Ettől én rossz ember vagyok?
Egy óvodás lányom van és lassan lesz kistesó. Vágytam gyerekre, imádom a lányom, de alapvetően nem vagyok gyerekkedvelő. A sajátomat igen, szeretem, a rokon gyerekeket is, de másét nehezen viselem. És az, hogy mi lesz az óvodai csoport többi tagjával, nagyrészt hidegen hagy. A többi szülővel sem ápolok túl mély barátságokat.
Az történt, hogy a kislányom barátkozni kezdett egy pár hónappal idősebb gyerekkel, akinek van valamiféle zavara, és a lányom utánozni kezdte a hülyeségeit. (Meg a beszédhibáit) Állandóan követi, mint egy kiskutya és örül ha valami rosszat csinálnak. Itthon mindig elmagyarázom neki, hogy ezeket a dolgokat nem szabad, és kérdezgetem a többi gyerekről, hogy tudna e mással is barátkozni. Egy másik kislány nyitott felé, és én annyit kértem a lányomtól, hogy csupán egyetlen napig játszon azzal a kislánnyal, vagy másokkal, ismerje meg a többieket is. Boldog voltam, amikor a kincsem megízlelte, milyen az, ha önmagával azonos értelmi szinten barátkozik és nem egy hülyével, már bocsánat, hogy ilyet mondok arra a kisgyerekre. Azóta boldogabb a lányom is. A lányom igen, de az óvónők nem, mert amíg volt társasága a zavart gyereknek, addig könnyebben kezelték, és most próbálnák visszaeröltetni mellé a lányomat! Ezen én nagyon kiakadtam. Egy ideig játszottuk ezt a macskaegér játékot. Ők unszolták a lányomat hogy játszon a zavart gyerekkel, én meg bíztattam itthon hogy mondjon rá nemet! Aztán az óvónő keresett meg engem azzal, hogy miért tiltom a lányom attól a kisfiútól? És nem akarják megérteni. A közösségről papolnak nekem, meg arról hogy azt a gyereket is segíteni kell, de ez nem az én dolgom. Én a lányom érdekeit nézem. Még ha a lányomnak mindegy volna, akkor talán belemennék, de látom hogy sokkal jobban élvezi az óvodát, amióta egészséges gyerekekkel barátkozik.
Senki sem mondta,hogy minden problémàs gyerek gyilkos lesz.Úgy làtom az értelmezéssel gondok vannak...Illetve kérhetnélek,hogy ne személyeskedj?!
Én az Anyukàval érték egyet,védje a saját gyermekét!A problémàs gyerek nem az ő gondja.
Nem nem fog, hanem nem tud. Illetve nem teljes mértékben, csak többé kevésbé. Pont erről szólna az integrálás.
Hol vannak a fiú szabályszegéseinél az óvónők? Jaa, a többi normális szabályszegéseit akadályozzák éppen.
Ebben a helyzetben igazat adok, a kisfiú nincs jó hatással a lányodra, de erről nem ő tehet, hanem az óvónők. Ha azt akarják, hogy a gyerek ne maradjon ki, őt vonják be a többi gyerek játékába, és olyat is találjanak ki, amit ő is szeret, de még nem "rosszaság". Ha eleven, lehet célbadobás, fogócska, papírrepülő reptetés..
Nem tűnik a gyerek sérültnek vagy veszélyesnek az általad leírtak alapján, csak nincs neki megmutatva, hogy vezesse le az energiáit helyesen, mikor fel van pörögve egy csomó gyerek között. Erről pedig bizony a pedagógusok tehetnek, hogy nem vonják be jobban.. nem másik kívülállót kell vadászni hozzá, hanem egy csapat tagjává tenni, kihasználva az erősségeit, mert neki is vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!