Ha egésznapos programokon semmit nem eszik a gyerek, kivinnéd igy strandra vagy akárhova?
Az ingerdús kornyezet miatt nem ül le enni minden fúj meg semmi nem kell, a vizbol alig lehet kiszedni is, és még gyümölcsöt se eszik, örülök hogy legalább akkor iszik és viz legalább van a gyerekben.
Ez bármilyen egesznapos rendezvényre is vonatkozik akárhova is utaznánk a családdal. Ugrálóváras kalandparkos bármik, motorostalálkozók vagy veterán, meccsek versenyek bajnokságok, sátorozós horgászós napok, tehát nem egy felnapos délelőttök csak mint egy máj 1-je, vagy egy este pl aug 20, hanem ahova reggel érkeznénk késő este mennénk csak haza.
Vagy furdaljon kéne engem a lelkiismeret hogy egész hétvégén en nem akarok sehova menni így hogy étlen van a gyerek egésznap? És itthon vagyunk? Es kb mindig?
Mikor kezdi azzal hogy itthon nem akar reggelizni nem kívánja, hát abbol már kezdodik az hogy addig el se indulunk az biztos. Délben ha eszik is, abbol meg csak felnapos progi lenne, de az elotte levo felnapban nekem meg már attol elment a kedvem hogy en 2-3 óra hosszra kimenjek egy tóhoz. Mikor reggeltol estig lett volna es nem az utcasarok végén hogy csak ugy leugrunk meg vissza. Hanem pakolás szervezés utazás minden egyéb.
Nem fog éhenhalni a gyerek, estére majd bepótolja, a víz, a nap úgyis kiveszi belőle az erőt.
Legyen nálad a fogára való, kínálgasd, ha éhes lesz, majd eszik.
Hány éves?
Ahogy te is írod, az étel visszautasítása egy tünet, túl sok számára az inger. Nem azért nem vinném, mert nem eszik, hanem mert ezek szerint ez túl sok az idegrendszerének. Majd ha megérik rá.
Én simán elengedtem ezt a kérdést. Az én gyerekeim sem hajlandóak reggelizni, de ezen én nem izmozok. Ha nem eszik, így járt, van nálam pogácsa, banán, tasakos gyümipüré, mikor mi, ami könnyen tárolható, szállítható, bármikor előkapható, aztán ha éhesek, akkor kapnak. Emiatt biztos nem maradnék a négy fal között, kint a hőségben, pancsolás közben nekem is max egy fagyi vagy hideg dinnye esik jól.
Egyébként hacsak nem autista, vagy valamilyen más, neurodivergens gyerekről van szó, az égvilágon semmi baja nem lesz ettől. Én a kaján eldöntöttem, hogy nem vagyok hajlandó stresszelni, mert akkor ő is fog, aztán ilyen erőfitogtatás meg hatalmi harc lesz belőle, ami már nálatok is van, és aztán a végén senkinek se lesz jó. Hagyd rá, ha éhes, majd szól, ha nem szól, akkor meg így járt, majd megtanulja. Én felkínálom a lehetőséget reggel, elérakom, eszik, amennyit eszik, utána megyünk és pont. Nincs könyörgés, feltételekhez szabás, stb. Ő érzi, mi esik jól neki és mi nem, én ugyan nem fogom erőszakkal beletömni az ételt. Nyilván ilyen helyzetben amúgy nem kínálgatom nasikkal, pufival meg csokival meg mittudoménmivel, teljesen normális alternatívákat kap adott étkezési időben, illetve hát azt, amit én is eszek. Ha ez a strandon egy lángos vagy főtt kukorica, ha kiránduláskor egy előre csomagolt szendvics, ha mittudomén, állatkertben egy büfés hot dog, akkor az. Valamit csak megkíván, ha meg nem, hát ez van.
De nekem rossz látni hogy alig van ereje.
Olyan emlékképek ill pillanatok ugranak be ilyen eseményekről amikor pl nekikezdett futni hirtelen és majdnem összerogyott, mert alig bírta a hirtelen terhelést hirtelen nekiiramodást, vagy ez főleg látványos mikor több gyerekkel jatszik egyutt. Hogy más gyerekek simán felmásznak a matracra erővel, ugranak, húzzák fel magukat, van az az energia erő fizikum, az én gyerekem meg futásnál már szinte "kiköpi a tudejét", gyenge fizikailag alig bírja nem bírja magát felhúzni, ezek kristalytisztán meglátszodnak pillanatokban.
Akár egy guggolásbol felállás. Egy jóltáplált energiadús gyerek stabilan hirtelen rögtön felpattan, az en gyerekem étlen meg,imbolyogva éppenhogy, a hirtelenségtől meg majdnem el is borul mire felpattan.
Mivel móka kacagás így más észre veszi ezeket, csak a figyelő szem. Hogy fizikailag nem megy.
Vagy ugárlóvár meg balaton délután. Este 7 kor úgy ugrált a gyerekem hogy az egyik leérkezés után nem állt fel hanem eldőlt hogy ő alszik. A fizikuma nem bírta. Dehat aki nem eszik, hogy is bírná.
A gyerekem fekszik a többi gyerek meg körülőtte ugrál. És ez a kép is az agyamban. Pedig oda ebéd után mentünk úgy rémlik. De sztem mivel balat9n meg szállás az ebédje is csak a könyörgésem volt.
Milyen gyakoriak ezek a programok?
Szerintem is idegrendszeri éretlenség lehet a háttérben. Próbálj egy hét detoxot tartani és ne vidd tömegrendezvényre, strandra, csak nyugodt környezetben legyen. Adj neki nagyobb dózisban omega 3 vitamint. És vasat, hogy legyen ereje.
Legyél nagyon következetes a napirendet tekintve. Ekkor próbáld rendesen ösztönözni, hogy egyen- egyetek együtt.
Miket eszik amúgy? Milyen minőségű ételeket?
Vidd orvoshoz!
Normális gyerek nem ilyen.
Nem a programokon kellene problémaznod, hanem hogy segítséget kapjon.
Nem is viszem sehova. Nagyon ritka. Egy balaton is 2-3 évente ha egyszer van.
Ezért is van az hogy ha végre egyszer megyunk valahova egy játékrol se lehet leszedni csak ha másikra átteszem. Kb mint kismajom aki végre fákat lát és semmirol leszedni nem lehet. Leültetni nem lehet. Végkimerülésig képes ugrálivárban ugrálni, vagy strandon a vizbol kiszedni se lehet már kicsinek is a felnőtteknek kellett már váltótárs aki a vízben van a 2-3 évessel mert pl en már nem birtam annyit hajlongani sem az úszogumijával meg vele, egy felnott se bírja azt amit olyankor művel hogy játszik uszik lubickol de még a szervezetén is túl.
A vitaminok mennek persze váltogatva. Néha omega "kúra" van, de mivel erősen növésben is van és néha izomfajdalmas, így most magnézium B vitaminokra álltam rá, idegrendszerre meg folsav ill annak a jobb változatát a folat-ot kapja (nem napi szinten adagolom hanem szépen elosztva), vagy korabban mikor volt hogy allandoan a fogtündére vitt engem a "sírba"(1 honapon belül 4 foga jött..), akkor a kalcium került előtérbe meg a körmei is gyengék voltak abban az időben amikor vágtam "ropogott", a kalcium vitamintol most rendbejött a körme is, egészséges, erős.
Kicsi korában mig velem volt inkabb kevésbé bölcsiben, főzelékes volt mivel azt ugye babakora óta is kapta, de még a kelbimbot is ette és fontosnak tartottam a leveseket is.
Igy a táplálkozása főtt ételek, meg még az iskola módosított dajta tehát a tipikus menzás kaját eszi nagykanállal éttermeben a különlegességek netán rák lazaz, vagy mákosguba specko vaniliásszósszal, vagy szilvával ananásszal töltött csirkemellek, egyszoval amiket sem én sem az iskola sem a nagyi nem csinál azt nem eszi.
Eleinte olyanoktól is menekült mint a pizza vagy lángos vagy palacsinta... Mikor elérte már azt a kort hogy kaphat ilyen olajos "vackokat" is, hát úgy kezdtük azt is hogy fúj..
De az vicces volt mikor a csokikort érte el kicsinek és először kapott kindercsokit, elszaladt akkor is, hogy hát ezt ő biztos nem eszi meg, segítség anya tukmál csak úgy kotort el szaladva hogy "porzott" utána az út
Még egy csokit is külön be kellett vezetni apranként🤣
Egyszóval nyugodt környezetben pl itthon, nagyinál, vagy megszokott környezetben pl iskola menza, tud enni.
De pl baránőmnél ha eszik is a bnom gyereke leülünk az étkezőbe náluk, az enyém köszönöm nem kérem és csábitaná bnőm gyeremét is hogy menjen játszani. Ezt is tanulni kellett de szülinapozásnál is mikor rokongyefekek vagy oszttárs vannak(ez se minden évben), hogy most eszünk ülünk.
Édesekre annyira nincs szoktatva, hogy szülinapokban neki a torta gyertya tüzijáték" messze fontosabb és van hogy meg se eszi ami a tányéron van csak ugy kelletlen bele kóstol(legalább). A csokik még mennek de cukrászdák ritka.
Na meg a fagyira se kell költeni vele..ha veszek neki garantáltan nekem lesz adva.., inkább a jégkása kell neki a fagyizókból csak meg talán az ostya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!