Nem szeretném, hogy a gyerekem válogatós legyen?
Mi úgy nőttünk fel a tesoimmal, hogy ételt nem hagyhattunk ott. Ha valamit nem szerettünk, akkor keveset kaptunk, de valamennyit enni kellett.
Én engedékenyebb vagyok a gyerekkel, akinek szuper étvágya volt - eddig. Elkezdett azonban válogatni. Először a leves maradt el en bloc, majd kitalálta, hogy fúj a kalács héja.
Nem szeretnék legyomoszolni olyat a torkán, ami kicsinalja, de nem szeretnék rálépni egy olyan útra sem, hogy elkezd egyre több dolgot fújjolni.
Mi a jó megoldás? (5 éves)
Nálunk az vált be nagyon jól, hogy KETTÖ valamit nem kell megennie, azt szabad nem szeretni. (A kettö nagyon jól megérthetö kisebbnek is, mert két keze van, mindegyikre jut egy valami)
A két ételt elöre el kell döntenie, ha valamelyiket újra akarja enni, akkor helyette lehet másik, amit nem akar. Az egyetlen kikötés, hogy evés elött nem választhatja új ételként azt, ami éppen ott van, elöre kell kell dönteni, mit nem szeret.
Eleinte volt pár ksiebb vita, de rövidesen megszokta a rendszert és nem volt gond többé a válogatás.
Ami meg a levest illeti, a legtöbb gyerek nem szereti és teljesen fölösleges is, túl sok lé és túl kevés "ennivaló" van benne - ez teljesen érthetö a gyerek részéröl.
"fúj a kalács héja"
Itt pl. simán mondanám, hogy akkor a belsejét se kapja.
Én keveset szedek a tányérjara, hogy ne ijedjen meg, hogy úristen, ezt mind meg kell enni... Inkább szedünk kétszer, ha ízlik és még kér.
Másik pedig, hogy nem kell nagy ügyet csinálni belőle. Nem kér, ok, mehetsz játszani.
Nekem ilyenkor jött egy óra múlva hogy éhes. Mondtam neki hogy fel óra múlva lesz vacsi...
Utána kevésbé volt válogatos. 14 éves kamasz most, keveset eszik mindenből (ami nem baj), viszont nem lett válogatós.
Mindenkinek más jön be, próbálkozni kell a módszerek között.
5-re:
Igen, az nagyon fontos, hogy nincs étkezések között külön evészet, hiába éhes.
Majd eljön a következő étkezés ideje, akkor lehet enni.
Rám is mondták gyerekkoromban, hogy válogatós vagyok...
Nem szeretem a káposztát, a kaprot, a köménymagot.
Mivel ezek elég sok ételben megjelentek, bizony gyakran ültem az asztalnál a teli tányér felett... Ettől még nem szerettem meg egyiket sem, sőt...
Nem kell mindent szeretni. Nem kell mindig mindent megenni.
Persze legyen egy határ, de attól nem lesz jó evő a gyerek, hogy erőltetve van.
Én is próbálkoztam, míg a 3 éves lányom le nem hányt..
Eleve olyan, hogy mindent megkóstol..
Tehát nem finnyázik, de sok dolgot nem szeret.
Bolognain kívül mondjuk semmi paradicsomosat, magát a paradicsomot sem.
Szóval sok dolgot nem szeret, de nem tartom válogatósnak.
Szerintem ez nem nevelés kérdése.
Tesómmal egyformàn lettünk nevelve..
Ő válogatós, èn nem.
Tesóm inkább nem evett, de ami nem tetszett neki azt nem ette meg.
Ő óvónőt hányt le, amikor a borsófőzeléket megetette vele…
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!