Hogyan tudnám motiválni őket az aktív életre?
A gyerekeink 6,9,11, eljutottunk oda, hogy nem tudunk velük közös "értelmes" programot szervezni és nem értem, miért.
egy idoben sokat jartunk furdobe, mi szulok szeretunk sielni, kirandulni, utazni, jarunk futoversenyekre, videken lakunk, tudnank menni az erdobe biciklizni vagy csak kirandulni, de egyszeruen nem tudjuk ravenni a gyerekeket semmire.
mindenre huzzak a szajukat, hogy sokat kell utazni, hideg van, meleg van, nincs kedvuk sorolhatnam.
itthon nem telefonoznak (sokat), van, hogy napokig elo se veszik, a nagy is max egy 10-20 percet log rajta, nincs TVnk itthon, este szoktak keves tiktok/youtube/mese velunk.
altalaban az a kibuvo, hogy ok "baratnozni" szeretnenek es mindenhova ahova akarunk menni oda vigyuk el a barataikat is, de ez ugye nem mindig lehetseges, meg nem is allandoan 4-5 gyerekre szeretnenk vigyazni.
most pl mi felnottek mennenk sielni, de ok mar iden egyszer voltak es nekik ennyi eleg is volt, holott brutal jol sielnek es amikor kinn vannak akkor mar nincs gond, de kb unszolni kell oket. Itthon hagyni meg nem szivesen hagynank oket, mert akkor a napjuk abbol all, hogy nagymamanal TVznek meg teloznak egesz nap.
kerdeztuk oket, hogy mit szeretnenek csinalni, mihez lenne kedvuk, de nem tudnak megfogalmazni semmit, amiben oromuket lelnek.
adjatok tanacsot plz :)
Minden program, amire kényszer hatására viszed el az negatív élmény lesz. Szórakozni nem lehet csak úgy, parancsra.
Már bőveb benne vannak a kamaszkorban, nem érdeklitek őket. És bizony az is lehet,hogy fáradtak, leszívja őket az iskola, ünnepek, pörgés megfelelés, nem akarnak semmit sem csinálni, csak úgy lenni akarnak.
17es De miért kellene 3 embernek szívni 2 miatt. Fordítottan,ha sielni akarnak menni a gyerekek, vagy kirándulni, ti is mindig pattantok egyből? Miért nem lehet elfogadni a másik igényeit, miért kell a saját akaratod hobbid, kedved, ráerőltetni a többi családtagra?
Engem anyám évekig hordott túrázni, amir gyűlőltem, nem bírtam, nem vagyok sportos, félek a bogaraktól, allergiás is vagyok, idegen helyen nem tudok aludni, nem nyűgöznek le a virágok,növények. Ő úgy emlékszik, hogy milyen jókat kirándultunk, nekem meg trauma, mert állandóan rángatva voltam oda, amit utáltam.
ha voltatok már sielni idén akkor menjetek mást csinálni most ne sielni .
ennyi idősen az összes gyerekem szivesen jött velünk nyaralni bårhovå mentünk.
most már csak a lányom jön velünk nyaralni 14 éves de ő vele hegyekbe megyünk nyaralni vagy érdekes helyeket ahol mėg nem jártunk fedezünk fel. stb igy nem unalmas neki sem a nyaralás szorakozás .
barátaival meg az iskolába minden nap talålkozik azon kivül meg akkor ha barátok szülei is rá ėrnek .
szerintem rekordot dontott a kerdesem POZITIV ertelemben! ennyi segitokesz es hasznos tanacsot regen kaptam itt, koszi mindenkinek!
igyekszek csemegezni es reagalni par valaszra:
- falun lakunk, es igen, igy van ahogy leirta valamelyikotok, hogy szunidoben mar fullra az megy, hogy baratnoznek, bandaznak. nincs is ezzel gond, mi is ezt csinaltuk
- valaki irta, hogy allandoan naluk volt a gyerekmegorzo: na ez pont igy van nalunk is. Itt verodnek ossze, itt medenceznek, itt sutnek palacsintat, estenkent nyarsalunk, itt van trambulin, itt "zajlik az elet".
nyaranta vittem a baratnoket is furodni, wakeboardozni, strandolni..
halistennek ez tobbuknel oda vissza megy, de pl sielni senki nem szeret rajtunk kivul a barati tarsasagbol, hiaba szeretnenek a gyerekeik jonni
- mar probaltam nekik elmagyarazni, milyen szerencsesek, de ugye ezt igy nem fogod tudni megertetni veluk, hiszen nekik ez a termeszetes, ahogy mi abban nottunk fel, hogy nem voltak ilyen lehetosegeink.
- eroltetni nincs ertelme, meg tekintellyel elvinni oket, mert akkor napokig csak nyuglodnek elotte es szerintem pont az ellenkezojet erjuk el vele.
- nincsenek raszoktatva a gepekre, telefonokra es igen, tarsasozni is szoktunk veluk, meg kartyazni, barkacsolni, stb
- nem, nem kenyeztettuk el oket, nem kapnak meg mindent, amire elf.ngjak magukat, igyekszunk tudatosan vasarolni barmit is nekik.
a boltban is max 1 dolgot valaszthatnak (1 turorudi vagy sport szelet vagy kakao), nem pakolhatjak tele esz nelkul a kosarat chips-szel meg kolaval (most mondtam egy peldat)
a jatekos dolgot koszi, szoktuk alkalmazni ha pl utazunk, hogy fogadasokat kotunk a szembejovo autok szinere, vagy ha teslat/bizonyos szinu kocsit latunk, akkor meg kell erinteni a masikat, stb:)
konkluzio: ugy latom ez masoknal is igy van, nem csak nalunk es lassan hozza kell szokjak, hogy egyre jobban igy lesz:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!