Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mikortól és hogyan lehet...

Mikortól és hogyan lehet elkezdeni a bugyi-szabályra tanítani a gyereket?

Figyelt kérdés

2 éves lesz a kislányom, pelenkás, bölcsibe jár, neki még valahogy nem érzem helyénvalónak azt mondani, hogy csak anya meg az orvos nézhet be a pelusba, mert azért napjában többen is szoktak pelust cserélni rajta, öltöztetni, stb. De mégis mikortól lesz ez releváns, mikor kezdhetem megtanítani a teste határaira? Most még nagyon jó, hogy együttműködő, hogy ha kell, a helyettes gondozónak is simán hagyja az öltöztetést, peluscserét, akármit, de ez mikortól lesz nemkívánatos viselkedés? Gondolom az oviban is, kiscsoportban legalábbis biztosan, segítenek nekik az öltözésben (jó, addigra már szobatiszta, de pl a vécén fenéktörlés vagy ilyenek biztos nem megy még egy 3-4 évesnek egyedül), és ott sem lehet azt mondani, hogy hát lányom, ha nem érzed komfortosnak, akkor inkább ne hagyd neki.

Ugyanakkor meg a teste határaira, hogy a "NEM" az bizony "NEM", hogy nem gond az, ha nem hagyja másoknak csak úgy megérinteni magát meg megnézni meg ilyenek az egy fontos dolog, arra szeretném megtanítani. De mikor reális ez? Hogyan?

2022. jún. 15. 20:37
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
21%

nem igazán értem a célodat

ha a szexuális ragadozóktól akarod megvédeni, akkor felesleges ezzel foglalkozni, egy kislány úgysem tudja magát megvédeni, és mindenhogyan trauma fogja érni

2022. jún. 15. 20:40
 2/13 anonim ***** válasza:
74%
Én nem gondolom, hogy ezt valamikortól kellene tanítani. Az elejétől fogva arra kellene nevelni, hogy ne engedje, hogy idegenek vetkőztessék, ruhája vagy pelusa/bugyija alá nézzenek. Emellett megtanítani neki, hogy mi a különbség az között, amikor te öltözteted, pelenkázod, WC után segítesz neki és az között, amikor valaki ártó szándékkal akar hozzá érni. Ugyanekkor el lehet neki mondani, hogy a bölcsiben vagy oviban, ha segít a dajka vagy óvónő, akkor az is rendben, de csak addig, amíg nem él vissza a helyzettel.
2022. jún. 15. 20:42
 3/13 anonim ***** válasza:
50%

"csak anya meg az orvos nézhet be a pelusba"

Miről beszélsz?

Apuka eszerint a büdös életben egyszer se tette tisztába? Ha rá hagyod 3 órát és közben kakil, akkor is maradjon benne a kakiban? AKkor is, ha már folyik ki a barna lé oldalt, vagy átüt a kombidresszén a barnaság?

2022. jún. 15. 20:44
 4/13 A kérdező kommentje:

#3 értsd jól. Szóval a szülő és az orvos, ez így jobb?

Amúgy a szexuális ragadozók ellen nyilván nem tudom megvédeni, ellenben pl a (közel) kortársaival szemben kiállhat magáért (hány meg hány olyan történetet hallani, ahol ovistárs riogat az alsóneműje tartalmával vagy a pár évvel idősebb unokatesó mutogat meg akarja a kisebb gyereket megnézni meg ilyenek).

2022. jún. 15. 20:48
 5/13 anonim ***** válasza:
38%

Nem jobb.

Soha nem hagyod nagyszülőre, keresztszülőre, más rokonra, barátnődre egy órán át sem?

Ha végiggondolod, magad is rájössz, hogy praktikusan kivitelezhetetlen, amit akarsz, mert a jövőben előforduló összes helyzetre előre akarsz szabályt alkotni.

2022. jún. 15. 20:54
 6/13 anonim ***** válasza:
52%

Szerintem a bugyi szabàly ugyanolyan hülyesèg, mint a stranger danger.

Nem az a lènyeg, hogy csak a bugyijaba ne nyùljanak, hanem hogy engedèly nèlkül ne èrintsèk meg. A nyaksimogatàs, szuggesztív derekmasszàzs, stb. ugyanùgy zaklatàs.

Kiskora òta engedèlyt kèrek a gyerekemtől, hogy megpusziljam, megsimogassam, ès siman mondhat nemet.

2022. jún. 15. 20:56
 7/13 anonim ***** válasza:
43%

#5 vagyok.

De mondok még jobbat.

Óvodás gyerekek járnak maszek logopédus nénihez, a lakására. És időnként ott is kakilnak (elmondása szerint van, amelyik sportot űz ebből :DDD). És akkor ő, a logopédus néni törli ki a popsijukat. Namost képzeld el, hogy lányod a tőled tanultak alapján ezt ott nem engedi neki.

2022. jún. 15. 20:57
 8/13 anonim ***** válasza:
69%

"kortársaival szemben kiállhat magáért (hány meg hány olyan történetet hallani, ahol ovistárs riogat az alsóneműje tartalmával vagy a pár évvel idősebb unokatesó mutogat meg akarja a kisebb gyereket megnézni meg ilyenek)"

Én semmi ilyet nem hallottam, azt se tudom miről beszélsz. Viszont az oviban egymásnak mutogatják magukat és ez teljesen normális, nem mondanék neki semmit, kicsi ehhez.

2022. jún. 15. 21:11
 9/13 anonim ***** válasza:
86%

Ezt nem kell külön tanítani, mert ha a gyereket jól neveled, magától is megérzi. Pl. strandon nem öltözteted premier plánban, stb. A legtöbb gyerekben amúgy is kialakul egy egészséges szeméremérzet, inkább az szokott lenni a gond, hogy a szülők azzal a jelszóval, hogy "nálunk nem tabu a test" ezt nem tartják tiszteletben.

Én inkább arra helyeztem a hangsúlyt, hogy ha egy felnőtt azt mondja, hogy ezt vagy azt ne mondja el a szüleinek, akkor arról tudnia kell, hogy az illető rosszat akar, és az ilyet el kell mondani. (Nyilván néhány észszerű kivétellel, az óvó néni megkérheti, hogy ne mondja el, mi lesz az anyák napi műsorban.) Ezt sem spiláztuk túl, hanem amikor a helyzet adta magát, akkor beszélgettünk róla.

De abban, ha egy óvodás kisfiú és kislány megnézi egymást, szerintem nincs semmi. Oké, el lehet magyarázni, hogy ezt nem illik, de túlgondolni nem kell.

2022. jún. 15. 21:17
 10/13 anonim ***** válasza:
59%

4 èves lesz a lányom.

Nála az a szabály, hogy ha nem akarja, akkor senki nem nyúl oda.

Én sem, kivéve, ha fáj..

Egyèbként ő kéri fürdésnél és székletnél is, hogy segítsek.

Fürdésnél is engedélyt kérek.

“Most meg fogom mosni, rendben?”

2,5-4 èv között alakult ki.

Van öccse, (2 èveS)aki ezt hallja.

Van, hogy tiltakozik a fütyimosásnál, akkor megkérem, hogy csinálja meg..

Persze nem megy, és akkor megkérdezem, hogy segíthetek-e.

Rendszerint hagyja.

“Mindenki a magáèt piszkálja” jelszó van nàlunk.

De ez igazából nem a szexuális ragadozók miatt, hanem, hogy úgy érezzék mondhatnak nemet, a màsik, hogy a nagylány piszkálta volna az öccsének vagy nekem vagy az apjának, ha együtt zuhanyoztunk.

Nem vagyunk prüdek, nem is erre tanîtjuk őket..

Mondjuk nem kötelező a dédinek sem a puszi..

Ha akar, akkor csak integet.

Megteheti, az sem érdekel, ha ezen bàrki besértődik..

2022. jún. 15. 21:18
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!