Miért? Utazás pici gyermekkel?
Egy kérdést szeretnék feltenni itt a főként családos embereknek mindenféle rosszindulat nélkül egyszerűen csak szeretném megérteni a dolgot illetve a gondolatmenetet!
Éppen a párommal utazunk nyaralni és több alkalommal tapasztaltuk hogy családok elindulnak 1-4 éves korú kisgyerekekkel akik sok esetben nem bírják a több mint 5-10 órás repülőutat buszozást...
A gyermek nyilván kínjában nem bírja az utat ami érthető de mégis miért gondolják azt a szülők hogy mégis belevágnak és ekkora távolságot megtesznek a pici gyermekkel!
Előre köszönöm az értelmes válaszokat
Semmi köze a kérdésnek a csövesekhez. Buksisimit se várok, nem vagyok kutya.
Én frusztrálódtam, amikor a gyerekem sírt egy járművön, nem tudtam megnyugtatni, és zavart másokat, egy vki meg leállt btatni. Szerintem ebben a helyzetben mindenki más is kellemetlenül érezné magát.
De ez még mindig más, mint egy többórás repülőút. És nem az a lényeg, hogy a repülő kié, hanem hogy az emberek élni hagyják egymást.
Persze minden gyerek sírhat minden helyzetben, és szerintem senki nem haragszik, ha egy kisgyerek röviden felsír, de ha olyan helyzetbe viszed a gyerekeidet, ahol nem tudod őket kontrollálni, és ezzel másnak jelentős kellemetlenséget okozol, akkor nem őket kell hibáztatni és hangoztatni, mennyire leszarod őket.
Miért nincs köze a kérdésnek a csövesekhez? Az ő szagukat pl türni kell egy olyan járaton amiért én fizettem, de a csecsemő akinek fáj a hasa, és szenved szálljon le? És ez csak egy példa. Hm. Érdekes értékrended van, amiben a babád minden ilyen ember után következik.
Meg ilyen erővel az emberek zárkózzanak be évekre a 4 fal közé ha gyerekük van? Miért pont ők? Még mindig nem válaszoltál arra miért pont egy szenvedő csecsemő üti ki a legjobban azt a bizonyos biztosítékot, adót nem fizető csövesek, randalírozó primitív suttyók stb helyett? És te anya vagy....
Mert nem függ össze a két dolog. A csöves is kiüti a biztosítékot, de ez totál más téma.
A csecsemő ordítása és a kisdedek hisztije vagy sírása rettenetesen zavaró. Nem ideológiailag, hanem, mint hang.
A gyerekért az anyja felel, sehová nincs sorolva a gyerek, nyilván senki nem rá haragszik. Az anyja felelőssége, hogy a lehetőségekhez mérten a legkevésbé zavarjon másokat.
Ha 2 percenként járó villamossal mész például, akkor alapesetben elvárható, hogy leszállj egy ordító gyerekkel. Ha épp leszakadt az ég, akkor nyilván nem. Ezekre nincsen leírt szabály, és az emberek érzékenysége is változó.
Ha egy ilyen kötözködő néni van, akit zavar a szóláncozás, akkor lehet gondolni, hogy a nèni hisztisebb a kelleténèl.
De ha egy repülőnyi embert idegelnek ki a gyerekek, akkor a "mindenki leszarása" szimpla bunkóság.
Persze a gyerek életkorán is múlik. Csecsemő mindenhol sírhat, ezt is az emberek figyelembe veszik (de azért akkor se mindegy, hogy megteszel-e mindent a baj elkerülésére, javítására), de később a neveletlenség egyre nagyobb baj, és sok szülő nem is próbálja szinte nyugtatni, fegyelmezni a gyereket.
A kérdes amúgy 5-10 órás repülőútról szólt. En azt írtam, hogy amíg a gyerekek olyan kicsik, hogy a viselkedésük nem jól kontrollálható, addig érdemes kerülni az ilyesmit. Ez 4 fal közé szorítás?
A bkv-t előttem hozták fel egy kommentben, arra reagáltam.
"És te anya vagy..." Ezzel nem tudom, mit akarsz mondani. Ha jól értem, Te is.
"Mert nem függ össze a két dolog."
De értsd már meg, hogy összefügg. Miért lenne más tészta? Bocs, de nem én tehetek róla, ha annyira korlátolt vagy, hogy nem fogod a párhuzamot.
Miről is van szó igazából? Hogy vannak dolgok, amik zavarják a fülünket/nyugalmunkat az utazás során, pedig mi tisztességes adófizető emberek vagyunk akikre tekintettel kell lenni. Nos, akárhogy is nézem, és akárhogy is ellenkezel a szenvedő csecsemőn kívül még kb 1000 dolog van, ami zavarja a nyugalmunkat, de te mégis a csecsemőre élezed ki az egészet és váltig állítod, hogy a maradék 999 teljesen más, ne keverjük ide? Miért? Ha pont ugyan úgy zavar mert hangos, sőőőőt ő még tehetne is ellene mert ő nem azért üvölt/büdös/bunkó/furakodó stb mint egy csecsemő.
"És te anya vagy..." Ezzel nem tudom, mit akarsz mondani."
Pont azt akarom vele mondani, hogy szomorú hogy anyaként a saját kisbabáddal szemben mutatsz zéró toleranciát, és más zavaró bunkó emberekre meg legyintesz mert ők "mások".
Szerintem senki nem üvöltetteti direkt a babáját sehol. Én még olyat nem hallottam hogy valaki elutazott Csepelről Újpestre tömegközlekedéssel, hogy idegelje a népet. Akkor utazik mindenki ha oka van rá, és igen a nyaralás is ok. Mert a szülők is emberek akiknek joguk van utazni nyaralni, meg a baba is ember akinek szintén van joga utazni. És ha a mögötted hagymát zabáló, háttámla rugdaló nem zavaró akkor bizony a síró csecsemő sem legyen az, mert kicsivel sem ér az a gyerek többet vagy kevesebbet más viselkedni nem tudó embernél.
Szerintem egy bizonyos érzelmi intelligencia fölött amúgy az ember különbséget tud tenni egy hasát fájlaló csecsemő, meg egy szándékosan zavaró rendet bontó felnőtt között. Sőőőt, képes különbséget tenni a síró baba, meg egy rosszalkodó 4 éves között, akire anyukája nem akar rászólni mert lexarja, hogy a gyerek épp egy repülőnyi embert borít ki sivalkodásával.
Amúgy látom téged igen megborított a saját eseted, holott ez nem feltételnül történt volna mindenhol így. Én is a közelmúltban utaztam egy villamoson egy 1 éves forma gyerekkel, (picit több), aki olyan fejhangon üvöltött mintha épp elevenen nyúzták volna meg. Nem tudom mi baja lehetett szegénynek, de képzeld senki az ég világon nem szólt be a szülőknek(?) (inkább a nagyszülők voltak, és lehet ez volt a baj, de mindegy).
Szóval nyugodjál meg, valaki leosztott, más meg nem tenné, ezért teljesen felesleges a saját gyerekedet a föld alá szintre ledegradálni. Ha így folytatod az a fajta anya leszel, aki miatt a gyereknek örökös komplexusai lesznek mert ő is azt fogja nézni kinek nem felelt meg, ki nézett rá csúnyán. Ez kell neked? Pedig jó irányba haladsz ezzel a viselkedéssel, meg "elvekkel".
Ez az egész arról szól, meddig terjed az emberi szabadság. A "várhatna pár évet az utazgatással" pont azt jelenti, hogy te pár évre be akarod korlátozni, hogy az a min 3 ember hová és mivel utazhat. Holott mindenki szabadsága csak addig terjed, amíg másokét nem korlátozza. Azzal, hogy a kisgyerekesek repülnek (teljesen mindegy milyen messzire), azzal téged nem korlátoznak semmiben. Legfeljebb némileg kényelmetlenebb lesz az utad A-ból B-be. És itt a párhuzam egyébként a csövessel, aki szó nélkül lehuppan mellém a metrón, és olyan szaga van, hogy majd elhányom magam. De tudod, én kultúrember vagyok, befogom a számat, neki is ugyanolyan joga van utazni, mint nekem (most nagyvonalúan tekintsünk el attól, hogy van-e jegye), de még odébbülni sem fogok egy másik helyre, mert megalázni sem akarom.
A gyerekek sírnak, ez az élet rendje. Néha kevesebbet, néha többet. Ők nem tudnak beszélgetni, mint a felnőttek.
Szóval minden gyerek miatt hőbörgő legyen olyan kedves, és nézzen magába, milyen alapon akar másokat a személyi szabadságukban korlátozni. Mert pont ezért írom, hogy leszarom, hogy mit gondolsz. Az én pénzem, az én gyerekem, az én nyaralásom, az én dolgom.
Nézd, ezt itt fejezzük be. A korlátoltnnak nevezést, meg az arról teorizálást, hogy szerinted hogyan károsítom a gyerekemet és hová sorolom, és milyen fajta anya vagyok/leszek.
Szerintem nem vagyok ilyen, de nekem a saját gyerekemet kell majd viselkedni tanítani. Az esetleges későbbi neveletlenséget nem menti, hogy léteznek más neveletlen emberek is. Ezt az érvelést én nem igazàn szeretem (" nekem szabad, mert az x sokkal inkább csinálja, más rosszat csinál), ezzel valóban hiába fog majd próbálkozni a csemete. Ebből semmilyen szinten nem következik, hogy a csöves mögé sorolnám a gyereket, a csöves csak szimplán nem az én hatásköröm.
Én sem gondolom, hogy jó a gyereknek, ha arra nevelik, hogy nyugodtan szarja le mások nyugalmát. De nem gondolom egy GyK kérdés alapján, hogy Te ilyen lennél.
Eltértünk a hasfájós csecsemő téma irányába is, nem baj, de a kérdés 1-4 évesekről szólt. Ahogy írtam fentebb is, minden eset egyedi, ha egy gyerek csak egy vkit zavar, vagy ha mindenkit az is más, és a helyzetek és megítèlésük is egyedi.
Ezzel a 4 fal közé zárós érvvel nem tudok mit kezdeni, èn utàlok utazni (idő- és pénzpocsékolásnak tartom), és valóban próbára teszi a beleérző készségemet elképzelni, hogy vkibek csak 5 óra repülőnyire jó, és közelebb még átmenetileg sem talál semmi szépet és érdekeset.
Nem tudom minek lehetne nevezni azt az embert, aki a magáét mondja mint egy papagáj, és képtelen kitekinteni a kis világából. Igen a te gyerekedet Te neveled, és épp ezért van hogy egy 4 évest nem bezárni kell, hanem elvinni nyaralni, és megnevelni, hogy a repülőn nem tombolunk. Van már elég idős ahhoz, hogy felfogja, meg Te szülőként is szórakoztathatod, nem kell úgy tenni mintha egy felnőtt lenne az a gyerek, aki majd csendben elfoglalja magát a repülőn, vagy alszik. A csecsemő viszont más tészta, aki azért beszólt neked mert sírt a buszon, az egy bunkó, nem is értem miért magadat ostorozod.
A csöves nem a te hatásköröd, ahogy más üvöltő csecsemője sem, szóval ignoráld csak nyugodtan mind a kettőt, mert számodra mind a kettő "csak" egy zavaró tényező, ami kicsit kellemetlenebbé teszi az utazást. A szülő meg majd maga eldönti mennyire volt indokolt vinni azt a gyereket, nem tartozik neked számadással, meg senki másnak. Te ne vidd sehová, magánügyed, bár itt eléggé közrejátszik az is, hogy te magad nem szeretsz utazni mert pénzkidobás. Csak nem tudom miért is várod el, hogy más is így gondolkozzon erről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!