8 éves: "már minenkinek van mobilja és mindenki gépezhet suli után" Hogy kezeljem? Tegnap vágta a fejemhez.
Kedves kérdező, nem tudok neked hasznos tanácsot adni, de én is anya vagyok.
Nekem tegnap az 5 (!!!) éves fiam jött haza azzal az óvodából, hogy az XY gyereknek van tabletje és játzsjat zombisat (nem egyetlen gyereket sorolt fel, hanem legaláb 6-8-at!), ő is AKAR egx tabletet.
El vagyok hűlve ezen, hiszen még tényleg gyerekek, az enyém ráadásul ovis.
Természetesen nincs és nem is lesz egy darabig tabletje, de már most, a többiek elbeszéléséből olyan élethűen meséli, hogy hogy fejezik le a szörnyet a játékban, meg mi volt a CSI valamelyik részében, hogy ki vagyok akadva rajta.
Borzasztó nehéz ez ellen tenni, pedig nálunk nem néz a gyerek nem neki való műsorokat, különösen nem CSI-t, zombikat meg társait.
Egyelőre még "meg tudom fékezni" a követelőzést, de napi szinten hallgatom, hogy milyen menő az Angry Birds játék (fogalma nincvs arról, hogy mi az, itthonról biztosan nem, ezeket mind a közösségben szedi magára), a transformerses lövöldözős- és persze amikor megyek érte délután, látom, hogy a kis csoporttársa öltözés közben az anyja iphen 6-t nyomkodja és azzal játszik.
Én inkább beszélgetni próbálok az enyémmel, hogy mi történt stb.- de már akkor is megy a szöveg, hogy "anya, nézd az XY telefonon játszik".
Nem tartom normálisnak, hogy egy 5 éves a telefont vagy a tabletet nyomkodja ahelyett, hogy a hétköznaponként egyébként is kevéske időt értelmes, tartalmas módon töltenénk együtt: beszélgetéssel, olvasással stb.
Már azért ufónak néznek a környezetünkben, hogy nálunk otthon hétköznap este már nincs tévézés, ellenben szoktunk minden nap társasozni vagy kártyázni és minden nap könyvből (!) van esti mese.
Nem gondolom, hogy bármiről lemaradna a gyerekem és természetesen én sem vagyok egy világtól, haladástól elzárt ember- de ezek az eszközök nem kisgyerekekre vannak tervezve.
Nem találom a neten, de olvastam a közelmúltban egy tanulmányt (angolul) arra vonatkozott, hogy a korán számítógépező, kütyüző gyerekek teljesítményét, IT ismereteit és szociális készségeit mérték 5-6 éves korban és később, alán 10-12 éves korban.
IT technológiában (számítógépkezelésm netezés stb.) semmivel sem voltak lemaradva azok, akik nem ovis-kisikolás korban kezdték- de szignifikánsabban jobbak voltak a szociális/emberi kapcsolataik.
Azért valljuk be: egy 8-10-12 éves kb. egy hét alatt tökéletesen megtanulja használni a gépet/tabletet, programokat, letöltéseket- ezért nem kell előre trenírozni.
Lehet, hogy itt is kisebbségben maradok a véleményemmel, de azzal sem értek egyet, hogy hosszútávon a jobbik megoldás az, amikor pl. a példámban szereplő ovis anyuka inkább nyomja a gyerek kezébe az I6-t, csak csendben legyen, ne nyávogjon stb.- nem most lesz ennek szerintem jelentősége, hanem ha majd kiskamasz korban arra panaszkodunk, hogy a gyerek nem beszélget velünk.
Az 5 éves gyerekemnek semmi szüksége erre és kérdező hajlok arra, hogy a 8 évesnek sem sok.
Vannak egyébként szuper, direkt gyerekenek fejlesztett tanuló laptopok (igaz, angol nyelvűek, de ebben a korban, a mai világban ez már nem probléma), pl. a Leapfrog vagy a Vtech nagyszerűeket gyárt- sőt tévére köthető, joystick-os, kormányos vagy art studiós fejlesztőrendszereket is (pl. Vtech Vsmile)- én ebben hiszek.
Haaajj,ne pontozzatok le légyszí!! :) És úgy olvassátok a válaszomat, hogy én egy fiatal lány vagyok, még csak 20 éves. :)
Vannak ügyességi játékok, amiben amúgy nincs akció, de ugyanolyan mászkálós - felfedezős - izgis. Sajnos sokat nem ismerek, de egy kis böngészéssel biztos talál az ember egyet - kettőt, amit csak le kell tölteni. :)
Én ezzel játszottam, mikor épp betöltöttem a 20-at, egy 25 éves barátom mutatta a játékot! :D Aranyos a sztori, ahhoz képest, hogy nem túl nagy játék, nagyon klassz a grafikája, és izgalmas is a maga nemében.
https://www.youtube.com/watch?v=fae4jhqJlA4
Ez itt maga a történet, a játék elején lehet végig nézni, majd folytatni. :) Van magyar verziója is, természetesen. Lehet tényleg nem leszek népszerű ezzel a kommentemmel :)) Vagy a játékommal. :)
https://www.youtube.com/watch?v=TTITu6wFUrk
Itt pedig egy összevágás magából a játékból. :) Nem biztos, hogy pont a te gyermekednek fog tetszeni, de lehetséges, hogy van itt hasonló gondokkal küzdő szülő, akinek azért hasznos lesz. :)
Bocsánat, ha off volt :(
Kedves Kérdező!
Leborulnék a lábaid elé, ha tehetném, egyelőre érd be azzal, hogy virtuálisan kalapom emelem előtted! Végre egy ilyen szülő!
Elég sokat foglalkoztam ezzel a kérdéskörrel az elmúlt másfél évben, egy tudományos munka keretében. Gyerekek és az internet, gyerekek és a telefon. Szomorúan látom a kommentekből, hogy van is mivel...
1. "Ilyen világot élünk." - Ne vicceljünk már. A világ belőlünk áll. A szülő veszi meg ezeket a kütyüket, a szülő teszi ilyenné a gyereké számára a világot. A világ nem lett magától ilyen, könyörgöm.
2. "Látja anyutól, és aputól" - És ha anyutól és aputól azt látja, hogy dohányoznak, bort isznak, reggel mennek haza, mert buliban voltak, akkor ezt is szabad a gyereknek? Dolgozni nem kéne iskola helyett? Hiszen a szüleit is dolgozni látja, nem tanulni...
Amit szabad Jupiternek... És ez örök igazság, kár, hogy a kütyük esetén elfelejtik a szülők. (Minden más esetén érdekes módon, nem)
Mielőtt azzal jönne valaki, hogy ezek káros dolgok, nem egyenértékűek a mobillal, annak megsúgom, egy nyolc évesnek az internet is lehet káros, sőt. Nem egy, nem két szülő számolt be negatív hatásokról, sőt, traumákról.
Az elektronikus zaklatás pl megvan? A Fb kifejezetten a melegágya. És még hosszan sorolhatnám, de több száz oldalt ide nem fogok bemásolni.
Valóban nincsenek már hagyományos kapcsolatok, a virtuális kommunikáció NEM ugyanaz, mint ami régen volt. A kérdező leírta: Ha egy barátjával szeretne beszélni a csemetéje, elviszi hozzá. Ez LENNE a normális, nem az, hogy FELHÍVHATJA.
Kérdező! Nem kell mindig a csordával tartani. Te vagy az anyja, tedd azt, amit te jónak látsz. Ha te nem akarsz mobilt, vagy számítógépet adni a gyermekednek, ne adj. És ne miattam, vagy más kommentek miatt, hanem mert TE így látod helyesnek. Ahogy a többi szülő is nyilván jónak látja az döntését, ha mobilt ad.
De én veled értek egyet. Egy 8 évesnek nincs szüksége ilyenekre, problémát viszont annál többet okozhat. Tarts ki a véleményed mellett!
Előre bocsátom, hogy én az arany középút híve vagyok, ha gyermeknevelésről van szó, bár én még a zöldfülűek táborát erősítem, hiszen pici gyermekeim vannak (2,5 éves kisfiú és 8 hónapos kislány). Hol vagyok én tapasztalat terén azokhoz az anyukákhoz képest, akik már a kiskamasz gyermekeikkel bajlódnak?! :-)
Mégis úgy érzem, hogy ez a kérdés minden korosztály számára aktuális lehet, és összeszorul a szívem, ha arra gondolok, hogy az én csupaszív, romlatlan kisfiam jövőre oviba kerül és majd hozza haza a sok "szemetet", ami a társaitól ráragad.
Kicsit offolnék, de előtte annyit a Kérdező kérdésével kapcsolatban, hogy abszolút megértem a problémádat, egy 8 éves gyermek ne szörfözzön napi szinten a neten, kontrollálatlanul. És itt a kontrollálatlanul szón van a hangsúly, ha napi szinten netezik, arra az időre odaül mellé valamelyik szülője, hogy figyelje, vajon neki való tartalmat néz-e? Ez kivitelezhetetlen. Tudom, hogy nem lehet tiltani, nem is szabad, arra kell törekedni, hogy egy olyan őszinte kommunikáció alakuljon ki a gyermek és a szülők között, hogy a gyermek részéről felmerülő igényeket, valamint a szülő részéről megjelenő aggályokat közösen meg tudják beszélni. De legyen akármilyen jó a kommunikáció, egy ilyen korú kisgyermek még nem tuďja helyén kezelni a dolgokat. Óhatatlanul is belebotlik olyan tartalmakba, amelyek megzavarhatják a lelkét, a gondolatait. De nem lehet burokban nevelni 3gy gyermeket, főleg ebben a mai világban nem.
Off: Vajon hogyan lehet elkerülni azt, hogy az internet/mobiltelefon/elektronikai kütyük világa beszippantsa a gyerkőcöt? Mert vannak gyerekek, akik kevésbé, mások viszont különösen fogékonyak erre. Komolyan összeszorul a szívem, mert a pici fiamon már látom annak a jeleit, hogy nagyon érdeklik ezek a dolgok. Folyton a mobilunkra, a tabletre fáj a foga, persze, most még könnyen terelhető a figyelme. De mi lesz, ha majd oviba kerül és ömleni fog rá a társak szájából az efféle téma? A korán elkezdett sport esetleg ad valami olyan belső tartást a gyermeknek, hogy tudja majd, hová illessze be az értékrendjébe a fenti dolgokat? Egyébként rengeteg tartalmas programon veszünk részt, nagyon sokat foglalkozunk a gyermekeinkkel, a nagyszülők is nagyon aktívan jelen vannak a gyermekeink életében, rengeteget tanítják az unokákat (még a régi szép időkben megbecsült értékek szerint élik az életüket).
Bocsi, ha nagyon offoltam, csak gondoltam, hátha sokan olvassák ezt a kérdést, és elindulhatna egy közös gondolkodás.
Nekem 9 évesen volt először SIM kártyás telefonom, azért volt jó, mert ha át akartam menni egy barátnőmhöz suli után vagy tovább akartam maradni, vagy meg akartam kérdezni egy barátnőmtől merre van hogy találkozhassunk, egyszerűen felhívtam a szüleim/barátnőt és megbeszéltem velük.
Internetes telefon 8 évesnek mondjuk hülyeség, unokatesóim is 10 évesen már a samsung galaxy nemtomhányat nyomkodták ,nem értem minek. Az egy dolog ha pár órára felengedi a gyerekét netezni a gépre, de okostelefon teljesen felesleges.
A telefonkéréssel a fiam is bepróbálkozott még tavaly, de elsősként tényleg nulla szüksége van rá, hiszen mindig felnőttel van még, akkor meg minek? Persze kiderült, hogy játszani kéne. Akkor meg már arra sokkal inkább a tablet az alkalmas. A telefonon csak egy plusz, hogy játszani is lehet. Mondjuk mi tényleg vettünk is neki tabletet, én ezzel nem látok problémát, amíg normális kereteken belül mozog a dolog.
A géphez is odaengedjük már egy ideje, de nem suli után. Hétvégén szabad játszani rajta, máskor nem. Durva játékokkal nem játszik, csak Minecraftozik (a többi osztálytársa is főleg ezzel játszik, aztán megbeszélik szünetben, hogy ki mit épített). Ja, meg Sims-ezni szokott, de abban is főleg építeni szeret, tök jókat tud csinálni. Meg ott kutyát is tart :) Ha már egyszer igazi nincs :(
Na mindegy, nekem ezekkel nincs bajom, szerintem egészséges keretek között mozog a játék, nyolcévesen ennyi bőven belefér.
Utolsó vagyok, azt azért hozzáteszem, hogy a fiam eleve azzal a feltétellel kapta meg a tabletet, hogy csak olyat tölt le, amit mi jóvá hagytunk előtte. Ha akar rá valamilyen játékot, akkor vagy szól, hogy milyet szeretne, és mi keresünk neki, vagy ő maga felmegy a play áruházba, keres magának valamit, aztán odahozza, hogy szabad-e letöltenie. Megérti, ha valamit nem lehet. De ilyen véreseket nem is akar, inkább építeni szeret, vagy logikai játékot keres, vagy valami ügyességit, ilyesmiket. Meg videókat szokott nézni még a youtube-on, főleg azt, hogy mások miket építenek a minecraftban, vagy kutyákat, macskákat néz, vagy vicces videókat. Ezeket együtt keressük meg, egyedül nem barangolhat a neten, ezt is betartja maradéktalanul.
De persze ha nem lehet megbízni a gyerekben, mert tiltás ellenére is megtesz dolgokat, akkor én se adnék a kezébe tabletet/okostelefont
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!