Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nem szeretném, hogy a gyerekem...

Nem szeretném, hogy a gyerekem válogatós legyen?

Figyelt kérdés

Mi úgy nőttünk fel a tesoimmal, hogy ételt nem hagyhattunk ott. Ha valamit nem szerettünk, akkor keveset kaptunk, de valamennyit enni kellett.

Én engedékenyebb vagyok a gyerekkel, akinek szuper étvágya volt - eddig. Elkezdett azonban válogatni. Először a leves maradt el en bloc, majd kitalálta, hogy fúj a kalács héja.

Nem szeretnék legyomoszolni olyat a torkán, ami kicsinalja, de nem szeretnék rálépni egy olyan útra sem, hogy elkezd egyre több dolgot fújjolni.

Mi a jó megoldás? (5 éves)

2022. jan. 23. 19:28
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
70%

Egyformán neveljük a gyerekeinket, a 7 éves szívesen kóstolgat és elég széles a skála, amit megeszik. A kicsi 5 éves és nagyon válogatós, de nem fogom erőltetni. Kínáljuk, van amit meg is kóstol, de sokmindent élből elutasít. Majd ha nagyobb lesz, talán változik.

Gyerekként én is sok főzeléket ettem, most eszem ágában sincs. Nem várom el a gyerektől sem. Annak örülnék, ha enne zöldséget, de nyersen egyáltalán nem hajlandó, levesben viszont bármilyet megeszik.

Az oviban sokszor éhes, de legalább kevesebb "moslékot" eszik. Itthon kap táplálóbb ételt, amit szeret is.

2022. jan. 23. 22:05
 12/18 anonim ***** válasza:
91%

Én is azt mondom, hogy erőltetni semmiképp nem szabad. Ha nem kéri, akkor eszik mást a tányérról vagy ha abszolút semmi, akkor meg lehet játszani.

Én nagyon válogatós lettem felnőttkoromra sajnos, de a gyerekeknek főzök olyat is, amit én például nem eszek meg.

Szerintem ez kinőhető egyébként, például gyerekként utáltam a gombát, most pedig már imádom.

Emlékszem egyébként 6 évesen az iskolában tökfőzelék volt, amit sose szerettem (azt hiszem abban kapor is van, azt meg végképp nem) és nem akartam megenni, de a tanítónőnek ez nem tetszett, hogy egy falatot sem ettem belőle és viccen kívül belémtömött egy pàr kanállal. Aztán ráhánytam. Szóval nem járt jól:D

2022. jan. 23. 23:17
 13/18 A kérdező kommentje:

Nem olyanról van szó, hogy kapor, káposzta, ilyesmi. A tökfőzeléket ő sem szereti, a mustárt sem. Nem ez a bajom, hanem hogy egyre több dolgot nem. A húst sem szoktam erőltetni, mert bizonyos formáiban nehezen rágható neki.

Inkább furcsa (és vadiúj elem) a kalács héja, ami amúgy fura.

(Köszi a válaszokat, viszonylag kevés közte a kioktató, amit meg sajnos nem lehet ma már megúszni, pláne a névtelen fórumokon.)

2022. jan. 24. 07:20
 14/18 anonim ***** válasza:
84%

Nos, anyám amióta az eszemet tudom nem eszi meg se a kenyér, se a kalács héját. A gyerekem dettó. Bumm, akkor nem eszi meg.

Leves nálunk úgy évente háromszor van. Senki se rajong érte, nagyon értelme sincs.

A legtöbb kisgyerek hosszabb-rovidebb ideig vegetáriánus, nem szeretik se a hús ízét, se az állagát.

Az izlesunk amúgy folyamatosan változik, így bizony van olyan, hogy tegnap még ízlett valami, ma meg nem.

Erőltetni ételt nem szabad, annak haszna nincs, csak kára. Nálunk csak olyan étel kerül mindenki elé, amit szeret. Az étel amellett hogy szükséges az eletbenmatadashoz, oromforras is kell hogy legyen.

2022. jan. 24. 07:35
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Az ovis csoporttársak is hatással vannak egymásra. Lehet, hogy az egyik gyerek fújolt valamire, és a csordaszellem miatt azok is követik, akik egyébk~mt szeretik az adott ételt.
2022. jan. 24. 08:12
 16/18 anonim ***** válasza:
78%

Nálunk nincs semmi eröltetve, a gyerekeknek nem kell megenni semmit, amit nem akarnak.

Viszont ha nem eszi meg a reggeli/ebéd/vacsora egy részét, akkor a következő evésig nincs nassolgatás, ha netán az egész étkezés nem esik jól neki (valamiért nem akar semmit enni belöle), akkor kaphat egy szelet kenyeret megzsírozva7megvajazva, hogy ne éhezzen, viszont nem is olyasmi, aki kedvence.

Ha egy-egy élelmiszert egynél többször nem kér valamelyik, akkor egy ideig - pár hét vagy hónap - neki nem adok belöle, csak akkor, ha ö maga kéri.

Ugyanis ha mindig kínálgatod, akkor mindig el kell, hogy utasítsa, ezzel megerősödik benne a rossz érzés, ha nem kap, akkor a legtöbb esetleb egy idő után úgy fogja érezni, valamiből ki van zárva és legalább is kiváncsi lesz arra, milyen mégis.

2022. jan. 24. 08:20
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
Gyerekem gyakotlatilag mindent megevett ovi elôtt. Most elkezdett válogatni, és gyakran még az is kiderül, hogy kinek a hatása az egyes ételek elutasítása. Abban megegyeztünk, hogy mindent megkóstol. Ha nem ízlik nem eszi meg. Majd változik ez idôvel.
2022. jan. 24. 08:31
 18/18 anonim ***** válasza:
74%

De megette eddig a kalács héját? Ha igen, akkor megmondanám neki, hogy csak héjas kalács van, nem lehet levenni. Mártsa bele a tejbe/kakaóba, úgy fincsibb.

Ebédnél én adnék neki választási lehetőséget. Vagy a főttétel vagy egy szendvics, ezzel-azzal. Ha nem kell, nem választhat mást, majd vacsoránál eszik újra.

2022. jan. 24. 09:38
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!