Nektek mi a véleményetek egy olyan egy gyermekes anyukáról, aki csakis részmunkaidőben szeretne munkát vállalni?
Nálunk a férjem "nem dolgozik", tehát otthon van, háztartást vezet, meg kb. napi 4 órában ellátja a webáruházainkat, vállalkozásunkat.
Én dolgotok, s hála égnek keresek annyit (nőként), hogy ha van olyan hónap, hogy nincs bevételünk a vállalkozásból (mert van ilyen), akkor is simán megélünk 5-en ( 3 gyerekkel) az én fizetésemből. A vállalkozásból befolyó plusz mindig úgymond a megélhetésen kívüli "luxus"-ra megy, pl. nyaralás, valami felújítás, stb...
Az a véleményem, hogy ez lenne a normális. Szomorú, hogy erre sokaknak nincs lehetősége. Még szomorúbb, hogy a hülye társadalmi húzás miatt sokan nem tudják mérlegelni, mi a fontosabb. Direkt nem írok példákat, mindenki kiolvassa, amit szeretne, vagy rá vonatkozik.
Én a gyerekek előtt napi 10-12 órát dolgoztam és este még dolgozatokat, esszéket javítottam pluszban. Bár imádtam, kizárt, hogy ezt folytassam. Most más feladatom van és lesz is az elkövetkező sok-sok évben. Amúgy nyilván mindenki azt csinálja, ami neki jó, vagy legalábbis jónak hiszi.
A férjem hazajön munka után, és nem kell takarítania, gyerekeknek kaját csinálnia, mosogatnia, mosnia, pakolnia, boltba mennie, hanem pihenhet, kikapcsolódhat.
Ha en is 8 órába dolgozok majd gyes után, akkor joggal el fogom várni, hogy segítsen be a háztartásba, gyerekeket vigye játszótérre stb.
Nem fog neki tetszeni, de én sem vagyok igavonó állat, tehát minden nem szakadhat itthon a nyakamba.
Ha 4 órában dolgoznék, akkor az itthoni melót is csak én csinálnám.
A férjem jól keres, én a töredékét kerestem a munkahelyemen.
Nem vagyok lusta, de házi rabszolga sem. Van barátnőm, aki a 8 órás munka után a 2 gyerekével foglakozik, főz, mos, takarít, mert a férje ugyanannyi munkaidő után fáradt, ideges, hagyják békén.
Azért este elvárás a szex, és a mosolygós, nyűgöt meghallgató feleség.
És a nej belenyugszik, mert a férje jobban keres.
Ez a normális?!
Az én nagymamámnak, aki 74 éves sosem volt munkahelye, mégis rengeteget dolgozott. Ha nagyapám kiment az utcára a faluban, büszke volt, mert "az" nem csak egy férfi, egy ember volt, hanem ők ketten voltak. Az ő munkája is benne volt, hogy a férfi, aki leteszi a pénzt az asztalra, kipihent, kiegyensúlyozott, tiszta, jól öltözött. Cserébe a férfi érzelmi, anyagi biztonságot teremt. Ez nem azt jelenti, hogy nem mos el egy tányért sem, de gondolom ezt nem kell magyarázni.
Az a helyzet, hogy egyes nők nem erre vágynak és akkor borul minden. Ezenkívül nagy baj, hogy sok férfi (és már sok nő is) nem tartja értéknek azt a munkát, amit egy asszony, később egy anya otthon ellát. Ez sok mindent von maga után. Az oktatásban, a munkahelyeken, hogy nem teremtenek elég részmunkaidős állást.
Örülök, hogy ennyien írtatok, megosztottátok meglátásaitokat velem.
Most jár le a gyesem, és ítéljetek el, de úgy érzem, hogy képtelen lennék napi 8 órában dolgozni gyermekem mellett, hol maradna a családi, ráadásul ha ledolgozom a napi 8 órát, utána nem lenne se kedvem, sem erőm takarítani, mosni, főzni, teregetni. Esetleg vállalnék olyan munkaidőt, ami reggel 8-tól délután 4-ig tart, mert akkor van az ovi, de semmiképp sem szeretnék 4 után már dolgozni. Most szerintetek én rossz anya vagyok, hogy nem vállalok el akármilyen munkát? Mert értem én, hogy kell a pénz, de a gyerekkel is szeretnék tartalmas, minőségi időt együtt tölteni és nem beesni az ágyba este a fáradságtól. Így én most jelenleg főként részmunkaidős állásokat keresek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!