eszetek nincs, hogy vannak helyzetek, amikor anyuka NEM TUDJA hova tenni a kicsit és vinnie kell magával. Nem mindenhol vannak ugrasztható nagyszülők, bébicsősz, stb. Ilyenkor az ovinak is kooperálni kell azt gondolom (még ha nem is ideális tesóval beszoktatni). A szülő feladata, hogy vigyázzon a kicsire...illetve egy beszoktatás szerintem (és a mi ovónőink szerint) nem abból áll, hogy anyuka a gyerek mellett posztol naphosszat, hanem próbálja, hogy menjen játszani, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!