Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mai, "modern" anyák! Elmagyará...

Mai, "modern" anyák! Elmagyaráznátok nekem?

Figyelt kérdés

Először is szeretném elmondani, hogy mások véleménye olyan szinten nem érdekel, hogy változtassak a dolgokon, tudom, hogy mindenkinek úgy kell a dolgokat intéznie, úgy kell élni, ahogy az ő családjának megfelelő. Ennek tudatában vagyok. A kérdés arra irányul, hogy ezt azok MIÉRT mondják, akik nem így élnek/gondolkoznak.

A lényeg az, hogy ezen az oldalon és a valóéletben is azt tapasztalatom, hogy egyes feleség- és anyatípusokat elítélnek ma.

Nem értem, hogy miért probléma az, hogy én a hétköznapokban nem terhelem az otthoni dolgokkal a férjemet. Ma az a divat, hogy anyukák imádják hangoztatni, hogy "az övé is a gyerek". Ezzel nincs is gond. De azért mégiscsak a férj dolgozik általában napközben és az anyák vannak otthon a gyerekkel. Elhiszem, hogy a nők is kifáradnak az otthonlétben. 3 gyerekem született 5 év alatt, a kicsi még csak 1,5. Egy elég nagy házban élünk ( 2 vendégszoba, 3 fürdő, viszonyításképpen, hogy tudom, milyen nagy házat takarítani), még sincs az, hogy az, hogy a férjem munkából hazajövet még takarítani, főzni segítene vagy a gyerekeket rábíznám hosszú időre. Elfogadom, hogy ő is elfáradt, sőt talán jobban mint én.

Például egy konkrét kérdésem ez lenne: miért nem hagyjátok a párotokat éjszaka aludni, és várjátok el, hogy keljen a gyerekhez, ha egyszer ő másnap dolgozni megy, ti meg pihenhettek másnap, ha a gyerek is pihen?

Sok nő miért nem érzi, hogy átlendül a ló túloldalára? Oké, hogy otthon van egy csomó dolog. De a másikat miért nem lehet megérteni?

Még egy dolog. Itt mindig leszúrják azt, aki azt írja, hogy szülés előtt előre megfőz a párjának. Ez miért annyira elvetemült dolog? Másnak miért esik nehezére, mikor előtte gyakorlatilag pihenni van otthon (azokhoz szól, akiknek valóban nehezére esik!) Oké, hogy vannak nagyon extra terhességek, ami borzalmas, de az átlag mégsem annyira elviselhetetlen még a vége felé sem, hogy ne lehetne egy pár adag kaját megcsinálni, ha meg annyira rosszul van, akkor orvoshoz kellene menni, hogy megnézzék minden oké-e mert azért haldokolni a vége felé sem normális, valamint nem is arra az időszakra értem a főzést, nem a szülés hetére. Vagy annyira azért még sincs rosszul?

Ismerek például egy párt, ahol a gyerek körül, amit csak lehetett apuka csinált. Munka után ment haza, hogy ellássa a gyereket, mert anyuka kiborult délutánra. Már csak éppen nem szoptatott apuka. Na de sebaj, második gyerek már tápszeres lett, így apuka is aktívan részt vehetett az éjszakai kelésben, anyuka sokszor nem is kelt. Az ilyen nők mit éreznek? Más is fáradt, de nekem ilyenkor megkérdőjeleződik az érzése a párja iránt. Semmi sajnálat nincsen benne, hogy az a szerencsétlen másnap olyan helyre megy ahol meg kell felelnie, ő meg otthon lesz?

Miért drámáznak ma annyit az anyák? Szerintük milyen egy ilyen párhoz hazamenni?

Ja és hogy eloszlassuk a kételyeket, nem egy slampos, topis nő vagyok. Műkörmöm van, sminkelem magam, még otthon sem vagyok melegítőben, figyelek magamra, edzeni járok heti négyszer.

Ennek ellenére én beérem azzal, ha a párom délután játszik a gyerekekkel, nem kell hogy segítsen nekem, ha elmegy valamerre a gyerekekkel az teljesen jó, de sokszor előfordul, hogy én viszem el otthonról a gyerekeket egy kicsit "őrjöngeni", ha látom, hogy a párom nagyon fáradt, hadd pihenjen. Általában azt főzök, amit ő kér, mikor hazajön kávéval várom (direkt nem iszok igazán előtte), és figyelek rá. Cserébe ő is rám. Ez ma miért ritka? Mi ez a nagy feminizmus, ami már konkrétan a másik nemet nyomja el gyakran?

Az egész kérdés arra irányul, ameddig az anya otthon van a gyerekekkel és hétköznapkora illetve, a férfi munkanapjaira. A kérdés lényegében: a férfiak rendes munkaidőben eltöltött munkája miért nem egyenlő egy EGÉSZ NAPOS gyerekkel + háztartással eltöltött nappal? Miért van még második műszakja a férfiaknak munka után?

2017. jún. 2. 00:41
1 2 3 4 5 6 7
 21/62 anonim ***** válasza:
93%

Nos, nekem ugy tunik, hogy neked kb sosem volt normalis munkad, es normalis karriered, mert errol nem tettel emlitest egy szoval sem. A leirtak alapjan te egy foallasu anyuka vagy, gyanitom nincs sajat jovedelned, nem alakult ki koztetek a paroddal az a rutin, hogy igenis mindetten kenyerkeresok vagytok, egy mindkettotok munkaja ugyanolyan fontos a kozos eletetek fenntartasahoz, es a csaladalapitasahoz. Nem minden par engedheti meg maganak hogy csak 1 kereso legyen, mert nem adatik meg mindenkinek a kacsalabon forgo kastely. Sajnos ma Magyarorszagon ezt csak egy nagyon kis reteg engedheti meg maganak. Masok meg tizen evekig nyogik a hitelt az 50 negyzetmeteres panel lakasra is, meg az autora.

Sokan jonehany evet elobb tanulassal es munkaval toltenek, hogy biztos egzisztenciat tudjanak teremteni majd a szuletendo gyermeknek, es ott bizony kialakul egyfajta egyenloseg az otthoni teendok elvegezesevel kapcsolatban is, hisz mint mondtam, akar a nonek is lehet olyan munkaja, hogy pl hetvegen vagy delutan dolgozni, esetleg tulorazni kell, ilyenkor a ferjre is tobb harul.

Na mar most, ha egy ilyen parkapcsolatban gyermek szuletik, ott evidens az is , hogy a gyermek koruli teendoket is tobbe kevesbe kozosen oldjak meg, illetve hogy a ferj munkabol hazaterve megfozi maganak a kavet, vagy hetvegen ugyanugy segit a nagytakaritasban mint a gyermek szuletese elott.

Es nincs az, hogy csak az apa a kenyerkereso, akkor ot kiszolgaljuk, hiszen anyu is kap egesz jo kis juttatasokat a csed-gyed alatt (nyilvan nem annyi mintha dolgozna, de a gyesnel meg a csaladinal azert jobal tobb). Utana meg mehet vissza anya is dolgozni ugyanugy, tehat megintcsak nincs kulonbseg a ledolgozott munkaidok kozott, sot, ilyenkor az anyara megtobb harul, hisz a gyermekkel kapcsolatos teendok tovabbra is nagyban az anya feladata lesz, ugyanigy a hazimunka nagy resze is.

Mondjuk mas a helyzet akkor, ha mindezek utan anya ugy dobt, hogy mar O nem akar visszamenni dolgozni egy ideig, es bevallal meg 1-2 gyereket...akkor ez a viszony sokszor borul, bar nem torvenyszeru akkor sem.

Egyebkent Te, kedves kerdezo, mit szandekozol csinalni, ha a gyermekeid nagyobbak lesznek? Iskolaban kesz mindenki, es nem veluk kell foglalkoznod egesz nap? Csak kivancsi vagyok, hogy egy olyan csaladban ahol te elsz megis mik a perspektivak?

2017. jún. 2. 09:06
 22/62 anonim ***** válasza:
91%

"Látom az edzőterem teljesen kiütötte a biztosítékot :D"

Te tényleg azt hiszed, hogy egyedüli gyesen lévő anya vagy, aki edzőterembe jár?:D Mellesleg elfeledkeztél a fodrászról, körmösről, kozmetikusról, azt meg el ne meséld már, hogy a két ötéves gyerek minden szombat délután pontban háromnegyed egykor alszik, és fel sem ébred, amíg haza nem érsz. Ezt a gyereklepasszolást meg hagyjuk már, sz..rra se való az az apa, aki sérelemnek, tehernek éli meg, ha napi egy órát foglalkozik a saját gyerekeivel. Ha neked egy ilyen pali jó, légy boldog vele, de a saját nyomorodat nem kell átforgatni abba, hogy mindenki más, aki nálad jobban választott, mekkora hülye.:-)

2017. jún. 2. 09:53
 23/62 A kérdező kommentje:

A kérdés nem véletlenül vonatkozott a otthon töltött időre, ezért nem írtam, hogy nekem mi a foglalkozásom, mivel nyilván nem dolgozom JELENLEG.

Egyébként egy középiskolában vagyok nyelvtanár, szóval tanultam is a gyerekek előtt (diplomás vagyok), és 20 nyelvvizsga köszönhető nekem magánúton. Ezt a számot pedig igyekszem majd növelni, de nyilván nem akkor amikor a legkisebb 1,5 éves. Amíg terhes voltam dolgoztam. Aztán mikor meglett a legnagyobb, akkor még jöttek hozzám magántanítványok, de amikor már a második is meglett annyi óra maradt el, hogy értelmetlenné vált a dolog.

Nyilván vissza akarok menni dolgozni, de 5 éve a gyerekeknek éltem. Ezért írtam, (nem győzöm elégszer mondani), hogy a kérdésem arra az időre szól, míg az anya a gyerekek miatt van otthon. Nyilván más a helyzet, mikor az anya is visszaáll dolgozni.

Ja és nem azért szültem, hogy itthon lehessek, hanem mert mi a kezdetek kezdetén megbeszéltük, hogy 3 gyereket szeretnének, mivel a páromék is hárman és mi is hárman vagyunk testvérek.

2017. jún. 2. 09:59
 24/62 A kérdező kommentje:

Nem, mindig akkor alszik el, de mi dél-fél egykor már ágyban vagyunk és félóra általában elég, ahhoz hogy mindenki elaludjon. Nálunk nem volt divat, hogy órákig menjen az altatás, három gyereknél ez ritkán kivitelezhető.

Nem érzi rosszul magát, ha a gyerekeivel van, sőt, sokat vannak együtt, de ő szombaton nem dolgozik, tehát ez a nap ránk pont nem is vonatkozik a kérdés alapján.

Műkörmös 4-5 hetente másfél óra. Nem egy tragédia. Nem hiszem, hogy egyedül járok edzeni, mivel ott is látok egy csomó anyukát, nyilván tudom. Csak azért írtam, mert arra mindenki olyan hevesen reagált.

Én szeretem a párom, ő is szeret. Nem nyűg az együttélés, és szerencsére biztos vagyok benne, hogy megbecsüljük egymást.

Például éppen a tv-ben hallottam egyik nap (azt hiszem az a műsor volt, amit most Ördög Nóra vezet), hogy a kislány azt mondta arra, hogy "mi a legcsúnyább dolog, amit anya csinál?", hogy apának azt mondja, hogy szemét. Na nekem erről az a pár jutott eszembe, amit már korábban említettem. Elég visszataszító számomra ez is. Na de nyilván ez is a maradi gondolkodásom része, hogy nem illetjük egymást ronda szavakkal :D

Lehet a kérdés most már teljesen felesleges, mivel senki sem tud tőlem elvonatkoztatni. Azért pár válaszból tudtam mit leszűrni.

2017. jún. 2. 10:07
 25/62 anonim ***** válasza:
51%
Most hol van a másfél évesed?No commoment.Szarsz rá.Ennyi.
2017. jún. 2. 10:18
 26/62 anonim ***** válasza:
11%
*comment
2017. jún. 2. 10:19
 27/62 anonim ***** válasza:
86%
Valóban, kérdező, a kérdés teljesen felesleges volt. Az a görcsös igyekezet látszik belőle, hogy a saját életedet tökéletesnek tüntesd fel, minden kommenteddel egyre erősebben, most már valami hülye műsornál tartunk, ami nem is tudom, hogy került ide.:-) Ha baj van, családterapeutához fordulj, ez itt nem szakmai fórum.
2017. jún. 2. 10:19
 28/62 anonim ***** válasza:
82%

Azt amit te leírtál,bezzeganyának hivják.Mindent tökéletesen csinál,de fele nem igaz,amit ír.Hagyjuk már!

Szerintem ugyanolyan értékű munkát végez az,aki otthon van,nem alszik,hanem ellátja a gyerekeket,foglalkozik velük,háztartást vezet.Ugyanakkortól dolgozik otthon a nő,mint a férfi,es utána is ugyanúgy "munka" van,van hogy egész éjszaka,ha épp fogzik a gyerek,vagy beteg.Nyugodtan apuka is részt vehet néhány dologban.És igen,"munkát" írtam,nem az otthon lévő pihenőkre írtam.Jah,hogy te kondizni jársz gyerekkel?Nekem az is a pihenés kategória!!!!Mert nem a gyerekkel foglalkozol....

2017. jún. 2. 10:25
 29/62 A kérdező kommentje:

Sajnos igen, nem igazán vettem észre, hogyan terelődött rám a "gyanú", de egyre inkább kezdtem azt érezni, hogy én vagyok a "hibás", engem hibáztattok. Miért nem lehet ide kiírni egy kérdést anélkül, hogy ez lenne? Most nem tudom, hogy akik válaszoltak, de engem kritizáltak csak, azok hova tartoznak, de sejtem. Semmi gond, ezen a pont akár hagyhatjuk is a kérdést, valóban igazatok van, nem kell itt nekem semmit bizonygatni, főleg nem nektek :D

De azért mégis csak érdekes, hogy még a végén én leszek a sz*r anya + feleség. Na de mindegy is, ti tuti jól csináljátok, ti nagy demokratikus család :D Mindenki h*lye csak ti nem, ugye? Tipikusan ezek a nők lehettek. (Ha mégsem akkor elnézést, de a válaszaitok erre enged következtetni)

A kérdésemre részlegesen kaptam választ, de már egy kicsit jobban értem a dolgokat. Azt a néhány infómorzsát, ami hasznos volt köszönöm :)

2017. jún. 2. 10:57
 30/62 anonim ***** válasza:
14%

A példádban szereplő nőnek max szobanövény kéne, nem gyerek. Pláne nem értem, hogy ha már egytől úgy kiborult délutánra, hogy apa csinált a gyerekkel mindent, minek kellett neki kettő. Mondjuk apuka se normális, hogy egyrészt ezt tűri, másrészt csinált neki még egyet. Akkor vissza kell zavarni dolgozni, apa meg menjen gyedre és ennyi.

Én ezt az éjszaka keljen apa a gyerekhez dolgot akkor nem értem, ha anya szoptat, tehát apa úgyse tud vele mit csinálni. Annyiszor olvasom itt, hogy apa felkel, odaviszi anyának a gyereket cicizni, majd visszaviszi. Mivan??? Azért, mert neked szar, és nem aludhatsz, legyen már szar neki is? Na tőlem ez távol áll. A férjem amúgy nagyon aktív a gyerekkel kapcsolatban, mindent megcsinál, de sosem kelt éjjel, azért, mert szoptattam, tehát úgyse tudja helyettem megoldani. Cserébe mondjuk ha itthon van reggel, kel a lányunkkal ő, én meg alszom még 1 órát. Tápszeres gyereknél megértem, hogy anya is szeretne néha átaludni egy éjszakát, ha apa másnap nem megy melózni, bevállalhatja.

Amúgy én sem értem, mit rinyálnak annyian, sokszor egy szem gyerekkel. Az enyém 2 éves, dolgozom mellőle itthonról egészen pici korától. Cicis, rossz alvó a mai napig, és mivel ott a munka, én nem feküdhetek le mellé délután aludni, mert valamikor azzal is haladni kell. Plusz esténként 11-12-ig nyomom még a gépet, mert ha ébren van, nem tudom csinálni a munkámat, de nem is akarom tőle elvenni az időt. Ha apa itthon van, vannak apás napok, amikor én "csak" dolgozom és ő rendezi a gyereket meg a lakást. És most nem azért, mert szuperanya vagyok, de negyedannyit nem rinyálok, mint azok közül sokan, akiknek annyi a dolguk, hogy babázzanak, tartsanak rendet meg főzzenek.

Azt megértem, hogy néha ki kell kicsit szakadni, és felszusszanni. Ilyenkor meg apa igenis legyen bevethető, anya elmehessen pár órára egyedül. Mindenkinek elgurul a gyógyszer néha, akkor pedig kell egy kis nyugi.

De az szerintem nonszensz, hogy valaki ne tudjon egész nap odarakni egy félórás kaját, ne tudja bepakolni a mosogatógépet, meg 10 perc alatt ne tudja végigtolni a porszívót, és ezt mind a munkából hazaeső férjjel kelljen megcsináltatni, minden egyes nap.

Lehet nyomkodni a piros kezet.

2017. jún. 2. 11:08
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!