Nálatok mit jelent pontosan a 3-4 év körül gyereketeknél, hogy kijelölöd a határokat, mik azok a szabályok amiket betartatsz vele minden körülmények közt? Hogy csinálod, hogy éred el, hogy betartsa?
Kicsit bajban vagyok ezekkel a dolgokkal, és lassan 4 éves lányunk kezd elkanászodni...
Természetesen nem a testi épségét óvó szabályokra gondolok, mert ott tudom, hogy nincs választás, hanem pl. a gyerünk fürdeni/öltözni/indulni/fogat mosni, stb., válaszolj ha kérdezlek/nem veszünk meg mindent a közértbe/köszönés, udvariasság a rokonsággal, játék közbeni durvulás, játszótéri szót nem fogadás, meg mittudomén egy csomó dolog van, bármi ami eszetekbe jut....
A módszeretek is érdekelne pontosan. Mire mit válaszolsz neki? Csak mert a lányom olyan kerek mondatokban győz meg, hogy én vagyok a buggyant, és akaratos, türelmetlen, és nem ő a szófogadatlan, hogy a szám is tátva marad...:-DD
köszi
Ajánlom a Gyermekhatárok c. könyvet. A lényeg, hogy: tiszteld önmagad (te vagy a főnök), de őt is, legyél következetes (tartsd be, amit ígérsz), viselkedj úgy, ahogy a gyerekedtől is elvárod (udvariasság, szokások), és fejezd ki az empátiád (tudd magad a helyébe képzelni).
Egyébként általánosságban a 3 és fél évesemnél az válik be, ha azt mondom pl: "Ez most a fogmosás ideje, nem a játék ideje. Minél előbb megmossuk, annál több időnk lesz együtt játszani." Ez persze sokszor csak a 3-4-dik, "Én is nagyon sajnálom, de ha hamarabb elkészültünk volna, most nem lennél szomorú" után válik be, de akkorra már érti és elég a figyelmeztetés a birkózás helyett.
köszönöm a válaszokat, nagyjából mindkettőtök által írt dolgokat alkalmazom, lehet, hogy csak azért van kanászodás-érzésem, mert mióta elmúlt 3 éves, már nem babaforma, hanem gyerekforma, és tőle már elvárok dolgokat, eddig meg nem...pedig részéről ez semmit nem jelent, hisz pár hónap..
A könyvnek utánanézek, köszi, még várok válaszokat azért..:-))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!