Minden oviban ez a szabály?
48#-assal egyetértek teljesen. Én elhiszem amúgy,hogy szeretné mindenki a legjobbat a gyermekének,de ha az adott óvodában nincs erre kapacitás,akkor nincs. :( Tényleg vagy az,hogy ebédidőben elvinni vagy keresni egy olyan óvodát,ahol van plusz személy erre. Mindenki igényét külön nem tudják sajnos figyelembe venni hiába lenne ez a normális. Az lenne a normális persze,hogy mondjuk a fele csoport igényli az alvást aludjanak,fele nem,ők külön szobában külön személyzettel. De erre nincs lehetőség azért általában... van amikor nincs valamire opció. Felfogja itt mindenki,hogy NINCS ELÉG EMBER? Nem csak itt,az oktatásban sem. Nincs elég tanár,nincs elég eü. személyzet,nincs elég ember. Köszönjük a kormánynak és a remek változtatásoknak,amit az évek alatt lenyomott mindenki torkán és amit még készül majd. Hamarosan bejön az is,hogy otthon taníthatja mindenki a gyerekét,mint a covid alatt,ha így folytatják.
A traumára visszatérve, én például felnőttként is ha visszagondolok nem szerettem óvodába járni,otthon szerettem volna maradni a kistesómmal és anyával játszani,pedig voltak barátaim is bent plusz csak délig voltam amíg anya otthon volt testvéremmel. Kiráz a hideg a mai napig ha arra gondolok,hogy márpedig akkor is menni kellett. Akkor nekem is kellett volna ott egy opció? Miért nem engedték,hogy ne menjek?Miért nem vették figyelembe az én igényemet? Van amikor nincs opció,sajnos. Később is lesz sok-sok ilyen.
Egyébként aki azt írja kávéznak, röhögcsélnek. Én nem sajnálom tőlük azt a pici kávéidőt,ha így is van,plusz esetleg ebédeljenek,bármi. Nektek gondolom nincs szünet a munkahelyeteken. Amikor még tanultam volt egy kötelező hónap bölcsődei gyakorlatom (teljesen mást tanultam,de kellett hozzá). Ott is volt gyerek,aki nem aludt ebéd után,csendben feküdt ügyesen. Ez az egyik a másik már akkoriban is kevesen voltak ott egyébként(pedig ez nem most volt),volt hogy egy ember volt ott nagyon sok gyerekre,nézni is rossz volt. Az alvásidőben belenéztünk a dokumentációba,beleláttunk miket csinálnak,írnak. Végig dolgozta az alvás időt a kávé mellett és így is mondta,hogy többször sajnos haza kell vigye,volt lemaradása is,nem haladt vele. Ahol én dolgozom is a fizikai munka része mellett van egy halom papírmunka. Sokszor ott is annyit lát a szülő,hogy "na már megint csak papíroznak". Ja,egy főre vagy 15 oldal papírmunka,írnivaló,sok baromság,de kötelező és ez csak egy fő. Sokszor munkaidő végén is bent maradtam a 12 óra után,hogy befejezzem,pedig már alig láttam. Aki ezekbe nincs benne nem fog sajnos belelátni. Olyat is megkaptam ott már,hogy "de jót ülnek",amikor a 12 órából a 9.-ben sikeresen leültem enni 2 falatot majd rohantam tovább. Ja..de jót is ültem. :)
52!
48as vagyok. Köszönöm.
2 dolgot mondott mindig édesanyám, mikor hazajött. Egyik az volt, hogy még ezt meg azt kell csinálnia az oviba,foglaljuk el magunkat a húgommal. Másik, hogy kapcsoljuk ki a rádiót. Hát,.igen. megértettem, miért mondta.
Akkor a pedagogiai asszisztens mit is csinal a gyerekek alvasidejeben? Erdekelne!
Mert nagyon beharangoztak ovikezdesnèl, hogy van egy ilyen szemely az oviban, aki csak a problemas gyerekekre figyel. Tessek itt egy problemas gyerek, ő hol van ebed utan? Amig mindenki alszik valoszinuleg semmit nem csinal……
Én se aludtam sose az oviban. Csendben feküdtem amíg a többiek aludtak. Anya tanyamintás ágyneműt varrt, hogy azzal tudjak ellenni. Volt rajta tehén, malac, kutya, macska, kacsa szóval minden féle.
Nem volt ebből sose probléma.
Esetleg megpróbálhatod ezt te is, mert az ovi nem valószínű hogy hozzád fog alkalmazkodni.
Nagyjából igen. Sajnos.
Ilyenkor örülök, hogy én startból olyan oviba jártam, amelyik direkt csak azoknak volt fenntartva, akiknél volt otthon nagyszülő vagy egyéb, s a gyereket csak azért vitték oviba, hogy a minimális ott töltendő óra legyen meg. Nálunk sose volt alvás, de azért mert legkésőbb 1-re már mindenkit hazavittek.
Tudom, hogy a problémán nem javít az a tény, hogy ennél még csak roszabb lesz (nemhogy a szabadidő eltöltését, de annál azért fontosabb dolgokat is befolyásolnak felnőtt embereknél, csak azért, mert valakinek úgy kényelmesebb), írok egy kis érdekességet:
Az éppen szülni készülő nőknek csak 45%-ban van szabad mozgásterük a vajúdás alatt, s csak 16%-ban választhatják ők meg a kitolási testhelyzetet. Miközben ezt elméletileg 100%-ban rájuk kellene bízni, mert ők érzik, hogy hogy jó nekik, hogy megy könnyebben a dolog, stb. De nem, az orvosnak könnyebb ülni a széken s várni a gyereket, mint a sült galambot, nem alacsonyodik le annyira, hogy letérdeljen a földre, ha esetleg az anyának a guggolás lenne a könnyebb. Ennek a megbortánkoztatóbb verziója, mikor még kis is kötik a szülni készülő nő lábát, hogy az elvárt testhelyzetben maradjon. Vagy pl a szülésindítás is 41%, miközben elméletileg nem kellene 10% felettinek lennie (a kecskeméti kórház szülészetéről vannak ezek az adatok)
Siralmas ami itt megy.
13as, ja..csak nyugaton nem egy óvónő és egy dajka van 25-28 gyerekre mint itt.
Hála a "megbecsülésnek", rengeteg a betöltetlen állás. És igen, ilyenkor adminisztrálnak, értékeléseket írnak megbeszélik a következő hét/hónap programját stb.
Ha szerintetek csak kávézgatnak, el lehet menni óvónőnek:-)
Mondom ezt úgy, hogy nem az vagyok. Ha ennyire nem bír a gyerek 4-5 évesen nyugton feküdni, akkor fogadj bébiszittert és vidd haza délben. Vagy esetleg próbáld megnevelni a gyereket, hiszen az oviban vannak szabályok, ha otthon nálatok nincs is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!